bokrecensioner boktips

Draken

Författare: Maarten´t Hart
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, humor, religion, kultur, framtid, vetenskap, ungdom, äventyr


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I "Draken" återvänder Maarten 't Hart till sin barndomsstad Maassluis och till personer och miljöer han tidigare gestaltat i sin genombrottsbok "Dödens budbärare" (på svenska 1982).
Bokens huvudperson och hans far bygger en drake som under en flygning sliter sig. Senare dyker den upp hos den egensinnige Gilkinus van Diepenburch och dennes fru och asociala dotter, som pojken förälskar sig i.
Gilkinus har en alldeles egen tolkning av raden »förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro« ur Fader vår. Den bittra strid denna teologiska avvikelse ger upphov till i hans och pojkens strängt kalvinistiska församling är romanens egentliga huvudtema. Med 't Harts mustiga språk och hans stora förtrogenhet med ämnet blir romanen en absurt realistisk berättelse om en protestantisk kättarprocess, ett slags holländsk illustration av Sandemoses Jantelag.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Draken :
2007-08-27 08:27
Romanen är en fin skildring av en far. Jaget är en pojke som har en far som är gravmakare, inte dödgrävare. Fadern får en dag ett kors till en grav. i paketet ligger ribbor, av dessa ribbor och omslaget bygger han och pojken en drake. Fadern tycker att pojken behöver komma ut. pojken vill helst sitta inne och läsa. Pojken är medlem i två olika bibliotek för att kunna låna böcker så att han har att läsa i en vecka. I staden finns en katolsk kyrkogård, runt den har ett nytt bostadsområde byggts. fadern får en förfrågan om att flytta alla gravar på den kyrkogården till den nya.Han kan inte komma överens med arbetsgivaren, han vill flytta gravarna med grävskopa och kyrkan vill att han ska göra det för hand.
Fadern är en egensinnig man, men han har humor. Sonen är en "bokmal" och tycker om att studera. Det är en fin och ömsint skildring av sonen och hans fars relation.
Texten är lätt att följa med i. Det är ett fint språk som flyter bra.
Betyg 4
Liknande böcker:
Allt jag önskade
 L. Dillon
Brutna löften
 B. Plain
i sommar blir det nog..
 S. Savonlahti
Dona Maria
 C. Samartin
Queenie
 C. Carty-Williams
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell