bokrecensioner boktips

Den osynliga väggen

Originaltitel: The invisible wall
Författare: Harry Bernstein
Genre: Roman
Ämnesord: mat, humor, religion, historia, kärlek, kultur, framtid
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9173370207

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är åren alldeles före första världskriget. I de fattiga kvarteren vid Brook Street i Manchester bor fyraårige Ari, yngst av fem barn i en judisk familj. Brook Street är världens mittpunkt för lille Ari. På ena sidan gatan bor judarna och på den andra de kristna. De håller sig ur vägen för varandra i något slags outtalat samförstånd. Ibland blossar smågräl upp, särskilt mellan barnen, men trots allt delar man samma livsbetingelser, kristen som jude.

Den osynliga väggen är en underbart rik och myllrande barndomsskildring som går rakt in i hjärtat. Det är en sensationell debut av den 95-årige Harry Bernstein som levandegör en svunnen tid och en miljö som sedan länge är borta. Med lätt hand och en klar och osentimental prosa skriver han om svår fattigdom, inskränkt religiositet, tapperhet, kärlek, krig och död.

Utdrag ur boken:
»There are places I´ve nerver forgotten. A smokey hill town in the north of England has haunted me for the greater part of my life. It was inevitable that I should write about it and the people who lived on both sides of its ‘Invisible Wall’.«
- Harry Bernstein

Medelbetyg: 4,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den osynliga väggen :
2007-04-24 12:21
En barndomsskildring av en judisk pojke i ett fattigt kvarter i manchester. Den börjar när Juri är 4 år gammal. när man läser boken ser man pojkens liv genom hans ögon, det är lätt att leva sig in i boken.
Betyg 4
2007-07-27 14:26
Spoiler:
Jag läser många böcker och dom flesta glömmer jag, men inte den här. Jag läste den i mars, det känns som igår. Självbiografisk roman. Förf. är född 1910 i Lancashire, England. Fattig judefamilj. En backig gata, kristna på den ena sidan, judar på den andra. Hans syster Lily gifter sig hemligt med kristne Arthur. Arry och hans familj lämnade England 1922. En underbar levande skildring. Denna gång var det judarna som var mest fördomsfulla.
Betyg 5
2008-06-05 07:25
En underbar och levande bok, en barndomsskildring och en mamma som jag sent kommer att glömma. Bitvis tragisk och utan happy end men ändå ljus. Fängslande och gripande på ett sät som bara en sann historia kan vara. En varm rekommendation!
Betyg 4
2009-04-22 20:28
En otroligt fin bok om fattigdom, krig, kärlek och inskränkt religion. Jag kunde inte släppa den.
Betyg 5
2009-11-11 19:18
När jag läst Harrys andra bok, drömmen, ville jag direkt läsa den här. Jag tycker om boken för att han kan hålla det intressant. Han har lyckats mycket bra med att välja ut delar av sitt liv som han skrivit ner i boken. Det måste vara väldigt svårt att skriva en sjävlbiografi och hålla det interessant. Och man får aldrig ta för givet att läsarna förstår någonting, utan måste hela tiden berätta allting! Tyvärr gillade jag inte boken så mycket och ville bara ha den färdig så jag kunde börja läsa nästa bok. Det är alltid tråkigt när det blir så. Kanske det hade Räckt med att läsa en bok av Harry?!
Betyg 3
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Amado Mio
 P. Pasolini
Gorazde
 J. Hildebrandt
Samma Författare: