bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Dockan som kunde önska
En ros för min trädgård
Liknande böcker:
En förtrollad jul
 S. Spont
Bunny Brown and his si..
 L. Hope
Ellen är ensam hemma
 F. Pascal
Jul i stora skogen
 U. Stark
Moa och Pelle : En kär..
 K. Johansson i Backe
Nalla och Björn firar jul
 K. Lindström
Tomten tänker till
 I. Elf
När man heter Noak
 M. Reuterswärd
Pojken som åt ikapp me..
 .
Tomtejul
 C. Hansen

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDockan som kunde önska

 
Originaltitel: The story of Holly and Ivy
Författare: Rumer Godden & Barbara Cooney
Genre: Barnbok
Ämnesord: jul, barn, leksaker
Utgivningsår: 1958
ISBN: 0670062197
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det här en är julsaga, men också en berättelse om önskningar. I en leksaksaffär ställs nallebjörnar och dockor, däribland juldockan Julia, upp i skyltfönstret inför det stora julhandlandet. Julia ler och håller sina armar utsträckta i hopp om att något av alla barn, som tittar in i fönstret, ska välja henne.

Under julhelgen hamnar föräldralösa Eva i den lilla staden Appleton. Hon letar efter en egen familj, som ska ha ett hus med julgran men inga barn. Under den kalla natten går hon förbi en stängd affär där hon får syn på den finaste dockan hon någonsin sett.


Utdrag ur boken:
Snart var alla babydockorna utom en sålda och de flesta av nallebjörnarna. Malle och Valle blev julklappar åt ett par tvillingpojkar; de blev inslagna i två små paket och bars iväg. Det fanns nästan inte en enda boll kvar, och inte ett enda flygplan. Sjömansdockan blev såld, och dockan med paraplyet, men det var fortfarande inte någon som frågade efter Julia.
Det är skillnad på dockor och människor. Vi får liv så fort vi föds, men dockorna blir inte riktigt levande förrän någon leker med dem. "Jag önskar att någon ska leka med mej", sa Julia. "Jag önskar att någon ska röra på mina armar och ben och få mej att blunda och titta. Jag önskar! Jag önskar!" sa Julia.


Nedskrivet av Salamis


Medelbetyg: 2,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Dockan som kunde önska :


Salamis 2007-10-22 13:10
"Dockan som kunde önska" är en vädligt typisk, enkel, lite sliskig julberättelse om föräldralösa ungar och levande leksaker. Jag tyckte väldigt mycket om den som liten, helt och hållet tack vare de fina bilderna.
Inget märkvärdigt med den alls, bara lite fina detaljer här och där.
Betyg 2

Jennydockan 2017-12-06 09:30
Eva är en föräldralös flicka och bor på ett barnhem. Den här julen måste hon tyvärr tillbringa på ett hem för spädbarn - och mot hennes egen vilja placeras hon på ett tåg som ska ta henne dit. Men istället kliver Eva av ett par stationer tidigare. Hon påstår nämligen att hon har en mormor där. Och det är där som hon upptäcker dockan. Den har röd klänning. Men hon har inga möjligheter att köpa henne. Dockan (som heter Julia) fäster sig snart vid Eva. Hon vill bo hos henne. Men leksaksbutiken är stängd. I sagan berättas också om en polis och hans fru. Frun skulle bra gärna vilja ha ett barn att fira julen tillsammans med. Det är en lång berättelse - och med en inledning som känns en aning seg. Men sedan blir den bättre efter hand. Framför allt så blir den spännande. Ska Eva få det där hemmet hon önskat sig? Och ska hon framför allt förenas med dockan Julia?
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Dockan som kunde önska


  Köp boken som film på cdon: