bokrecensioner boktips

Sonderkommando

Författare: Shlomo Venezia
Genre: Fakta
Ämnesord: depression, krig, politik, mord, psykologi, historia, auschwitz, förintelsen, holocaust, nazismen, självbiografi, biografi, folkmord
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9100117382


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Shlomo Venezias vittnesmål är unikt, det enda fullständiga vittnesmålet från en överlevande från Sonderkommando, det arbetslag som jobbade med att föra fångarna in i gaskamrarna, samla ihop deras tillhörigheter och efteråt tömma kamrarna och bränna liken. Efter några månader dödades de också regelmässigt och ersattes av nya fångar.
År 2007 finns bara tjugo av dem kvar i livet. Det här är deras berättelse.
Hur överlever man i helvetet? På den frågan har varje deporterad sitt eget svar. För många, som Shlomo Venezia, gällde det att sluta tänka: "De första tio tjugo dagarna var jag i konstant chock över det enorma brottet, sedan slutade jag tänka."
Varje dag hade han hellre dött, varje dag kämpade han ändå för att överleva. Att Shlomo Venezia fortfarande lever idag är en dubbel seger över utrotningsprocessen av judarna. När det gällde medlemmarna i Sonderkommando ville nazisterna döda både juden och vittnet, det vill säga begå brottet och sedan utplåna spåren. Men Shlomo Venezia överlevde och orkade till sist berätta.
Med enkla ord ger Shlomo Venezia livet åter till de utmärglade, uppgivna och ofta vettskrämda män, kvinnor och barn som han mötte en enda och sista gång.


Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sonderkommando :
2008-01-26 01:29
Inte ännu en bok om förintelsen! Det är det i särklass mest beskrivna av alla i historiens oändliga rad av massmord.
Jo, den här boken är befogad av många skäl: Dels för att antisemitismen är den mest seglivade form av rasism - den har funnits i Europa i två tusen år eller lika länge som kristendomen som redan tidigt förvandlades till en antisemitisk rörelse (vars grundare själv ironiskt nog var troende jude). Dels för att förintelsen var den hemska höjdpunkten i ett västerländskt tänkande - att man hade rätt att utrota "de andra". Förintelsen skedde mitt i Europa och såväl bödlar som offer var europeer - som europeer har vi därför lättare att identifiera oss med både bödlar och offer - folk som vi kunde ha varit släkt med, haft som grannar eller som vänner och som kanske är det, eller deras barn eller barnbarn. Och det är människor som vi mött i olika sammanhang.
I den här intevjuboken berättar ett av offren om sin fattiga uppväxt i ett ghetto i Saloniki, deportationen, livet i dödslägret Auschwitz-Birkenau som han överlevde tack vare sin "streetsmartness" (för att nu använda ett modernt ord), enastående livsvilja och en portion tur och det tunga livet som överlevare.
Som deltagare i Sonderkommando, kunde han räkna med att kanske överleva en månad till och en månad till... Detta till priset av den ultimata förnedringen. I sonderkommandos uppgifter ingick att klä av offren innan de fördes till gaskamrarna (nödtorftig camuflerade till duschrum), dra ut liken, bränna dem och ta hand om askan.
Just genom berättarens lugna och sakliga ton orkar vi följa Shlomo Venezias tillvaro i ett av de mest utstuderade helveten som människan skapat för andra människor.
Språket är som sagt lugnt och sakligt och flyter fram på en välskriven prosa. Boken är rikt illustrerad och i ett par efterord, skrivna av experter får vi reda på mer fakta om förintelsen. Med sina blott 192 sidor är det en bra bok för den som inte vet så mycket innan och som vill ha en introduktion i detta ämne. Jag ska givetvis be bibliotekarien på mitt jobb att snarast köpa in boken. Denna bok och Spiegelmanns seriebok Maus, är bland de bästa och hemskaste böcker jag läst om förintelsen.
Betyg 4
Liknande böcker:
Mordet på Gustav III
 D. Harrison
USA
 K. Henriksson
När folkmordet kom til..
 T. Bodström