bokrecensioner boktips

I trygghetsnarkomanernas land

Författare: David Eberhard.
Genre: Fakta
Ämnesord: psykologi, panik,
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9151847426


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Sverige har vi ett överdrivet behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror, skrev överläkaren i psykiatri, David Eberhard, i en debattartikel i DN hösten 2005.
Han menar att den panikångest han allt oftare möter hos sina patienter på akutmottagningen i Stockholm har en direkt motsvarighet på samhällelig nivå: själva samhället tycks lida av ett nationellt paniksyndrom och ett slags trygghetsnarkomani!
Men människan är inte född till trygghet. Trygghet föder rädsla på samma sätt som paniksyndrom ger överdriven vilja till att undvika faror.
Eberhard driver och prövar sin tes och drar fram mängder av exempel, alltifrån säkerhetsbälten och cykelhjälmar till curlingföräldrar och förbud mot djungelolja!
(Seelig)
Övrigt
I Sverige har vi ett överdrivet behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror, skrev överläkaren i psykiatri David Eberhard i en debattartikel i DN hösten 2005. Vi borde lära oss värdera och hantera rimliga faror snarare än förbjuda situationer där de kan uppstå! Eberhard tyckte sig ha sett att den panikångest han allt oftare möter hos sina patienter på akutmottagningen i Stockholm ha en direkt motsvarighet på samhällelig nivå: själva samhället tycks lida av ett nationellt paniksyndrom och ett slag trygghetsnarkomani! Det höjs rop om att minderåriga inte skall få gå på fotbollsmatcher, skolan bortser helt ifrån att barn älskar att tävla, akademiker väljer hellre betald arbetslöshet än startar eget, den våldsamma drivkraften hos flyktingar som kommer hit bryts snabbt ned av det kravlösa svenska samhällets välvilliga omtanke. Vi måste inse att det faktiskt är farligt att leva, lära våra barn att värdera och hantera faror snarare än att förbjuda allt farligt. Paniksyndromet på individnivå leder ofta till total handlingsförlamning, och om man vill skulle man kunna se den bristande handlingskraft som svenska myndigheter gav uttryck för vid den stora tsunamikatastrofen som ett uttryck för den nationella panikångesten. Och precis som panikpatienten ser faror i allt som faktiskt kan vara farligt men sällan är det, har landet Sverige ett överdrivet behov av trygghet och kontroll när vi snarare behöver arbete, husrum och kärlek. Människan är inte född till trygghet. Trygghet föder rädsla på samma sätt som paniksyndrom ger överdriven vilja till att undvika faror. Eberhard driver och prövar sin tes och drar fram mängder av exempel, alltifrån säkerhetsbälten och cykelhjälmar till curlingföräldrar och förbud mot djungelolja! Det är en tankeväckande läsning och boken kommer säkert möta många invändningar och leda till debatt.
Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I trygghetsnarkomanernas land :
2007-03-03 17:03
en Lätt läst bok som vinklade sammhällets problem på ett annolunda sätt. Viktigt bok efterso den vänder på viktiga företelser i dagens samhällen, och ställer frågor som inte har blivit ställda innan.

När man läser boken får man även insikten om att han inte har så svrt och vitta åsiker som det har framgått i media, eller som vissa vill vinkla det till. Utan har ett mycket förnyftigt resongemang kring begbreppet trygghet.
Betyg 5
2008-09-22 17:56
David Eberhard är psykiatriker. Inte bara det, han är överläkare. Likt en stor majoritet av folk som väljer att bli läkare, har Eberhard tyvärr inte insett att helt oavsett om man är alla kända galaxers mest kvalificerade läkare inom sitt område, så är man ändå en helt vanlig lekman utanför medicinens värld. En HELT vanlig lekman. Därför är denna bok tyvärr beklämmande läsning, framför allt för folk med akademiska examina (även bara på kandidatnivå) inom samhällsvetenskap och beteendevetenskap.

Eberhard presenterar sitt resonemang med en tämligen auktoritär jargong, dock helt utan referens till annan litteratur - inte till en enda liten bok, faktiskt. Detta skulle inte nödvändigtvis vara fel, ifall ett av tre villkor vore uppfyllda:
1. Eberhard har lyckats tänka ut något helt nytt som ingen annan varit i närheten av att resonera kring, så att det inte finns någon relevant litteratur.
2. Eberhard presenterar ett resonemang som redan är så allmänt vedertaget som etablerad sanning att inget stöd för resonemanget genom referenser är nödvändigt.
3. Eberhard skriver med självdistans och ödmjukhet, och/eller med en stor dos humor.
Tyvärr är inget av dessa villkor uppfyllda.

Eberhard har uppenbarligen efter framgången med debattartikeln i DN känt så stark medvind i läkarrocken, att han inte ens kommit på tanken att knalla iväg till närmaste bibliotek för att kolla om det finns akademisk forskning i ämnet. Det borde han ha gjort. Då hade han dels upptäckt att det fanns etablerad akademisk forskning kring dessa frågor, och även att denna forskning för årtionden sedan funnit att teorier om att man enkelt kan kopiera över diagnoser från individnivå till samhällsnivå är, för att uttrycka sig milt, föga begåvade. Istället har han producerat något som inte är mer kvalificerat än en 315 sidor lång insändare.

Han beskriver först de gällande kriterierna för individuellt paniksyndrom, sedan postulerar han, med samma auktoritära attityd, sin egenförfattade lista på kriterier för hans koncept "nationellt paniksyndrom". Dessa kriterier är centrala för hans tes, men redan i dessa blandar han ihop blåbär och paprika - vissa kriterier gäller statens (som politisk struktur) agerande, och vissa gäller allmänhetens (som social grupp) agerande. Tyvärr vispar han blandningen med ett resonemang som inte alls ger intryck av att Eberhard är kunnig vare sig i statsvetenskap, sociologi eller socialpsykologi. Dessutom är kopplingen mellan hans kriterier för nationellt paniksyndrom och kriterierna för individuellt paniksyndrom som bäst långsökta. Som sämst finns faktisk ingen koppling alls. För att kriterierna för individuellt paniksyndrom överhuvudtaget ska ha någon relevans, måste Eberhard naturligtvis påvisa att dessa kriterier, endast med viss modifikation, är rimligt tillämpbara på nationell nivå. Det är här som Eberhards tes faller hårt som ett avsågat Redwoodträd - dels har han modifierat de flesta kriterierna till oigenkännlighet, och dels så är hans användning av begreppet "nationell" så amorft att det förlorar sin begreppsliga funktion. Om man inte i sin analys separerar statens agerande från "folk i allmänhet", eller ens reflekterar över den frågan, då är man faktiskt helt ute och cyklar.

Hela resonemanget är så illa att samhällsvetenskapliga akademiker som bäst skruvar på sig mycket besvärat, och som sämst gapflabbar.
Eberhard hade kunnat undvika att konstruera denna 315-sidade pinsamhet, om han bara hade tagit vägen förbi ett bibliotek, eller googlat i cirka 15-20 minuter.
Betyg 1
2009-04-05 22:05
I trygghetsnarkomanernas land är trots påtagliga brister i uppbyggnad och vetenskaplig grund mycket intressant och tankeväckande. Eberhard driver och argumenterar för sin tes om det nationella paniksyndromet med en hel mängd olika exempel som är mer eller mindre relevanta. Genom ett antal bra exemel, alltifrån varför det finns en lag om att använda bilbälte till en arbetsrätt som skyddar den som missköter sitt arbete och en skolpolitik som hämmar både duktiga och mindre duktiga elever lyckas han trots allt att belysa viktiga problem som ett alltför trygghetsinriktat samhälle medför. Boken innehåller en hel mängd viktiga tankar om bland annat riskvärdering som hamnat på undantag i ett samhälle som skickar ut nationella varningar som uppmanar sin befolkning att undvika beteenden trots minimal risk för fara. Så trots att boken missar mycket av sitt egentliga syfte genom dåligt underbyggda resonemang och rena utsvävningar så innehåller den nog med tankeväckande och intressanta exempel och argument för att varmt rekommenderas att läsa!
Betyg 4
2010-02-09 11:55
Den här boken ser jag som ett inlägg i debatten! Ett långt inlägg, som ibland är bra men ibland rena snömoset. Läs den som allmänbildning, men svälj den inte med hull och hår. Funkar bra som snackis i sociala sammanhang.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till I trygghetsnarkomanernas land
Liknande böcker:
Finna flow : den varda..
 M. Csíkszentmihályi
Vässa din sociala komp..
 N. Jacquemot
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Pillret
 I. Carlberg
Hallucinationer
 O. Sacks
Det svenska hatet
 G. Tamas