bokrecensioner boktips

Korkade vita män

Författare: Michael Moore
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, humor, historia
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9170370702


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Michael Moore är filmaren, författaren och fosterlandsälskaren som med vänlig naivitet och iskallt raseri skrämmer slag på det amerikanska etablissemanget. Hans vapen är humor, ironi och uppmaning till direkt handling. Han är rolig, ofta sanslöst rolig. Och politisk. Utan att göra avkall på fakta. Korkade vita män är lika mycket stå-upp-komik som politisk pamflett. Ett rasande angrepp mot allt unket och orättvist i det amerikanska samhället: korrumperade politiker som låter sig köpas, miljöförstöring som hotar allt liv, snabbmat som gör folk sjuka, etc.

Michael Moore nöjer sig inte med nålstick, hans redskap är snarare det amerikanska baseballträet. Till exempel omnämns George W. Bush som »The Thief in Chief«, eftersom han, enligt Moore, inte är vald utan olagligt ockuperar Vita huset genom en statskupp.

Den inbundna utgåvan av Korkade vita män har hittills sålt i över 20 000 exemplar i Sverige, och i över en miljon exemplar i Tyskland. Korkade vita män låg under lång tid i topp på försäljningslistorna och sålde i 4 miljoner exemplar bara i USA.

»Ett lysande reportage, journalistiskt gedigen grundforskning parad med vrede och vassa formuleringar. Och det bekräftar att när Moore är bra är han bäst.«, skrev Jan Karlsson i Östgöta Correspondenten.


Utdrag ur boken:
''Det är ju helt otroligt att jag vann. Jag gick till val med ett program som var emot freden, välståndet och den sittande presidenten.'' -George W. Bush, den 14 juni 2001 (när han talade med svenske statsministern Göran Persson, utan att veta att en tevekamera fortfarande var på)
Medelbetyg: 3,5 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Korkade vita män :
2004-02-18 21:43
"Shame on you, Mr Bush!" Ja, det var författaren, filmaren och tv-mannen Michael Moores ord på 2003 års Oscarsgala. Då vann han statyetten för bästa dokumentärfilm - Bowling for Colombine". Mycket av den strof som Moore lanserade på Oscarsgalan kryddar även hans bok Korkade vita män - det vill säga i boken ryms mycket av Bushkritik och en självdistanserad och ironisk civilisationskritik. Boken är mycket läsvärd i sin samtid och behjälplig för den som okritiskt håller på övertygelsen att USA är frihetens land.
Betyg 4
2004-03-14 15:29
Mycket bra avseende fakta om Usa och västvärlden. Jag tycker dock att han skriver på ett "hetsigt" sätt vilket gör den svårare att läsa, det känns verkligen hur Moore brinner för budskapet. Mycket läsvärd.
Betyg 3
2004-03-17 15:21
Oj, vilken syrlig bok. Michael Moores bok fullkomligt dryper av ironi. Först blir man lite förskräckt över tonen men inser att den här uppkäftiga författaren har mycket på fötterna. Visst är det endast vita män som kommit på allt fanstyg genom åren i tilägg till alla uppfinningar förstås. Jag fann mig själv sträckläsandes boken. En genuint underhållande text gör Moore till en maktfaktor i politikens USA.
M.M. kunde suttit bland de två ironiska åskådarna på balkongen till höger i Muppet Show och stormtrivts.
Betyg 5
2004-04-02 21:14
Boken innehåller oerhört mycket fakta och kritiserar USA från alla håll. Man tar upp valfusk, vapenhandel, rasism mm. Efter ett tag tycker jag dock att boken blir lite för negativ när författaren har kritiserat och sågat det mesta och jag börjar undra hur mycket av innehållet i boken som verkligen stämmer.

Men mycket som skrivs är verkligen häpnadsväckande (rätt ord?) och det finns utan tvekan mycket som skulle kunna vara bättre i staterna.
Betyg 4
2004-04-17 14:54
En bok med mycket humor och sarkasm som beskriver politiken i USA som består av, ja just det, korkade vita män, som inte bryr sig om fattiga, sjuka (om det inte gäller dem själva eller någon i deras familj) och absolut inte miljön. Hur fusk och ett värdelöst tvåpartisystem missgynnar majoriteten av USA:s lyckligt ovetande befolkning.
Betyg 4
2004-05-24 19:32
Valet av världens mäktigaste man, USA s president år 2000 föregicks som det är brukligt av mycket diskussioner om kandidaternas lämplighet. Demokraternas förhågor bekräftades mycket riktigt när George Bush den yngre vann valet på en ytterst ohederlig väg. Det är utifrån detta val som Moore gör sin raljerande och underhållande politiska pamplett. Moore är elak, rättfram och träffsäker. "Korkade vita män" är en bok som inte kan undgå att beröra sin läsare.

Personligen har jag länge stått emot allt tjat om hur bra Moore är. Jag såg ett enda avsnitt i den tv serie han gjorde och fick ett helt igenom dåligt intryck av honom. I det avsnittet stod han och urinerade på Microsofts skylt för att visa sitt missnöje mot Gates monopol inom datavärlden. Jag upplevde det inte bara barnsligt utan framförallt ointressant. Varför protestera på ett sätt som framställer sig själv som en idiot istället för att göra det på ett moget och värdigt sätt?! Jag gav Moore en ny chans med den här boken och blev överväldigad. Förutom att boken är omöjlig att lägga ifrån sig är dess språk ytterst bra. Välformulerade och träffande meningar som gör att innehållet blir ännu mer intressant. Självfallet är denna bok politisk. Men till skillnad från många andra dylika böcker manar den här boken till UPPROR. Efter varje kapitel föreslår Moore konkreta möjligheter att förändra det rådande problemet. Det är enkla och smarta tips med telefonnr och dylikt till ansvariga personer. Moore slutar inte bara med sitt upprop på förändring han vill fullfölja förändringen också. Och kanske är det, det som jag faller mest för. Jag kommer läsa om den här boken många gånger. Den är en kombination av humor och insikt, rättframhet och vass tunga. Det är en bok som uppmanar till uppror men också en bok som enkelt och lättförståerligt förklarar VARFÖR den uppmanar till uppror. Knivskarpt!
Betyg 5
2004-06-03 09:22
En riktig bredsida mot det amerikanska samhället i allmänhet och "president" Bush i synnerhet.
Moore går grundligt tillväga när han pekar ut de största bristerna i dagens USA. Han avslöjar hur George W. Bush på ett närmast kuppartat vis snodde åt sig makten i världens största demokrati. Mycket intressant!
Boken är mycket bra, det är bra flyt och högt tempo i berättandet.
Det verkar också som att han har gjort en grundlig research och att det han anför är sant, i slutet av boken finns flera sidor med källhänvisningar.
Och trots all bitande kritik mot USA så blir boken ändå aldrig gnällig, utan det är hela tiden gjort med humorn som främsta vapnet. Strålande!!
Betyg 5
2004-07-20 21:31
Mycket, mycket intressant, även för en svensk! Vissa partier var väl lite mindre intressanta än andra, men Michael Moores rappa humoristiska språk drar mig verkligen med in i USA:s alla mörka skrymslen och vrår.
Betyg 4
2004-09-15 07:30
boken tar upp bra ämnen, och michael moore skriver klart och tydligt vad han tycker och tänker. ingenting verkar hindra honom från att få ut sina åsikter, och det är verkligen bra enligt mig.
lättläst är den också, och språket är mycket bra. michael vet hur man fängslar en läsare ( i alla fall fängslade han mig).
men ändock känns det lite segt ibland. vissa avsnitt som inte intresserar mig. om det inte vore för det skulle boken få en stark fyra, men nu får det bli en trea istället.
Betyg 3
2004-09-20 12:11
Den här boken gillade jag. Mycket satir, mycket ironi o hela tiden med glimten i ögat. Michael Moore kritiserar på det väldigaste George W Busch o hans tid vid makten. Han betraktar Busch som det värsta som har hänt USA. Dels är han inte den man som egentligen vann valet, det gjorde Gore!!! o dels så gör han det mesta för att storfinansen ska få det bättre o vanligt folk ska få det sämre. Det allra värsta, är att Moore verkar ha rätt!! Mycket nyttig bok.
Betyg 4
2004-10-17 18:32
En mycket bra och underhållande bok Moore är duktig på det där med att provocera jag gillar både hans böcker och hans filmer.
Betyg 4
2005-02-11 09:34
väldigt rolig bok. mycket inressant fakta och filosofier
Betyg 4
2005-02-25 11:59
Boken tar upp ett mycket viktigt tema. Den är till tider skrämmande, rolig, hopplös och provocerande.

MEN, för det är ett stort men, boken är extremt subjetktivt skriven. Författaren hämtar ut fragmenter ur sitt sammanhang, plockar ut det material som passar bäst och skriver om det så att det skall uppfattas som författaren önskar. Därför kan den ses som ett intressant debattinnlägg i en explosiv diskussion, inte mycket mer än det.
Betyg 2
2006-01-15 21:33
Världen går under, växthuseffekten gör att vi har sommar mitt i vintern och de som sitter och bestämmer bryr sig inte. Varför skulle de göra det? I vita huset sitter ju en president som ingen har valt.

Jag tycker Korkade vita män är en skitjobbig bok, Moore har säkert rätt i mycket, hur valet i USA år 2000 egentligen gick till är ju rätt läskig läsning, men det är alldeles för mycket information för att jag ska kunna ta till mig boken.
Betyg 2
2006-06-20 10:15
Ett måste!
Betyg 4
2006-10-09 21:53
Ja, vad ska man säga. USA är ett märkligt land.
Betyg 3
2006-10-11 14:24
Jag vet att många stör sig på Michael Moores sätt att berätta,både på film och i skriven form.Det är väl så,antingen älskar man eller hatar det.En del retar sig helt enkelt på hans politiska ställningstaganden.Återigen,det är väl mestadels människor som inte delar dem.
Jag älskar Moore´s berättarstil.Han är dramatisk,använder ord som "ockupation" om George W Bush´s position i Vita Huset tillexempel.Och ja,hur man tolkar det beror väl på ens inställning till George W Bush..
Michael Moore är inte mesig,subtil eller "diplomatisk",han säger vad han tänker,och förmodligen säger han det som andra skulle vilja men inte vågar.
Och han är rolig,inte bara skarp och brutal i sin kritik av Bush,samhällsystemet och klassklyftorna.Fakta presenteras och det gör det hela trovärdigt.Förmodligen skulle han bli en briljant ståupp-komiker om han gav sig in på den banan.Men det är väl tur att han valt en mer samhällskritisk bana,för människor som Moore behövs,oavsett vad man anser om dem.De behövs som motvikt och sanningssägare.
Han verkar för allt jag kan avgöra vara en genuint god man som bakom en skenbar naivitet har både skärpa och uthållighet.

Läs,även om du inte delar hans åsikter.Du kommer om inte annat ha en rolig och lärorik stund med boken.
Betyg 4
2007-10-26 19:56
Han lyckas ju i alla fall med sitt syfte, att smutskasta George Bush.
Betyg 2
2008-07-31 14:23
Moore lyckas med att visa hur saker och ting EGENTLIGEN förhåller sig, till skillnad från hur medierna framlägger det. Detta är särskilt intressant i "Korkade vita män" när det handlar om valet 2000 mellan Gore och Bush W. Kanske för att han brinner mest för det, men kanske också för att andra partier i boken blir lite för internt inrikespolitiskt USA.

Moores språk blir lite enformigt och hans sarkastiska/ironiska attityd blir faktiskt lite tröttsam till slut, och det känns inte alltid seriöst. Att tex lösa konflikten Nordirland med att alla protestanter skall konvertera till katolicism... ja, kanske är han humoristisk, men var finns eftertanken?
Betyg 3
2009-08-07 22:40
Kommer inte igenom den. Moore känns oerhört partisk, även om han säkert har belägg för mycket. Hade uppskattat den mer om den inte var så förtalande. Det lämnas inget utrymme för en egen åsikt, utan mer som propaganda för Moores personliga uppfattning. Förstår att den amerikanska massan hakat på.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Korkade vita män
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Klimatboken
 G. Thunberg
Den siste gudfadern
 J. Follain
Demokrati : en liten b..
 S. Näsström
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison