bokrecensioner boktips

Analys av ett mord

Originaltitel: The Interpretation of Murder
Författare: Jed Rubenfeld
Genre: Historisk roman
Ämnesord: mord, psykologi, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9171307249


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1909 och i New York sker stora förändringar. Broarna som ska koppla Manhattan till fastlandet byggs och den ena skyskrapan efter den andra bildar den utmärkande silhuetten. Men förändringens vindar blåser inte bara på det fysiska planet. Från Österrike kommer Sigmund Freud med banbrytande idéer om det mänskliga psyket.

En ung societetskvinna mördas mycket utstuderat och grymt. Sedan attackeras ännu en kvinna, Nora, men hon överlever. Nora är dock till ytterst lite hjälp i jakten på förövaren, hon har nämligen förlorat minnet. Kan Freuds kontroversiella metoder användas för att hjälpa henne att minnas, kan hans teorier tillämpas i en mordutredning? Kan man analysera ett mord?

Jed Rubenfeld är professor i juridik och mycket intresserad av Freud. Hans debutroman, Analys av ett mord, bygger på en verklig händelse när Freud för första och enda gången besökte New York. Boken utsågs av Richard & Judy till Best Read of the Year 2007.
Medelbetyg: 3 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Analys av ett mord :
2007-06-01 13:00
1909 besökte Sigmund Freud - i släptåg med Jung - USA för första och enda gången, och i denna spänningsroman blandas fakta med fiktion när han med psykoanalys hjälper till att utreda ett bestialiskt mord, samt ytterligare ett mordförsök dagen efter, på unga socitetskvinnor i New York som binds fast för att piskas och sedan strypas i sina hem.

Den överlevande flickan, Nora, förlorar minnet och rösten efter attacken och Sigmund Freud med sällskap får nys om saken och en av hans lärljungar, Stratham Younger, ber polisen att få träffa Nora och med hjälp av psykoanalys försöka få henne att minnas. Det visar sig snart att det ligger mer bakom, och att Nora inte har varit riktigt sanningsenlig om vad som hänt och om sitt förflutna, och att det även är något skumt med det första mordfallet då liket fort försvinner och en del saker kring mordet och platsen det begicks på inte går att förklara.
Vad är sant och vad är falskt?

Att följa utredningen i de historiska och stämningsfulla miljöerna - främst där överklassen rörde sig - i New York som det såg ut och begav sig i början på 1900-talet är en sann fröjd och njutning. Mycket känns igen från Edith Whartons romaner (har du inte läst "The Age of Innocense" - "Oskuldens tid" - än, så gör det, eller se den vackra filmatiseringen) med de sociala konventionerna och de historiska kulisserna karaktärerna befinner sig i.

Sigmund Freud finns såklart hela tiden i bakgrunden i historien. Utan att avslöja för mycket - i och för sig är redan titeln "The Interpretation of Murder" (tolkning av mord) såklart uppenbarligen befryndad med hans berömda "Drömtydning" - så är "The Interpretation of Murder" och Nora starkt inspirerad av en av hans mest berömda patienter, Dora. Och historien varvas mycket med psykologi.

Det här var en riktig sidvändare och mycket spännande läsning. Välskrivet, bildande, och stämningsfullt - det blir en stark fyra i betyg!
Betyg 4
2009-07-05 21:48
En bra och lite annorlunda deckare. Författaren blandar deckarhistorien med freudianska tankar på ett lite enkelt sätt tycker jag. Dessutom försöker han sig på att beskriva överklassen i NY vid nittonhundratalets örjan, och det kan göras bättre. Bra är att han inte fallit för frestelsen att låta Freud eller Jung stå huvudperson. Upplösningen är dock lite för enkel för att det ska bli några högre betyg.
Betyg 3
2011-07-20 16:15
Svag tvåa
Betyg 2
2014-01-08 18:13
Miljöskildringen var bra, men resten är bra krystat. Jung förtalas och Hamletanalysen hade väl inte där att göra.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Analys av ett mord
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow