bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Sverige-Polen 1000 år..
 H. Lindqvist
Södra Oran
 I. Eberhardt
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Antikens sju underverk
 A. Klynne
Vikingarnas historia
 D. Harrison
Mexicos erövring Corté..
 W. Prescott
Perus erövring Inkarik..
 W. Prescott
Landet utanför: Sverig..
 H. Berggren

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPirater

 
Författare: Marcus Rediker
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, pirater
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9197603171
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Under några få år på 1700-talet lades grunden för de historier om pirater som sedan aldrig upphört att fascinera eftervärlden.
Då skapades Jolly Roger, den skräckinjagande flaggan med dödskalle och benknotor. Då gjorde Kapten Svartskägg, de kvinnliga piraterna Anne Bonny och Mary Read och en rad andra färgstarka karaktärer Atlanten och Karibiska havet till livsfarliga farvatten för varje seglare. På något av dessa piratskepp haltade också den träbente sjörövare fram som kom att stå modell för Long John Silver i Skattkammarön.
I Pirater berättar Marcus Rediker om denna sjöröveriets guldålder framför andra. Historien om de verkliga piraterna visar sig inte stå fiktionen efter när det gäller dramatik. Därtill rymmer den en social dimension som sällan berörs i filmer och böcker om pirater.
Piraterna utgjorde inte bara ett hot mot handel och sjöfart. Genom sin demokratiska organisering utgjorde de också ett hot mot den existerande samhällsordningen.
I stark kontrast till de samtida despotiska staterna och de hårda arbetsförhållandena ombord på handelsskepp och örlogsfartyg, växte bland pirater fram ett egenartat egalitärt samhälle där kaptenen valdes av manskapet, spriten fördelades jämnt och människor av olika ras, klass, nationalitet och kön arbetade sida vid sida.
Fattiga såg piraterna som hjältar. Sjömän lockades att desertera till dem för att få ett drägligare liv.
I längden kunde inte stormakterna tolerera detta. Piraterna utnämndes till hela mänsklighetens fiender och många av dem slutade sina dagar i galgen.
Men i den folkliga fantasin segrade de. Där har piraterna fått en förmodligen evig revansch mot sina banemän.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Pirater :


Curly 2007-05-27 19:57
Pirater var en intressant bok. Även om jag visste lite sedan förut fick jag reda på mycket nytt. Piratenas guldålder gicks igenom bra och ganska ingående från början till slut.
Något på den negativa sidan kan ha varit att vissa detaljer ofta nämndes en gång och sedan dök upp igen i ett annat kapitel, men sammanhanget blev förstås lite bättre när det gjorde det. En annan dålig sak enligt mig var att det fanns många lite svårare ord vilket gjorde att boken till och från blev lite trögläst, men det fanns också ställen där texten flöt på bra, så det jämnar ut sig någorlunda.
Pirater rekomenderas till den som vill veta mer om piraternas liv, varför de blev pirater, vad myndigheterna och prästerna tyckte m.m.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Pirater


  Köp boken som film på cdon: