bokrecensioner boktips

Buick Rivera

Författare: Miljenko Jergovic
Genre: Roman
Ämnesord: krig, mord, psykologi, religion, historia, kultur, USA, Bosnien, identitet
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9113011731


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Två män möts av en slump på en vinterväg i Oregon, USA. Båda är ursprungligen från Bosnien, den ene är muslim som flyttade till USA som ung man, före krigen i Bosnien, den andre serb som flytt undan ansvaret för svåra brott han begått mot muslimer under krigen. Nu förs de samman i ett drama som kunde vara skrivet av Beckett. Det handlar om krig, om män, om våld, och allt går åt helvete.

Hasan Hujdur är filmfotograf, sen 20 år bosatt i Toledo, Oregon, USA. Ursprungligen kommer han från Bosnien och är muslim. Vuko Salipur är bosnisk serb, f d soldat med riktigt grova brott mot muslimer på sitt samvete. I krigets slutskede lyckades han undkomma till USA, gifte sig rikt med en kvinna som han just nu lämnat.

De båda männen stöter av en fullständigt oberäknelig slump samman på en vintrig väg där Hujdur med sin Buick Rivera, årsmodell -63 och älskad som det barn han aldrig fått med sin fru, kört i diket. Det som följer är ett slags absurt drama som kunde vara skrivet av Beckett.

Det handlar naturligtvis om krigen på Balkan, om män som är lika främmande för sig själva som för varandra, och som är på flykt från själva verkligheten. Och det går åt helvete för dem båda, allt går åt helvete.

Miljenko Jergovic är det unga Kroatiens ledande författare med en räcka böcker bakom sig, lyrik, noveller och denna roman. Han slog igenom utomlands med Sarajevo Marlboro, hårda noveller från kriget.

Orig titel Buick Rivera
Översättning Djordje Zarkovic
Omslag Johannes Molin/Ateljén
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Buick Rivera :
2008-02-26 08:54
Egentligen säger Adlibris beskrivning av boken det mesta man behöver veta om romanen utan att förstöra läsupplevelsen.

Jag tyckte att boken var välskriven, levande och väldigt insiktsfull. Jag rekommenderar den hjärtligt till den som vill försöka förstå de komplexa förhållanden mellan folken i fd Jugoslavien, samtidigt som man underhålls av en spännande historia. Själv ser jag framemot att få läsa mer av Jergovic.
Betyg 5
Liknande böcker:
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Versioner av oss
 L. Barnett
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö