bokrecensioner boktips

Nu vill jag sjunga dig milda sånger

Författare: Linda Olsson
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, mat, musik, kärlek, kultur, vänskap
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100114081


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En mörk marskväll kommer Veronika, en ung författare, till en enslig stuga i en liten by i Dalarna. Hon är på jakt efter ensamhet och stillhet, för att skriva färdigt en roman och för att komma över en stor sorg.
Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. I tryggheten bakom sina skyddande väggar bevarar hon mörka familjehemligheter och en personlig tragedi.
Medan den kalla vintern efterträds av våren närmar sig de två kvinnorna sakta varandra. Mot bakgrund av årstidernas växlingar spirar en ovanlig vänskap. En vänskap som ska förändra bådas liv för alltid.
Medelbetyg: 3,67 (27 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nu vill jag sjunga dig milda sånger :
2007-05-10 09:09
En underbart bra bok, med fantastiska beskrivningar av personerna, deras upplevelser och känslor. Veronika och Astrids vänskap är så otroligt vacker så att den inte går att hitta i verklighten... Boken balanserar helt perfekt mellan sorg och glädje. Läs den!
Betyg 5
2007-05-20 15:57
Veronica är en ung författare som kommer till en liten by i Dalarna. Hon kommer direkt i från Nya Zeeland, därifrån hon har med sig en tragisk historia i bagaget. I huset brevid Victoria bor en äldre dam, kallad häxan. Hon är skygg och tillbakadragen. Även hon har en tragisk historia som blir berättad. de två kvinnorna närmar sig varandra försiktigt och trevande. De blir vänner och de berättar sina historier för varandra och finner kraft i varandra så att de klara sig igenom sin sorg. Boken berör i sitt sätt att berätta om de tragiska händelser som har format dessa kvinnors liv. Samtidigt finns det hopp, att livet blir bättre. Det är en läsvärd bok. Den rekommenderas varmt.
Betyg 4
2007-06-15 08:41
En vacker berättelse om ensamhet, vännskap och tragiska livsöden. Jag älskar personbeskrivningarna i boken. Och känner att jag saknar Veronica och Astrid när boken är slutläst.
Betyg 5
2007-07-10 19:11
En riktigt dålig bok tycker jag. Varken personerna eller miljön beskrivs på ett åskådligt sätt. Berättelsen är inte heller trovärdig. Tungläst.
Betyg 2
2007-07-15 12:31
Boken handlar on två kvinnors stilla möte. Ett möte som sätter spår. Veronica är en ung författare som vill dra sig undan till stillheten, hon hyr en stuga på landsbygden i Dalarna för att skriva på sin roman. Hon bär på en sorg och är rädd att förlora sina minnen. Astrid är en äldre kvinna som bott hela sitt liv på samma plats i det hus hon föddes i. Hon känner varje vrå, varje ljud. Livet är för henne en fråga om att härda ut. Hon är rädd att prata om sina minnen, men börjar sakta berätta för Veronica.
De närmar sig varandra och byter tankar. De tar promenader, träffas hos varandra, äter och dricker vin, lyssnar på musik som Veronica har med sig. För Astrid öppnas en värld som hon glömt. Deras liv vävs samman. De vet båda att dagen kommer när Veronica måste bryta upp, men det är ingen brådska. De ger varandra tid.
Boken beskriver djup vänskap över äldersgänser. Den är stilla och vackert skriven. Varje kapitel inleds med en diktstrof och längst bak finns författaren till dikten och vilken diktsamlig man kan hitta den. Den här boken har lagt sig i hjärtat och själen, den kommer att finnas med mig länge. Jag tyckte mycket om den.
Betyg 5
2007-09-20 16:13
En sämre läsupplevelse får man leta efter!!! Om man ens kan kalla det en upplevelse. Plattityder och konstlad dialog!
Det känns som om boken bygger endast på att Linda Olsson vill få ut citat som hon gillar (alla kapitel börjar m ett citat).

Jag är snäll när jag ger den 1 i betyg!!
Betyg 1
2007-11-05 11:40
Detta är den vackraste bok jag läst , och den mest sorgliga. Jag grät floder. Språket är otroligt vackert, på minner om Pär Lagerqvist när han är som bäst! Kan inte först att det är en översättning till svenska. Härligt med alla citaten som börjar varje kapitel. Läs den!! Ser verkligen framemot nästa bok av denna nya stora författare.
Betyg 5
2007-11-11 02:10
Vacker lättläst bok som berör för stunden, men lämnar inget långvarit intryck.
Betyg 3
2007-11-16 13:35
En fin lågmäld bok, som värmde som en liten brasa.
Betyg 4
2008-02-15 19:02
Har svårt att bestämma mig för vad jag tyckte om denna bok. Jag hade kanske hört för mycket positivt och haft för höga förväntningar. Jag var besviken på de två kvinnorna i början av boken. De har uppenbara behov av att få prata av sig och gör det utan att den andra egentligen lyssnar. De hittar varandra längs med vägen, men jag vet inte om den känns så ärlig. Nä, mer än en trea blir det nog inte.
Betyg 3
2008-03-17 22:53
En lågmäld annorlunda bok, som var rätt så lågmäld.
Betyg 4
2008-03-18 14:56
Jag tyckte det lät spännande på baksidan av boken men när man läst den så var den inte så bra. Den är inte bra inte dålig ni får läsa själva. Jag tycker den var udda och annorlunda, det händer inte så mycket ingen vidare handling.
Betyg 3
2008-05-12 13:57
Lite ambivalent här. Kan förstå den bra kritiken boken fått, då den är varm och mysig och lite egen. Samtidigt kan jag inte påstå att jag nu (några månader efter jag läst den) kan minnas särskilt mycket. Skön bok, men ingen direkt upplevelse.
Betyg 3
2008-05-16 11:18
En vacker och sorglig berättelse med levande personbeskrivningar.
Betyg 3
2008-07-01 07:56
En varm och vacker bok, men samtidigt mörk och sorglig. Den är vemodig och en obehaglig känsla lurar hela tiden i bakgrunden. Allt eftersom avslöjas mer och mer om vad som hänt Veronika och Astrid, vad som gör att de isolerat sig från omvärlden. Jag tycker det är en jättebra bok!
Betyg 4
2008-07-22 19:53
Hej,
en lågmäld bok om vänskap, ensamhet och livsöde. Lite egen bok, mystisk men vacker på nåt sätt...
Betyg 3
2008-07-27 19:16
En vacker skildring av kärlek, sorg och vänskap som berörde väldigt mycket i stunden när man läste den. Absolut läsvärd även om den tyvärr inte lämnade så mycket spår kvar efter sig hos mig efteråt
Betyg 4
2010-01-16 10:55
En ung kvinnlig författare bosätter sig i en avlägsen svensk by för distansera sig från sig själv och sin sorg. Hennes granne är en äldre kvinna vid namn Astrid. Astrid anses vara byns häxa, tillika socknens asociala element. Detta till trots detta blir kvinnorna bekanta med varandra och hittar ett sätt att finna frid i det gränsland som finns mellan nuet och det förflutna. Femtio år skiljer de båda kvinnorna åt, men ändå är de skrämmande lika.

Intrigen är en klockren klyscha. Generationer lär av varandra och inser att de har många likheter och lär sig acceptera olikheterna. Vi har läst det förut, Mitch Alboms "Tisdagar med Morrie"är bara en av de böcker som stammar ur samma källa. Andra författare som gärna tangerar det sockersöta är Paulo Coelho och Joanne Harris. Ibland fungerar stilen och ibland inte. Det är en svår genre eftersom en halv sockerbit kan avgöra om det är världens smaskigaste historia, eller något som ger fullgoda kvälvningar.

Olsson har lyckats med att ta en ytterst klyschig historia och ge den nerv och trovärdighet. Författaen har en försiktig berättarstil som till en början rör sig i perferin av kvinnornas känsloliv. Överraskande drar hon in läsaren i historien och tvingar läsaren att öppna alla sinnen. Smultronen doftar, solvarma kinder hettar, musiken går varm i kalla hus och förnimmelserna flyter ut ur boken och färgar händerna smultronröda. "Till dig vill jag sjunga milda sånger" är en bok som både ger insikt men också andas tät mystik. Bokens mesta behållning ligger i beskrivningen av sorgearbetet som båda kvinnorna går igenom. Jag ger boken en stark fyra i betyg.
Betyg 4
2011-06-22 21:51
En bok som berör. Den fina vänskapen som skildras mellan den yngre och äldre kvinnan grep tag i mig. Sorgerna som de båda upplevt sammansvetsar dem i någon slags tidlöshet. Jag tyckte boken var bra
Betyg 4
2012-03-15 20:08
En bra bok.
En fin historia om två kvinnor, som träffas av en slump och har helt olika öden att berätta. Deras bekantskap växer till varm vänskap.
Författaren beskriver båda huvudpersonerna med mycken ömhet. deras olika öden är verklingen fängslande.
Rekommenderas.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nu vill jag sjunga dig milda sånger
Liknande böcker:
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén