bokrecensioner boktips

På måndag död

Författare: Kathy Reichs
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9170026297


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Temperance Brennan, rättsantropolog, har kommit till Montreal en grå decemberdag
för att vara expertvittne i en mordrättegång. Hon borde egentligen gå igenom sina anteckningar, men istället ligger hon på alla fyra och gräver i källaren på en pizzeria, där man hittat tre skelett av unga kvinnor. Hur hamnade de där, och när dog egentligen kvinnorna?
Mordutredaren Luc Claudel menar att benen är gamla eftersom restaurangägaren hittade 1800-talsknappar tillsammans med skeletten. Men det är något som inte stämmer. Tempe undersöker benen i sitt laboratorium och fastställer ungefärlig ålder med kol 14-metoden. Ytterligare studier av tändernas emalj säger henne var kvinnorna var födda. Om hon har rätt, så har Claudel tre färska mord att lösa.
Under tiden så beter sig kriminalinspektör Andrew Ryan märkligt. Vad handlar telefonsamtalen han inte vill kännas vid om, och varför försvinner han plötsligt just som Tempe börjar hoppas att han ska bli en mer permanent del av hennes liv?
Medan Tempe söker efter svar både professionellt och privat, finner hon sig själv intrasslad i ett nät av ondska, från vilket det inte verkar finnas någon väg ut.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av På måndag död :
2008-02-04 00:15
På omslaget av pocketversionen står det: Missa inte TV-serien Bones.
Temperance Brennan i TV-serien har i stort sett bara namnet gemensamt med Reichs hjältinna och kallas genomgående Bones. Figuren i teveserien lider av en autistisk störning, har kriminella anhöriga, är expert på kampsport och andra slagsmål, är i 30-årsåldern och jobbar på Jeffersonian, samt skriver böcker om en skelettxpert vid namn Kathy Reichs.
Böckernas Brennan är i övre medelåldern, singel med vuxen dotter och två husdjur och en älskare, samt jobbar med forensisk antropologi (osteologi, hade vi nog sagt i Sverige – skelettexpert) i såväl USA som Kanada och verkar vara en normalt funtad kvinna av den typ som i Sverige hade läst Amelia. Jag är rätt förtjust i dessa båda diametralt motsatta skelettexperter och ”namnar”.
Böckerna är dock mera realistiska och är inspirerade av författarens egna fall.
”På måndag död” handlar om tre skelett av unga kvinnor som påträffas under en pizzeria i Montreal och ett fall med sadistiskt våld och underkastelse rullas upp.
Bokens verkliga final är rafflande och som gjord för att filmas. I en sidohandling dyker Brennans hispiga väninna Anne upp och vi bjuds på en härlig tur genom ett vintrigt Montreal.
Polisens och Brennans arbete är förstås skildrat korrekt, likaså miljöerna, vilket gör att denna deckare känns mer meningsfull än tramsigheter typ Agatha Christie.
Reichs språk har dessutom en barsk humor och självironi, som om hon skrev om sig själv.
Att läsa deckare tycker jag i allmänhet är slöseri med tid, men görs det så här bra då känns det som ett vettigt sätt att slösa bort lite av sitt liv.
Tips: http://www.kathyreichs.com/welcome.htm
Betyg 4
2009-02-08 18:30
Första bok med Temperance Brennan som jag läser. Jag tycker om henne, om språket och humoren i boken och intrigen är spännande. Mysigt med vintrig Montreal! Fans av TV-serien Bones och intresserade i forensiskt arbete kan säkert få en större behållning av boken än jag fått.
Betyg 3
Liknande böcker:
Vinterland
 K. Faber
De tre friarna
 M. Sandemo
Hälsa till mamma
 S. Lindqvist
Jag tänker ofta på pin..
 M. Stalbohm-Stieger
Det mystiska bandet
 A. Doyle
Lanthandeln
 K. Johansson
En fallen man
 H. Lindgren
Klippdockan
 R. B. Parker
Bankrånarna
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle