bokrecensioner boktips

Döden i Venedig

Författare: Thomas Mann
Genre: Klassiker
ISBN: 9789100115807

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2,4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Döden i Venedig :
2008-03-03 20:59
En mycket kort bok, men det gör den inte bra för det. Jag har fått tvinga mig att läsa den för att komma genom den. Boken grepp inte ta i mig.
Författaren von Aschenbach åker urtåkad på rekreation till Venedig. Där blir han besatt av pojken Tadzio. Känns märkligt att läsa om en pedofils tankar inlindat i sockersöta formuleringar.

Nej, denna var inte bra. Intressant hade varit om Mann hade istället hade skrivet om myndighetens försök att dölja pesten.
Betyg 1
2009-02-17 13:58
En bok som handlar om en föråldrad konstnärs förbjudna och platoniska kärleken till den undersköne pojken, idag pedofili. Men också nedtystningen, som än idag är ett aktuellt tema.

Ibland för långa filosofiska stycken med massa grekiska gestalter inberäknade, men för övrigt en helt okej bok.
Betyg 3
2010-05-12 16:07
En förskönad definition av pedofili. Det blir tyvärr lite för mycket "drabbel". Kort bok, förtjänar ingen lång recension. Att läsas? Egentligen inte.
Betyg 2
2019-03-15 20:53
Tre långa noveller av den tyske nobelpristagaren, Döden i Venedig, Tonio Kröger och Mario och trollkarlen. Sämst och längst är titelnovellen, berättelsen om den medelålders mannen Aschenbach som under en semester i Venedig blir besatt av en 14-årig polsk adelspojke. Han gör inga närmanden men ser alltid till att ha pojken inom synhåll och följer efter familjen när de är ute på stan. Det hela blir märkligt, konstruerat och rent ut sagt tråkigt.

Tonio Kröger handlar också om dyrkan, men på en annan och mer realistisk nivå. Den unge Tonio dyrkar först sin vän Hans som är en stilig arier med sunda idrottsliga intressen, inte en bokmal som Tonio. Nästa föremål för hans svärmeri är den blonda Ingeborg, vacker men ouppnåelig. Som vuxen möter Tonio av en tillfällighet de två andra som nu är ett par och undrar förstås vad han såg hos dessa ytliga personer, då i ungdomen.

Mario och trollkarlen handlar om en skicklig men obehaglig illusionist som njuter av att förnedra och manipulera andra, men som till slut får vad han förtjänar - eller får han det?

Thoman Mann är en författare av gamla stammen, en som älskar detaljer och beskrivningar. Varje ny karaktär kräver minst en halv sidas noggrann granskning av personlighet, stil och utseende ner till minsta pormask. Både trist och onödigt tycker jag, har läsare ingen fantasi? Men jag antar att det sådant som kvalificerar för nobelpris...
Betyg 2
Liknande böcker:
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Om friheten
 J. Stuart Mill
Maurice
 E. Forster
Alice i spegellandet
 L. Carroll
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij