bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bergtagen
Buddenbrooks
Den Helige Syndaren
Doktor faustus
Noveller
Liknande böcker:
Ringaren i Notre Dame
 V. Hugo
Maurice
 E. Forster
Alice i spegellandet
 L. Carroll
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
Emily L
 M. Duras
En yankee vid kung Art..
 M. Twain

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDöden i Venedig

 
Författare: Thomas Mann
Genre: Klassiker
ISBN: 9789100115807
 
Spänning:  2
Romantik:  2
Humor:  1
Lärorik:  1
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 2,5 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Döden i Venedig :


kaiser 2008-03-03 20:59
En mycket kort bok, men det gör den inte bra för det. Jag har fått tvinga mig att läsa den för att komma genom den. Boken grepp inte ta i mig.
Författaren von Aschenbach åker urtåkad på rekreation till Venedig. Där blir han besatt av pojken Tadzio. Känns märkligt att läsa om en pedofils tankar inlindat i sockersöta formuleringar.

Nej, denna var inte bra. Intressant hade varit om Mann hade istället hade skrivet om myndighetens försök att dölja pesten.
Betyg 1

d@ddydj 2009-02-17 13:58
En bok som handlar om en föråldrad konstnärs förbjudna och platoniska kärleken till den undersköne pojken, idag pedofili. Men också nedtystningen, som än idag är ett aktuellt tema.

Ibland för långa filosofiska stycken med massa grekiska gestalter inberäknade, men för övrigt en helt okej bok.
Betyg 3

Daniel_Target 2010-05-12 16:07
En förskönad definition av pedofili. Det blir tyvärr lite för mycket "drabbel". Kort bok, förtjänar ingen lång recension. Att läsas? Egentligen inte.
Betyg 2

trebor 2016-12-31 09:59
Thomas Mann föddes 6 Juli 1875 i Tyskland och dog 1955 i Schweiz.
Thomas fick nobelpriset i litteratur 1929, han använder sig av allegorier och mytologiska motiv i sin berättarteknik. I denna kort-roman använder han gud och natur mycket för att beskriva sin förälskelse.


Kompositören Gustav von Achhenbach reser till en badort nära Vendedig, Där träffar han en polsk familj med ett barn som han blir förälskad i. Därefter får jag följa hur Gustavs förbjudna kärlek till barnet Tatzio skildras. Gustav får nys om att det pågår en epidemi i Venedig och funderar på att varna den polska familjen men gör inte det då Tatzio kommer lämna honom.


Homoerotik och konstnärskap målas upp med ett vackert språk, syftet med boken ligger och jäser i huvudet på mig. Vad vill han säga med detta verk?
Det drömlika som Thomas Mann fångar ger han uttryck för: ungdomlighet och de omoraliska som Gustav upplever genom att träffa pojken förmedlas. Med en skarp känsla för språkbruk. Ofta i långa långsamma omsorgsfulla beskrivningar.
Långsamt beskrivs hans attraktion för en pojke smygande, det konstnärliga ligger i att han gömmer sig bakom ett förtrollande språk för att smycka budskapet som känns förkastligt.


Gustav beskrivs av en iakttagare, jag gillar hur författarens får mycket sagt med lite text.

När han vid trettiofem års ålder insjuknade i Wien, yttrade en fin iakttagare om honom i ett sällskap:
”Ser ni, Aschenbach har från första stund bara levt så” - och talaren slöt vänstra handen fingrar
till en knytnäve - ”aldrig så här” - och han lät den öppna handen lojt hänga ner från stolens armstöd.


Beskrivning av Venedig

Detta är Venedig, den inställsamma och tvivelaktiga skönheten – denna stad, till hälften saga, till hälften turistfälla, i vars skämda luft konsten en gång i tiden frodades i sådan yppighet och som inspirerade musikanterna till klanger och smeksamt vaggar till sömns.


Förälskelsen beskrivs skickligt

”Tadziu! Tadziu!” Han vände tillbaka, han sprang med bakåtkastat huvud genom högvattnet, piskade det motsträviga vattnet till skum; och att se hur den livfulla gestalten, ynglingsaaktig ljuv och kärv, med drypande våta lockar och skön som en gud, född ur himlens och havets djup, steg upp ur det elementet och flydde från det: det var en anblick som väckte mystiska föreställningar, den var som diktarord om begynnelsens tider, om formens ursprung och gudarnas födelse.Thomas Mann visar med ett bländande språksbruk hur farlig och giftig romanen kan bli.
Betyg 3

Arne 2019-03-15 20:53
Tre långa noveller av den tyske nobelpristagaren, Döden i Venedig, Tonio Kröger och Mario och trollkarlen. Sämst och längst är titelnovellen, berättelsen om den medelålders mannen Aschenbach som under en semester i Venedig blir besatt av en 14-årig polsk adelspojke. Han gör inga närmanden men ser alltid till att ha pojken inom synhåll och följer efter familjen när de är ute på stan. Det hela blir märkligt, konstruerat och rent ut sagt tråkigt.

Tonio Kröger handlar också om dyrkan, men på en annan och mer realistisk nivå. Den unge Tonio dyrkar först sin vän Hans som är en stilig arier med sunda idrottsliga intressen, inte en bokmal som Tonio. Nästa föremål för hans svärmeri är den blonda Ingeborg, vacker men ouppnåelig. Som vuxen möter Tonio av en tillfällighet de två andra som nu är ett par och undrar förstås vad han såg hos dessa ytliga personer, då i ungdomen.

Mario och trollkarlen handlar om en skicklig men obehaglig illusionist som njuter av att förnedra och manipulera andra, men som till slut får vad han förtjänar - eller får han det?

Thoman Mann är en författare av gamla stammen, en som älskar detaljer och beskrivningar. Varje ny karaktär kräver minst en halv sidas noggrann granskning av personlighet, stil och utseende ner till minsta pormask. Både trist och onödigt tycker jag, har läsare ingen fantasi? Men jag antar att det sådant som kvalificerar för nobelpris...
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Döden i Venedig


  Köp boken som film på cdon: