bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Doften av en man
En vinter i Stockholm
Lord Nevermore
Spådomen : en flickas..
Vindspejare
Liknande böcker:
Segraren
 S. Scarrow
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann
Föreningens tid
 L. Selander
Maos Siste Dansare
 L. Cunxin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDrottningens chirurg

 
Författare: Agneta Pleijel
Genre: Historisk roman
Ämnesord: hälsa, humor, historia, kärlek, kultur, vetenskap
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9113015982
 
Spänning:  8
Romantik:  3
Humor:  5
Lärorik:  8
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En natt vid mitten av 1700-talet vandrar doktor Schützer hem genom ett vintrigt Stockholm. Han är lycklig. Han har amputerat avskjutna lemmar och förlöst hovet vid barnsbörder, men inget går upp mot denna natts enastående bedrift. Han ser fram emot att få berätta om den för sin unga hustru. Drottningens chirurg är en roman om en man som var både före sin tid och efter den, om en ny och trevande vetenskap, om manlig fåfänga, desperat kärlek, kunglig onåd, och mest om den gåta som doktorn kallar kvinna.

Detta är första delen av en släkthistoria med drag från hennes egen - där Agneta Pleijel vill berätta om makt, kön och omättliga ambitioner.

Medelbetyg: 3,33 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Drottningens chirurg :


Nanne 2007-05-17 17:35
Den handlar om Herman Schützer som var kirurg och även hovläkare under 1700-talet, han var verksam i Stockholm och på samma gång som man tycker att han var före sin tid så sitter man och slår sig för pannan och suckande säger "men det är ju DET". Det är en underbar bok som fängslar en och man har väldigt svårt att lägga den i från sig.

Herman tar sig an de svåraste fallen och det är de han får mest utbyte av, han genomför bla kejsarsnitt på dvärginna och är väl en av de allra fösta i landet som gör det. Man ryser när man läser om det snittet och tackar sin lyckliga stjärna för att det i dag finns narkos eller eda.

Man får följa hans yrkesamma liv parallelt med hans familjeliv, vilket det sistnämda rämnar fullständigt när han går upp i ett fall så han både glömmer tid och rum. Man får en inblick i hur läkare såg ner på varandra på den tiden, då var det ingen status i att vara kirurg, de var ju bara simpla fältskärare.
Betyg 5

jossansten 2007-08-11 08:52
Känns som en ganska tunn historia. Den är rätt intressant i perioder, men ingen höjdare.
Betyg 3

Fayance 2007-08-23 11:28
En mycket bra bok som är välskriven med ett underbart ålderdomligt språk som trovärdigt återspeglar tiden den utspelar sig i. Även mycket gripande, särskilt mot slutet. Schützers personporträtt är levande och verklighetstroget.
Betyg 4

helix 2009-06-11 17:53
En fascinerande historia som är skriven på ett mycket bra sätt, med en fläkt av 1700-talsspråk.
Det var mycket intressant att följa huvudpersonen läkarens tankar om olika patienter och se hur ett vetenskapligt tänkande börjar skymta. Roligt med någon som vågar säga emot ikonen Carl von Linné!

Dessutom måste jag påpeka att Pleijel - till skillnad från tex Carina Burman - på ett naturligt sätt i texten fogar in miljöer från 17oo-talets Stockholm. Mycket skickligt, åtminstone till och från.
Betyg 4

okidoki 2009-09-04 09:33
Inget större fel på denna roman, men den är ju så livlös och tråkig. En faktabok om kirurgins ställning på 1700-talet kan ju få vara så här trist, men inte skönlitteratur.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Drottningens chirurg


  Köp boken som film på cdon: