bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
1794
 N. Natt och Dag
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Belle
 L. Pearse
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under Slussen
 J. Werner
Hallonfallet
 G. Tunström
Under floden
 S. Nordstrand
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHistorikern

 
Originaltitel: The Historian
Författare: Elizabeth Kostova
Genre: Roman
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9170014256
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En ung kvinna utforskar sin far historikerns bibliotek när hon en sen kväll gör en märklig upptäckt. I en bok hittar hon ett gulnat brev med en olycksbådande inledning. Sidorna i boken är helt tomma sånär som på ett träsnitt föreställande en drake. Och under draken står ett enda, skräckinjagande ord: Drakulya .


Det visar sig att kvinnans far som ung forskare kom en fruktansvärd historisk sanning på spåren. En hemlighet, som folket i Östeuropa länge hade känt till, nämligen att legenden om Dracula faktiskt var helt sann.


Den unga kvinnan vill forska vidare, trots att hennes far avråder henne. Hon tar vid där han slutade, full av ungdomlig entusiasm och skräckblandad förtjusning. Men när fadern försvinner och hon måste ge sig av för att söka efter honom, inser hon att sagan faktiskt är sann och att det inte bara är hennes eget liv som står på spel.


Medelbetyg: 3,61 (18 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Historikern :


Nessa 2007-01-11 17:54
Jag tycker att det här är en jättebra bok. Den handlar om några forskare som söker efter Dracula. Sökandet visar sig vara fyllt av risker. Det är en spännande och fängslande berättelse som är väldigt svår att lägga ifrån sig.
Betyg 4

Asta 2007-01-21 11:32
Det här är alltså en "vampyrhistoria". Det skall man inte förkasta den för. Faktum är att det här är en spännande och välskriven bok. Brukar du läsa på engelska ibland tycker jag att du skall läsa den här boken på engelska för den är skriven i ett trevligt, lättflytande språk. Historien löper på bra och spänningen byggs upp. Ibland tycker jag att vissa avsnitt kunde skrivits lite kortare och att författaren skulle komma lite snabbara framåt, men i huvudsak gillar jag boken och hade svårt att släppa den ifrån mig.
Betyg 4

moberg 2007-04-11 17:48
En historia om Greve Dracula. En bok som är svår att lägga ifrån sig. Man får följa huvudrollsinnehavare genom europa på sin jakt efter legenden Dracula.
Betyg 5

tekoppen 2007-07-09 08:27
Lite för mastig. Vissa avsnitt kunde ha kortas ner, men det var annars en välskriven klassik vampyrroman.
Betyg 3

jossansten 2007-11-27 18:07
Historien började bra! Den var spännande nästan hela tiden, men lite utdragen. På något vis visste man precis hur den skulle sluta, och man bara väntade på att det skulle komma, och när det väl gjorde det kändes det lite platt. En helt klart läsvärd bok, men den kunde kortas ner lite och slutet kunde vara mer välarbetat.
Betyg 3

okidoki 2007-12-01 11:51
Handlingen är klart intressant, men berättelsen saknar fokus. Det blir tröttsamt och irriterande att följa den. Språket är inte heller något vidare. Läs nåt annat.
Betyg 2

zvrk 2008-01-06 17:08
Elizabeth Kostovas "Historikern" är en riktigt spännande bok. Utan vidare. Den höll mig på tårna genom hela berättelsen, och det är en tämligen lång berättelse.

Kostova har inte bara skrivit en underbart spännande roman, utan visar också en utmärkt kännedom om Europa. Jag njöt av att följa hennes minutiösa beskrivningar (som visserligen kändes något för uttömmande ibland, speciellt när det gällde kläder och smycken och mat, aldrig när det gällde platser) på Europakartan och längta till att någon gång få se platserna hon skriver om.

Upplägget är inte särskilt obekant. Jag har redan läst Ecos "I rosens namn" och "Foucaults pendel" och läst om Dan Browns verk, bland annat. Det är hemliga sällskap med mörka hemligheter och mystiska riter; det är hemliga koder och kartor som för historien vidare och det är lärda män som snubblar in i det hela och försöker komma ur det levande. Visst gör Eco mycket bättre arbete i sina böcker, men Kostova gör ett riktigt riktigt bra försök.

Det ligger henne i fatet att hon hela tiden ställer retoriska frågor mitt i meningarna, vilket fick i alla fall mig att bli irriterad. Jag gillade inte slutet, den kändes hophafsad, ett hastverk, i jämförelse med delen det följde; slutet föll helt platt över mig.

Att den svenska versionen jag läste också var grymt felstavad rakt igenom, är ju inte Kostovas fel, men var ändå väldigt väldigt irriterande. Sådant kan man vänta sig i pocketutgåvor, men jag läste i ett inbundet exemplar. Borde inte inbundna böcker, som är så påkostade - för att inte säga dyra, i alla fall vara stavfelfria?
Betyg 4

poby 2008-06-07 11:42
En tjock och mäktig "krönika" om letandet efter den "odödliga" greve Dracula. En lätt förvirrande berättelse med brev och dagböcker, som hittas både här och där. En massa otroliga sammanträffande mm. Allt leder till en märklig upplösning. Visst, boken är emellanåt spännande, och den historiska bakgrunden är intressant, men det blir för mycket "spökeri" för mig.
Betyg 2

toflyde 2008-12-19 14:04
Spännande och insatt om Balkan och dess historia! Svår att lägga ifrån sig trots att den är litet omständig i vissa partier. Jag tycker oftast enkelhet i kronologierna är att föredra och den här är inte alldeles enkel... men det funkar. Väcker faktiskt intresse att läsa med om Balkan!
Betyg 4

katarina666 2010-04-26 15:47
Författaren har inte tagit till sig uttrycket "Kill your Darlings", det är tydligt. Välskriven är den definitivt, men vad som kunde ha varit en riktigt spännande bok blir istället långrandig.
Betyg 3

bonadea 2012-01-08 13:41
Jag tyckte om Historikern, den fångade mig direkt och fast det är en tegelsten så upplevde jag den aldrig som seg eller jobbig att läsa. Fast det är flera år sedan jag har läst boken så minns jag den fortfarande mycket bra, vilket är tecken på att boken har satt sina spår.
Betyg 4

havarti 2012-01-10 01:58
En tramsig, långrandig historia om sökandet efter Dracula. Massor av klichéer och "Oh, Gud!" - både av skräck och hänförelse över alla de otroligt pittoreska platser pappa professorn drar sin äppelkäcka dotter till. Och naturligtvis springs det på av en händelse exakt dom personer som har dom allra djupaste kunskaperna i ämnet. Dan Brown light.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Historikern


  Köp boken som film på cdon: