bokrecensioner boktips

Berlinerpopplarna

Författare: Anne B. Ragde
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, religion, historia, framtid, släkt, familj
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9137129473


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är juletid. På släktgården Neshov utanför Trondheim samlas tre bröder runt sin mors dödsbädd.
Tor är äldste brodern. Han närmare sig de sextio och har levt hela sitt liv på gården. Han har skött djurhållningen och bokföringen åt modern, han har alltid låtit sig hunsas av henne och till och med avstått från kärleken för hennes skull.
Margido återvänder motvilligt till Neshov. Han är numera begravningsentreprenör, en plikttrogen man som möter omvärlden med sträng självbehärskning. I likhet med sin storebror är Margido ogift, och han har aldrig haft en relation med en kvinna.
Erlend möter också upp vid moderns dödsbädd, trots att han för länge sedan stötts bort från familjen på grund av sin homosexualitet. Numera är Erlend bosatt i Köpenhamn, där han arbetar som dekoratör och lever det goda livet tillsammans med sin partner Krumme. Men under Erlends lättsamma och till synes harmoniska yta bubblar en stark vrede mot familjen, en smärtsam vrede som han inte har anförtrott sin partner.
Torunn är Tors dotter från en kort passionerad relation, som Tors mor snabbt hejdade från att utvecklas till något mer beständigt. Torunn dyker upp på gården som en fullkomlig överraskning för alla bröderna.
Tjugo år har gått sedan bröderna sågs. Tjugo år sedan modern styrde deras tillvaro med järnhand och familjen slutligen splittrades. När modern nu dör utlöser det en rad oväntade känsloreaktioner. Tiden är kommen för avslöjanden och kanske för försoning...

Utdrag ur boken:
Berlinerpopplarna är en gripande och spännande, charmfull och varmhjärtad roman om lögner, sorger och slitstarka familjerötter.
Medelbetyg: 3,8 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Berlinerpopplarna :
2007-09-25 15:02
Denna bok handlar om 3 bröder som inte har sett varandra på 20 år, nu när modern ligger på sin dödsbädd så kallas alla hem.
Moderna har styrt över sina barn med järnhand, Tor den äldre har aldrig lämnat gården Neshov, men har en dotter på annat håll.
Margido jobbar som begravningsentrepenör och lever ensam.
Erlend är den enda som lever i ett förhållande med sin Krumme och han bor nere i Köpenhamn.
Nu möts dessa tre igen och livet tar sig lite andra vändningar... kanske tom försonas de.
En bra bok som vi läser inom vår bokcirkel just nu, har inte kommit till slutet men är mer och mer nyfiken på hur det ska gå för bröderna.
Betyg 5
2007-09-26 18:47
En underhållande och lättläst bok. Lite väl schablonartade personbeskrivningar. Så är bögar, bönder och begravningsentreprenörer. Tröttsamma detaljer från grisstian och liksvepningen. Men roar för stunden.
Betyg 3
2008-03-05 10:18
Oj, vilken underbart härlig, varm roman! Författarinnan gör fantastiska personporträtt och hennes skildringar av deras liv och deras miljö är superba!

Boken handlar om tre norska bröder som inte setts på 20 år. En lever ett mer eller mindre lyxliv i sus och dus i Köpenhamn med sin sambo Krumme. En har stannat kvar på gården som han försöker driva genom att snåla på allting. Han lever i smuts och vanvård och har bara ögon för sina grisar. Hans dominanta mamma och hunsade pappa bor på gården med honom. Och den tredje brodern är tillknäppt och på ytan känslokall. Något som han anser behövs i hans yrke som begravningsentreprenör.

Så möts dessa tre bröder vid sin mors dödsbädd.

Läs boken! Den är bra och det finns en knorr på slutet. (Om ni ursäktar skämtet!!!)
Betyg 5
2008-05-12 14:11
En trevlig överraskning. Kändes som en rätt torr & karg liten historia, men den grep ändå tag med sin värme. Inget jättespeciellt, men jag kommer förmodligen att läsa uppföljarna - ett betyg gott om något!
Betyg 3
2008-05-14 17:23
En vacker bok som berör på djupet.
Betyg 5
2008-08-06 21:34
Boken började lite småtrist men efter några kapitel var jag fast. Jag sträckläste boken och gillade den verkligen!
Betyg 4
2008-08-24 01:12
Intressant att läsa andras recensioner. Vissa tycker att karaktärerna är bra och mångfaceterade, andra tycker de är stereotypa. Själv tycker jag att vissa karaktärer är stereotypa, andra inte. Är inte speciellt förtjust över boken kan jag inte påstå. Jobbigt att man genom baksidan får reda på att modern är döende, det dröjer 170 sidor innan hon dör och först då kan man börja undra vartåt historien ska ta vägen. Tyvärr ingen spännande avslutning heller. Långdragen.
Betyg 3
2008-10-09 13:47
En bok som griper tag. Man vill läsa mer och veta hur det går för personerna som man lärt känna.
Betyg 4
2008-12-10 11:22
Kan ej recensera denna, vill bara ha bort den från min "lista".
2009-07-05 18:07
Ja, vad ska man tycka? Den var bättre än jag trodde, men sämre än vad jag hade hört innan. Kort sagt, en enkel och snabbläst historia som inte gör något större intryck.
Betyg 3
2009-08-10 09:55
En fascinerande berättelse om hur fyra personers liv förändas när modern på släktgården Neshov utanför Trondheim dör. Gripande beskrivet, gripande levnadsöden gör boken mycket läsvärd. Och som tur är finns en direkt fortsättning i böckerna Eremitkräftorna och Vila på gröna ängar.

Betyg 5
2009-08-16 13:42
Trots bokens korthet till antalet sidor räknat så innehåller denna bok verkligen mycket. Bra personporträtt och en engagerande berättelse.
Betyg 3
2010-04-25 18:49
Jo, jag gillade den här boken. Författaren skriver så att man lätt kan sätta sig in i allas situationer. Tragisk, men samtidigt varm, charmig och lättläst berättelse som berör läsaren.
Rekommenderar den och ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien också. Det enda "minuset" jag kan komma på är att personbeskrivningarna är lite väl fördomsfulla.
Betyg 4
2010-05-26 19:15
Underbar bok med överraskande slut. hade jag inte haft frysvaor med mig hem hade jag struntat i att gå av på min hållplats och följt med ut till Bergsjön bara för att få reda på hur Berlinpopplarn slutar
Betyg 5
2010-10-28 12:15
Detta var en trevlig berättelse med lika trevliga karaktärer.
mycket underhållande.
Betyg 4
2012-10-08 18:24
Den var jobbig att läsa. Hände nästan ingenting. För mycket runtomkring snack som "Hur många sockerbitar vill du ha i ditt kaffe?". Borde fokusera mer på handlingen istället. Fast egentligen var det ingen handling bara en story om en massa människor.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Berlinerpopplarna
Liknande böcker:
Elizabeth Finch
 J. Barnes
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Ond skörd
 S. Bolton
Våldets historia
 É. Louis
Elizabeth
 L. Pearse
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates