bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
Bleak House
 C. Dickens
Wuthering Heights
 E. Brontë
Biker Bibel
 .
Lord Arthur Savile's C..
 O. Wilde
Death of a salesman
 A. Miller
Farväl till Berlin
 C. Isherwood
The Hound of The Baske..
 A. Doyle

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHustrur och döttrar

 
Originaltitel: Wives and daughters
Författare: Elizabeth Gaskell
Genre: Klassiker
Ämnesord: psykologi, kärlek, klasskillnader, föräldrar och barn
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100110965
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Hustrur och döttrar, Elizabeth Gaskells stora oavslutade roman från 1865 är både en underhållande ironisk sedeskildring och en rörande kärlekshistoria. Den utspelar sig i 1820-talets England i det lilla lantliga samhället Hollingford. I centrum står den unga Molly Gibson, doktorns dotter, som växer upp ensam med sin pappa. Så gifter fadern om sig med den ytliga och själviska Clare, och samtidigt kommer den charmerande och vackra styvsystern Cynthia in i Mollys lugna liv. Föremålet för Mollys varma känslor är patron Hamleys yngste son Roger, en karaktär som speglar Gaskells intresse för naturvetenskap och är något av en ung Darwin. Romanen kretsar kring Mollys sorger och glädjeämnen, kring den spirande kärleken till Roger, samt kring relationerna mellan hustrur och döttrar i några lantliga familjer.

Hustrur och döttrar är en förtrollande berättelse om livet i en engelsk småstad, med alla dess skiftande karaktärer och små och stora intriger. En bok man inte vill lägga ifrån sig.

Utdrag ur boken:
”Undervisa inte Molly för mycket: jag vill att hon ska lära sig sy och läsa och skriva och räkna, men jag vill att hon ska fortsätta att vara barn, och om jag finner det önskvärt att hon lär sig mer ska jag sköta den saken själv. Egentligen är jag inte säker på att det är nödvändigt med läsning eller skrivning. Mången god kvinna har blivit gift med bara ett kryss i stället för namnteckning. Jag tycker snarare att det blir ett försvagande av det medfödda förståndet, men vi måste ju anpassa oss efter de rådande fördomarna, miss Eyre, så ni kan lära barnet läsa.”

"Det finns ingen familj i hela länet som är lika gammal som vi eller lika väletablerad. Osborne kan gifta sig hur fint han vill. Den skulle aldrig duga att han förälskade sig i Gibsons dotter - det skulle jag inte tillåta."


Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hustrur och döttrar :


Aili 2008-01-05 03:11
En underbar tjock viktoriansk roman.

Molly Gibson blir inte glad när hennes far gifter om sig, och styvmodern är ytlig, självisk och grälsjuk. Men hon blir glad över sin vackra och charmiga styvsyster Cynthia. Styvmodern hoppas att Cynthia ska gifta sig med Osborne, som är äldste sonen till patron Hamley. Men till Mollys sorg verkar yngste sonen Roger falla handlöst för Cynthia. Cynthia själv har många hemligheter och det blir Molly som får försöka rädda henne från utpressning.

Det är inte bara kärlekshistorier utan också en skildring av klassamhället i 1840-talets England. Likaså hur förhållandet mellan föräldrar och barn kan vara. Cynthia föraktar sin mor, som försummat henne. Den tyranniske patron Hamley förstår aldrig sin son Osborne, som inte vågar anförtro sig åt honom.
Betyg 5

okidoki 2008-06-09 16:32
Boken är för tung. Jag får ont i handlederna. Berättelsen går för långsamt fram. Sex andra böcker ligger och väntar på mig. Vita brevis.
Betyg 2

turkos 2009-04-18 16:41
Ganska tråkig. Hade inte tålamod att läsa ut den.

wolf99 2012-09-16 15:07
En underbar och hemtrevlig bok...
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hustrur och döttrar


  Köp boken som film på cdon: