bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
En handfull stoft
The Loved One
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Vi är en
 S. Crossan
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEn förlorad värld

 
Författare: Evelyn Waugh
Genre: Roman
Ämnesord: krig, religion, historia, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 1945
ISBN: 9100575739
 
Spänning:  2
Romantik:  2
Humor:  2
Lärorik:  1
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En förlorad värld är berättelsen om Charles Ryder och några år i 1920-talets Oxford då han träffar den aristokratiska Sebastian Flyte.
Charles är en ensam student som fullständigt fascineras av sin nye, dekadente och vackre vän. På familjen Flytes magnifika gods Brideshead välkomnar han den gemenskap och uppmärksamhet han får av de excentriska familjmedlemmarna, och kanske framför allt av Sebastians syster Julia.
Men de människor som han lär sig älska visar honom också en värld där plikt, begär, tro och lycka är i konflikt, en värld som hotar att förgöra dem som tar del av den.
En förlorad värld från 1945 är ett av Evelyn Waughs mest älskade verk och har gått som tv-serie med Jeremy Irons och Anthony Andrews.

Medelbetyg: 4,75 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av En förlorad värld :


Rosa 2007-09-11 12:48
Jag läste den här boken för många år sedan och jag tyckte otroligt mycket om den. Även TV-serien var väldigt bra. Boken har gjort stort intryck på mig. Vågar dock inte läsa om den nu i mer vuxen ålder för vem vet vad jag hade tyckt nu?!
Betyg 5

Astraia 2007-12-18 23:18
Vad händer när man läser denna bok? Ens sinnen förstärks och man sugs in i en medryckande levnadsåterblick, som på en och samma gång är djupt känslosam och förnuftigt distansierad. Boken osar av en brittisk svalhet som ständigt cirkulerar kring tunga ämnen. Huvudsakligen hur olika slags individer förlikar sig med livet och den religiösa frälsningens olika ansikten. Jag kan verkligen rekommendera att man läser 'En Förlorad Värld' på originalspråket engelska, en njutningsfull odyssé i något av det mest välskrivna epos det brittiska språket producerat.
Betyg 5

d@ddydj 2012-03-16 13:43
Oavsett omgivningen, har man (nästan) alltid möjligheten att leva sitt eget liv. Man väljer själv vilka egna vägar man vill ta. Men omständigheterna under ens liv förändras dynamiskt. Ingenting är någonsin beständigt. När man då väljer att kolla tillbaka på sitt liv, så liknar det aldrig nuet. Det är en förlorad värld.

Godset Brideshead byggdes på vissa grundpelare - religion och plikt - och för att godset och dess invånare skulle stå stabilt, tvingades även ättlingarna att leva efter dessa grundpelare. Men så kommer den fria viljan in i spelet - viljan om att bryta sig loss från kraven som ställs på en. Fadern lämnade sin fru och Brideshead, Sebastian var så psykiskt labil att han gjorde allt för att glömma Brideshead och kraven på honom, Julia förlorade sin tro, o.s.v. När allting själsligt som byggt upp ett gods försvinner, så återstår inget annat än förfall. Sakta men säkert förföll godset och blev en relik från en svunnen tid. Men samtidigt som det hände, så började även personerna komma att se vad de förlorat - vad som fortsatt gynna dem fastän de lämnat godset, försvann.

Det är kanske därför man väljer att återvända till den stad där man föddes - för man vill få tillbaka det man förlorat när man lämnat staden. Det var ju det som hände i boken, alla sökte sig på något sätt tillbaka, fadern gjorde det direkt genom att åka dit innan han dog, medan Sebastian och Julia gjorde det indirekt genom att försöka få tillbaka tron.

Man väljer som sagt hur man själv vill leva. Kanske mest synd det ändå var om huvudpersonen Charles Ryder, som genom att vara en åskådare i andras liv han tog del av, sedan inte visste av ett eget liv när han blev lämnad ensam.

En tragi(komi)sk melankolisk bok om att se tillbaka på något som gått förlorat och aldrig mer kommer tillbaks.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till En förlorad värld


  Köp boken som film på cdon: