bokrecensioner boktips

Svart stad

Författare: Janne Goldman
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9163192861


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Janne Goldmans andra roman utspelar sig i Malmös restaurangvärld år 2000. Utifrån sina skarpa iakttagelser och med ett starkt persongalleri, beskriver han krogvärlden där mutor och lögner mixas, på ett ibland oförklarligt sätt, med både kärlek och vänskap. Allt i fulländad blandning ā la Goldman. Svart Stad är historien om Jacob Berg, före detta festgeneral från Saltsjöbaden och hans intåg i det korrumperade krog och restaurang etablissemanget i Malmö. Hans resa kantas av våld och lögner, men också av kärleken till Peggy samt den osannolika vänskapen med Attila, zigenare och fixare i Malmös undre värld.

Utdrag ur boken:
Hela kapitlet ''Den stora kalabaliken'' är suveränt, med betydligt mer än 800 tecken. Läs själva!
Medelbetyg: 3,67 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svart stad :
2007-10-29 08:56
Janne Goldman var en riktigt bra rockare för så där en trettio år sedan. Hans" Rock und Roll Gruppe" snurrar fortfarande då och då på min skivspelare.
Kan han skriva böcker också? Ja, hans första roman Daniel, som kom förra året var en pärla. Nu kommer Svart Stad och den är ännu bättre.
Den handlar om Jacob Berg, Stockholmare som via Danmark kommer till den Svarta Staden, Malmö. Här hamnar han i den vansinniga krogvärlden, som befolkas av kriminella, småskojare och övernitiska tjänstemän. Här träffar han också den tjugo år yngre Peggy.
Svart Stad är en mycket spännande berättelse om liv och död, kärlek och svek.
Och allra bäst är Jannes svarta humor. Precis som med Daniel är det svårt att släppa boken ifrån sig när man väl har börjat läsa.
Årets bok? Kanske. Vi får väl se.
Betyg 4
2007-10-31 07:58
Jag har precis läst Janne Goldmans Svart Stad. Det är inte världens bästa bok. Den är till och med stundtals slarvigt skriven. Men den är också underbart ömsint och oerhört läsvärd.
Att en man kan skriva om sina barn på det här sättet är ovanligt och mycket tilltalande.
Innehållet?
En thriller som utspelar sig i Malmömiljö kan inte bli fel. Slutet är oväntat och boken en riktig sidovändare.
Bravo Janne!
P.S. Kärlekshistorian är vacker. Finns Peggy i verkligheten?

2007-10-31 19:37
Svart Stad har blivit mycket omtalad bland Media i Skåne som en bok som avslöjar myglet i krogbranschen. Janne Goldman var ju krögare i några år så han borde ju veta.
Förvisso så,men Svart Stad är inte bara våld och sex. Den är också en roman om kärlek och svek, om en mans kärlek till sina småbarn.
Låter det rörigt?
Det är det, men väldigt läsvärt.
2007-11-01 08:49
Svart Stad handlar om hur Stockholmaren Jacob Berg kommer till Malmö och hamnar mitt i hetluften direkt. Malmös restaurangvärld verkar mest bestå av fifflare, gangsters och för all del - vackra kvinnor.
Boken är spännande, har en oväntad upplösning och är dessutom väldigt rolig.
Att Janne dessutom verkar känna sin miljö, gör bara Svart Stad än mer trovärdig.
2007-11-02 08:04
Hur ska en bok vara skriven för att anses vara stor litteratur? Som Strindbergs Röda Rummet ? Som Astrid Lingrens Pippi Långstrump?
Jag vet inte. Men läsvärd?
Jo, båda titlarna härovan är på varsitt sätt mycket läsvärda och så är också Janne Goldmans Svart Stad.
Nagelbitande thriller och ömsint betraktelse av hur livet kan spåra ur ibland. Jacob Berg, huvudpersonen är en riktig antihjälte som till slut får kraft när han bäst behöver det.
Bra story och ett extra plus för Jannes galopperande humor som gör hans persongalleri till något alldeles extra.
2007-11-02 09:27
Få böcker har berört mig så mycket som Janne Goldmans Svart Stad. Bara epilogen var värd besväret. Skriv mer om Jacob Berg, Janne! Inte blir väl han kvar i Bryssel? Nu ska jag ta itu med Jannes första, Daniel.
2007-11-02 09:45
Historien om Jacob Bergs inträde i Malmö är både makalös, trovärdig och fantasieggande. Svart Stad är en riktigt spännande thriller som utspelar sig i Malmös svarta krogvärld bland en samling mycket märkliga människor. Tempot är högt och det blir aldrig någon tomgång i läsandet på väg mot det rätt så oväntade slutet. Att Janne är en man förstår man om inte annat av omslagsbilden, men desto större anledning då att ge ett ordentligt plus för beskrivningen av Peggys tankar, beteende och sexualitet.Har han fått hjälp av Peggy själv?
Vilket som, boken är mycket, mycket bra och väl värd den framgång den verkar ha fått.
2007-11-03 09:41
Svart Stad är en mycket spännande thriller som utspelar sig i Malmös tydligen mycket skumma restaurangvärld.
Den är samtidigt mycket rolig även när Janne ibland går långt över anständighetens gränser.
Svart Stad kommer inte att få något litteraturpris men den får mig att titta efter fler böcker av Janne Goldman.
2007-11-04 08:58
Jag vet inte om Janne Goldman är riktigt klok eftersom jag aldrig har träffat mannen. Av min mamma har jag förstått att det kunde gå rätt hett till när Janne var i farten under rocktiden.( Då var jag ju inte så gammal!) Nåväl galen eller inte; Avsnittet från mentalsjukhuset i Danmark är något av det roligaste jag läst.
Och "den stora kalabaliken", underbart!
Svart Stad känns som en samling små historier ihopbundna till en roman på ett mycket smart sätt.
Spännande och som sagt,mycket roligt!
2007-11-04 09:07
Svart Stad av Janne Goldman är en annorlunda bok. En spännande thriller som ibland dyker ner i de djupaste svarta hål och som hela tiden balanserar på en smal lina av vett och förstånd utan att någonsin ramla ner i någon avgrund.
Det är med andra ord verkligheten Janne beskriver på ett alldeles lysande sätt.
Jag hade svårt att släppa boken och var faktiskt tvungen att läsa om den ganska snart för att förstå vad jag hade varit med om.
En upplevelse fylld av känslor och absolut galen humor.
2007-11-05 10:08
Det bubblar ordentligt kring Janne Goldman och hans roman Svart Stad just nu. På rekommendation läste jag den.
Den var riktigt spännande och mycket annorlunda. Är historien möjligen självupplevd? Är detta verkligen en korrekt beskrivning av Malmös krogvärld?
Vilket som; Jag hade några timmars trevlig läsning och många skratt. Jannes beskrivning av mentalsjukhuset i Danmark är bara för mycket. Har han själv möjligen varit intagen där?
Nej, skämt åsido. Boken är riktigt bra.
2007-11-06 15:25
Svart Stad av Janne Goldman är en galen bok. Helt fullt, springande, lekfull, på det största allvar, fullkomligt galen. Med andra ord precis en sådan bok jag älskar att läsa. Här finns kapitel som är helt omistliga och tål att läsas gång på gång, igen och igen.
Ta tex. "Den stora Kalabaliken" Eller "Dårarnas Fyrverkeri"
Dessutom finns det en röd tråd i boken som växer sig allt starkare för att bara mynna ut i ett mycket oväntat slut.
Nu ska jag åka ner på stan och spendera några svarta kronor på krogen, för skumma krogar , det har vi i Stockholm också, Janne!
2007-11-23 08:56
Jag såg Janne Goldman på TV igår. Det slog mig förstås att han alldeles uppenbarligen är en man, härjad men full av energi.
Litet kul därför att den egentliga huvudpersonen i Svart Stad är en kvinna. Det är Peggy, 30 som styr utvecklingen från sin bas bakom bardisken. Det är hon som säger: "Varför inte leva livet fullt ut, när det ju ändå är så förbannat kort och döden så evigt lång."
Peggy, vacker, härjad och desillusionerad. Är hon en kvinnlig motsvarighet till vad Janne Goldman själv egentligen vill vara?
Den cyniske Jacob Berg, 55, skulle ju annars vara gjuten för den rollen, men i jämförelse med Peggy, bleknar han.
Attila då?
Nej, han är en sagofigur. Som partner till Jacob håller han, men det är Peggy som dröjer sig kvar när boken väl slutar.
2007-11-30 09:37
Svart Stad är en riktigt spännande thriller, men eftersom det nu är Janne Goldman som har skrivit den, så räcker det inte med det. Jannes förtjusning i spännande sidohistorier (som i förra årets roman Daniel) går igen även här och lyfter Svart Stad till något mycket mer än en deckare i Malmömiljö. Huvudpersonerna Jacob, Attilla och framförallt Peggy är intressanta och väl skildrade och slutet helt formidabelt.
Boken är mycket rolig, rent av ibland vansinnigt rolig. Speciellt avsnittet från Risskov, Dårfinkarnas fyrverkeri. Har Janne själv möjligen suttit där?
2007-11-30 13:51
Jo, jag har träffat författaren på bokmässan i Göteborg för drygt ett år sedan. Jag köpte Daniel och fick den signerad av honom.
Janne var en mycket vänlig, nästan ödmjuk person, som jag spontant tyckte mycket om. Hans bok Daniel var svår att komma in i, men växte ut till en alldeles underbar skildring av hur det var att växa upp på 50 talet i Stockholm. Svart Stad då?
Jo, den är ännu bättre. Rappare, modernare och oerhört rolig. Jag tycker om antihjälten Jacob Berg och jag avgudar Peggy som i romanen växer från ett lydigt krogvåp till en vuxen kvinna som sannerligen vet vad hon vill och får vad hon förtjänar.
Det har skrivits mycket om Svart Stad som skildring av den svarta krogbranschen i Malmö. Där har vi miljön, men romanen är framförallt historien om tre vilsekomna, lätt cyniska människor som likt skepp krockar i natten. Läs den!
2008-01-06 21:25
mest upphaussade författaren på den här hemsidan
Betyg 1
2008-01-12 22:18
jag tyckte svart stad var riktigt bra, lätt att läsa och perfekt för lite avkoppling. Vissa delar är förståss mer underhållande än andra men slutet är jäklligt rafflande!
/thomas
Betyg 4
2008-05-08 09:57
Svart Stad är en annorlunda bok. Tät, snabb och stundtals mycket intressant. Efter att ha läst Daniel av samme författare ( jag älskar Jannes torra humor) var det självklart att läsa Svart Stad också.
Slutet är formidabelt och resan dit, som sagt spännande.

Philip
Betyg 4
2008-05-09 13:25


Betyg 5
2009-10-05 12:37
Väldigt lättläst
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svart stad
Liknande böcker:
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Profeten och idioten
 J. Jonasson
Från och med nu
 M. Haag
Skördeoffer
 L. Torstenson
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Samma Författare: