bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBlot

 
Författare: Britt-Marie Näsström
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
ISBN: 9172970332
 
Lärorik:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Offret var centralt i det förkristna samhället. I Eddans skapelseberättelse skapas jorden av den offrade jätten Ymers kropp och härskarguden Oden ger själv sitt ena öga för att få dricka ur vishetens brunn. Vikingarna såg blotet som ett gåvoutbyte mellan människor och gudar. De offrade vanligtvis mat och föremål för att få en rik skörd, god fruktsamhet eller för att fira årstidernas ankomst.

I Blot får vi reda på hur offerritualerna gick till och hur offrandet som fenomen var förankrat i den religiösa föreställningsvärlden.

Britt-Mari Näsströms källor är såväl fornnordiska sagor och myter som modern arkeologisk och språkvetenskaplig forskning. Hon är professor i religionshistoria vid Göteborgs universitet.


Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Blot :


urok2 2006-12-05 09:42
Sorry, fantasyläsare. Detta är inte en uppföljare till någon bok av Eddings eller Jordan. Det är en bok om tro och offer i det förkristna Norden.

Britt-Marie Näsström är professor och har skrivit vad som närmast är en avhandling om blot. Egentligen borde jag tycka att boken är mycket intressant, eftersom jag är intresserad av tidsperioden och har läst mycket tidigare. Men det finns något som stör.

Kanske är det att boken stilistiskt ligger närmare avhandlingens form än traditionell populärhistoria. Kort sagt; den är seg att komma igenom. Kanske är det att ämnet är för begränsat för en hel bok. De skriftliga källorna är samtliga från den kristna tiden och bör tas med en nypa salt på grund av deras propagandistiska tendens. Det gör att det blir ganska mycket spekulation.
Kanske är det att kopplingarna till andra indoeuropeiska myter känns lite krystade.
Eller kanske för att författaren håller sig märkligt distanserad till människornas tro. Jag förstår att detta skulle bli ännu mer spekulation, men en genomgång av religiöst betingade offer kräver en diskussion om tron bakom, annars blir det lite torrt.

Nja, sammantaget är jag nog lite skeptisk.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Blot


  Köp boken som film på cdon: