bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Valet är ditt
 C. Wahlden
Who-ology
 C. Scott
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Så lever grodan
 M. Chinery
Three Lucky Swedes
 P. Nordquist
Fysiken, Martinus Kosm..
 L. Pettersson
Bin och biodling
 Å. Hansson
Time Travel: A History
 J. Gleick
Sagan om skogskarlarna
 C. Johnsson
Trädgårdarna på Astrid..
 K. Eliasson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTill sista droppen.

 
Författare: Jeremy Leggett
Genre: Fakta
Ämnesord: natur, framtid
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9170371601
 
Humor:  2
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vi vet att oljan kommer att ta slut. Vi vet också att oljetoppen, den punkt då utvinningen nått sitt maximum, närmar sig.

När oljetoppen närmar sig råder det dock starkt delade meningar om. Oljebolag, regeringar och många etablerade experter tror att vi har minst ett par tre decennier på oss.

Jeremy Leggett, författare och före detta geolog på oljebolaget Shell, hävdar att toppunkten inträffar inom de allra närmaste åren. Därefter tvingas industrisamhällena att minska produktionen av sin ekonomiskt viktigaste vara och beskära den energikälla som vi gjort oss extremt beroende av.

Vad som händer när marknaden tvingas inse och agera utifrån detta kan vi bara gissa. Vi vet att det kommer att bli en dramatisk omställning.

Men tekniken för alternativ energiproduktion existerar idag. Att det inte satsas i stor skala på den hänger framför allt samman med de enorma ekonomiska och politiska intressen som är knutna till oljeindustrin.

När oljeepoken går mot sitt oundvikliga slut kommer världen att förändras.

Till sista droppen är en lättillgänglig och djupt engagerande bok skriven av en författare med expertkunskaper och direkt tillgång till diskussionerna i de mäktiga oljebolagens styrelser. Ingen tidigare bok ger en så kunnig och samtidigt skrämmande bild av den katastrof som väntar oss - om vi inte agerar nu.
(Seelig)
Övrigt
Vi vet att oljan kommer att ta slut. Men tekniken för alternativ energiproduktion existerar idag. Att det inte satsas i stor skala på den hänger framför allt samman med de enorma ekonomiska och politiska intressen som är knutna till oljeindustrin. När oljeepoken går mot sitt oundvikliga slut kommer världen att förändras. Till sista droppen av Jeremy Leggett är en lättillgänglig och djupt engagerande bok skriven av en författare med expertkunskaper och direkt tillgång till diskussionerna i de mäktiga oljebolagens styrelser.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Till sista droppen. :


tekoppen 2007-03-19 10:15
Vi vet att oljan kommer att ta slut och att oljetoppen, den punkt då utvinningen nått sitt maximum, närmar sig. Bland annat har boken Olja- Gunnar Lindsteds som jag skrev om på yelah den 5april 2006 http://www.yelah.net/articles/litteratur200604052

När oljetoppen kommer råder det delade meningar om. Oljebolag, regeringar och en del etablerade experter tror att vi har minst ett par decennier på oss. Medan Jeremy Leggett, författare och före detta geolog på oljebolaget Shell,och en del andra experter, hävdar att toppunkten inträffar inom de allra närmaste åren vilket Leggett har bra argument för.

Vi kan missstänka att det kommer att bli en dramatisk omställning. Vi vet att industrisamhället tvingas att minska produktionen av och beskära den energikälla som vi gjort oss extremt beroende av. Dvs när oljeepoken går mot sitt oundvikliga slut kommer världen att förändras men vi vet inte hur,fast om vi vill kan bestämma oss för vilken rikting som förändringen ska ha.

Tekniken för alternativ energiproduktion existerar redan idag. Att det inte satsats på i stor skala på den hänger framför allt samman med de enorma ekonomiska och politiska intressen som är knutna till oljeindustrin. Legget tar upp en del av det som har motverkat omställningen till renare energikällor vid tidigare energikällor, tex den i början av 80talet.

De olika teknikern som kan ersätta oljan (och det rätt så snart ifall vi bestämmer oss för det) tar Legget i de kapitlerna som är lite svårlästa. Men de är mest svårlästa eftersom de innehåller siffror om hur mycket som finnas kvar, hur mycket som vi kan ersätta med alternativa engerigkällor etc, som är stabblade på varandra. Men fast man bara skummar dessa kapitlerna, så förstår man att här har man en kille som verkligen vet var han har sin handuk. Den enda han har missat att ta upp är geotermisk energi som tex jordvärme och bergvärme. Men detta drar inte ner helhetsintrycket.

Till sista droppen är en lättillgänglig och djupt engagerande bok skriven av en författare med expertkunskaper och direkt tillgång till diskussionerna i de mäktiga oljebolagens styrelser,vilket vi får en inblick i hur det fungerar hos. Legget har även tagit upp en del strukturproblem hos oljebolagen som kan ha gjort att krisen kommer tidigare än behöver ha gjort.

Till skillnad mot boken ”olja av Gunnar Lindgren så tar Leggett upp Växthusproblemet mycket bra och ordentligt och kopplar ihop det med oljeproblemet. Detta framgår bättre utav den engelska titeln som är ”Half gone. Oil, gas, hot air and the global energy crisis”

Han tar även upp en del sociala problem som kan komma utav energikrisen, Men mest fokuseras det på de ekonomiska problemen som kan komma från energikrisen. Legget tar även upp olika sätt om hur vi påverka utvecklingen. Han pushar även lite på boken ” den tändande gnistan”av Malcolm Gladwell vars bok handlar om varför förändringar av samhället sker plötsligt och oväntat.

Jeremy Leggett har ett språk som påminner en hel del om Douglas Adams språk i Liftarens Guide till Galaxen. Detta märks främst i de avsnitten där han inte håller sig viktig fakta utan mer de delarna som är reseskildringar, inledningen som är extremt snabb historik utav jordens utveckling etc. Även han tankar om små lokala energinät och det framtida samhället skriver han han i samma stil.
De få tabbelerna och diagramrena som är med i boken är enkla förstå och han har en bra beskrivning i texterna runt tabbelerna och boken är bra pedagogiskt upplagd.
Läs den här boken, för att bli inspirerad för att kämpa för en värld med ren energi, och där vi forfarande kan njuta av god mat och dryck, böcker som tex "Liftarens guide till galaxen" och av varandra.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Till sista droppen.


  Köp boken som film på cdon: