bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSvitjods undergång

 
Författare: Henrik och Fredrik Lindström
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100107895
 
Lärorik:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Svitjods undergång och Sveriges födelse ger oss en ny syn på Sveriges och Stockholms tillkomst - men också paralleller till vår egen tid. Slutfasen på 1200-talet förde med sig frågor som liknar dagens: skulle man ge upp en del av självbestämmandet för att ingå i en större kontinental gemenskap? Då handlade det om den katolska kyrkan, idag är det EU. Klivet över de 800 åren är kortare än man tror.
Är Sverige verkligen en fortsättning på det gamla Sveaväldet, eller i själva verket ett helt annat projekt, på påvekyrkans villkor? Vilka var de mystiska upprorsmän som kallades för ""folkungarna"" och som Birger Jarl och hans son Magnus Ladulås var tvungna att besegra innan ""det moderna"" Sverige kunde börja byggas? Samtidigt som de krossades drogs riktlinjerna för det nya landet upp: Stockholm grundades, adeln skapades, stat och lagar kom till. Och det gamla namnet Svitjod, ""Sveafolket"", försvann plötsligt.
Bröderna Lindströms bok beskriver lättillgängligt Sveriges födelse -- men ur förlorarnas perspektiv. Därmed stiger skuggorna fram av ett annat land, Svitjod -- ett möjligt Sverige som aldrig kom till på grund av såväl kamp och blodspillan som slump och tillfälligheter.


Medelbetyg: 2,8 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Svitjods undergång :


poby 2007-06-26 21:40
Boken behandlar ett mycket intressant ämne, nämligen frågan om när Sverige bildades. Boken tar upp kristnandet av Götaland och Svealand, diskuterar Folkungarnas påverkan på riksbildandet mm mm.
Emellertid, så blir boken väldigt "suddig" ibland. Många om, men, kanske, eventuellt, troligtvis mm. Det är mycket förståligt, med tanke på de få skriftliga källor som finns. Men... lite mer fast hand i skrivandet hade hjälpt.
Betyg 3

tekoppen 2007-09-02 15:45
En pedagogisk uppplagd och intressant bok.
Betyg 4

urok2 2009-07-23 13:31
Bröderna Lindströms långa essä (?) fick bli sommarens första kap. Underhållande, som alltid, ger sig bröderna på Sveriges tidiga historia och den alltid pågående debatten om Sveriges ursprung. Hur mycket jag än uppskattar denna typ av böcker, kan jag dock inte annat än tycka att boken har svagheter.

För det första håller boken en lätt kåserande ton, som känns tämligen malplacerad. Det är en sak att hålla en lätt ton , och en helt annan att få det att låta som om man inte tar sitt arbete på fullt allvar.

Det andra som slår mig är frågan om vem boken egentligen är skriven för. Kopplingarna till dagens (eller snarare gårdagens) EU-debatt är ett taffligt försök att popularisera boken. Jag tror att författarna helt missar målet med det greppet. De som är intresserade av ämnet tycker rimligen att kopplingen är milt sagt anakronistisk (och grovt förenklad). Och de som inte är intresserade tror jag missar poängen med kopplingen.

Men den främsta invändningen mot boken är trots allt att den är så pratig och lös i kanterna. Det ligger kanske i ämnets natur att författarna spekulerar en del, men ibland känns resonemangen väl fluffiga, och språket blir då babbligt i överkant. Det gör att boken trots sitt ringa omfång blir svårgenomtränglig och lätt att lägga ifrån sig.

Och varför, varför denna politiska korrekthet? Att påpeka att nationalromantiken och nationalismen inte alltid hade på fötterna är SÅ billigt. Prata om att sparka in öppna dörrar och ändå bara träffa dörrposten.

Detta sagt, bör man väl också påpeka att boken också har sina förtjänster. Framförallt är det en väl sammanhållen berättelse om ett intressant skede i Sveriges historia. Och en del resonemang var åtminstone nya för mig, vilket alltid är spännande.

Slutbetyget skulle blivit en svag trea, men ju mer jag tänker på det desto mindre känns det berättigat.
Betyg 2

Irenaeus 2011-12-18 11:54
Halvtaskig bok om Sveriges grundande. Inget att rekommendera det finns betydligt bättre böcker som tar upp detta ämne och denna tidsperiod.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Svitjods undergång


  Köp boken som film på cdon: