bokrecensioner boktips

Drottningens chirurg

Författare: Agneta Pleijel
Genre: Historisk roman
Ämnesord: hälsa, humor, historia, kärlek, kultur, vetenskap
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9113015982


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En natt vid mitten av 1700-talet vandrar doktor Schützer hem genom ett vintrigt Stockholm. Han är lycklig. Han har amputerat avskjutna lemmar och förlöst hovet vid barnsbörder, men inget går upp mot denna natts enastående bedrift. Han ser fram emot att få berätta om den för sin unga hustru. Drottningens chirurg är en roman om en man som var både före sin tid och efter den, om en ny och trevande vetenskap, om manlig fåfänga, desperat kärlek, kunglig onåd, och mest om den gåta som doktorn kallar kvinna.

Detta är första delen av en släkthistoria med drag från hennes egen - där Agneta Pleijel vill berätta om makt, kön och omättliga ambitioner.
Medelbetyg: 3,33 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drottningens chirurg :
2007-05-17 17:35
Den handlar om Herman Schützer som var kirurg och även hovläkare under 1700-talet, han var verksam i Stockholm och på samma gång som man tycker att han var före sin tid så sitter man och slår sig för pannan och suckande säger "men det är ju DET". Det är en underbar bok som fängslar en och man har väldigt svårt att lägga den i från sig.

Herman tar sig an de svåraste fallen och det är de han får mest utbyte av, han genomför bla kejsarsnitt på dvärginna och är väl en av de allra fösta i landet som gör det. Man ryser när man läser om det snittet och tackar sin lyckliga stjärna för att det i dag finns narkos eller eda.

Man får följa hans yrkesamma liv parallelt med hans familjeliv, vilket det sistnämda rämnar fullständigt när han går upp i ett fall så han både glömmer tid och rum. Man får en inblick i hur läkare såg ner på varandra på den tiden, då var det ingen status i att vara kirurg, de var ju bara simpla fältskärare.
Betyg 5
2007-08-11 08:52
Känns som en ganska tunn historia. Den är rätt intressant i perioder, men ingen höjdare.
Betyg 3
2007-08-23 11:28
En mycket bra bok som är välskriven med ett underbart ålderdomligt språk som trovärdigt återspeglar tiden den utspelar sig i. Även mycket gripande, särskilt mot slutet. Schützers personporträtt är levande och verklighetstroget.
Betyg 4
2009-06-11 17:53
En fascinerande historia som är skriven på ett mycket bra sätt, med en fläkt av 1700-talsspråk.
Det var mycket intressant att följa huvudpersonen läkarens tankar om olika patienter och se hur ett vetenskapligt tänkande börjar skymta. Roligt med någon som vågar säga emot ikonen Carl von Linné!

Dessutom måste jag påpeka att Pleijel - till skillnad från tex Carina Burman - på ett naturligt sätt i texten fogar in miljöer från 17oo-talets Stockholm. Mycket skickligt, åtminstone till och från.
Betyg 4
2009-09-04 09:33
Inget större fel på denna roman, men den är ju så livlös och tråkig. En faktabok om kirurgins ställning på 1700-talet kan ju få vara så här trist, men inte skönlitteratur.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Drottningens chirurg
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates