bokrecensioner boktips

Pirater

Författare: Marcus Rediker
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, pirater
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9197603171


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under några få år på 1700-talet lades grunden för de historier om pirater som sedan aldrig upphört att fascinera eftervärlden.
Då skapades Jolly Roger, den skräckinjagande flaggan med dödskalle och benknotor. Då gjorde Kapten Svartskägg, de kvinnliga piraterna Anne Bonny och Mary Read och en rad andra färgstarka karaktärer Atlanten och Karibiska havet till livsfarliga farvatten för varje seglare. På något av dessa piratskepp haltade också den träbente sjörövare fram som kom att stå modell för Long John Silver i Skattkammarön.
I Pirater berättar Marcus Rediker om denna sjöröveriets guldålder framför andra. Historien om de verkliga piraterna visar sig inte stå fiktionen efter när det gäller dramatik. Därtill rymmer den en social dimension som sällan berörs i filmer och böcker om pirater.
Piraterna utgjorde inte bara ett hot mot handel och sjöfart. Genom sin demokratiska organisering utgjorde de också ett hot mot den existerande samhällsordningen.
I stark kontrast till de samtida despotiska staterna och de hårda arbetsförhållandena ombord på handelsskepp och örlogsfartyg, växte bland pirater fram ett egenartat egalitärt samhälle där kaptenen valdes av manskapet, spriten fördelades jämnt och människor av olika ras, klass, nationalitet och kön arbetade sida vid sida.
Fattiga såg piraterna som hjältar. Sjömän lockades att desertera till dem för att få ett drägligare liv.
I längden kunde inte stormakterna tolerera detta. Piraterna utnämndes till hela mänsklighetens fiender och många av dem slutade sina dagar i galgen.
Men i den folkliga fantasin segrade de. Där har piraterna fått en förmodligen evig revansch mot sina banemän.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pirater :
2007-05-27 19:57
Pirater var en intressant bok. Även om jag visste lite sedan förut fick jag reda på mycket nytt. Piratenas guldålder gicks igenom bra och ganska ingående från början till slut.
Något på den negativa sidan kan ha varit att vissa detaljer ofta nämndes en gång och sedan dök upp igen i ett annat kapitel, men sammanhanget blev förstås lite bättre när det gjorde det. En annan dålig sak enligt mig var att det fanns många lite svårare ord vilket gjorde att boken till och från blev lite trögläst, men det fanns också ställen där texten flöt på bra, så det jämnar ut sig någorlunda.
Pirater rekomenderas till den som vill veta mer om piraternas liv, varför de blev pirater, vad myndigheterna och prästerna tyckte m.m.
Betyg 3
Liknande böcker:
Mordet på Gustav III
 D. Harrison
USA
 K. Henriksson
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth