bokrecensioner boktips

Tokyo

Författare: Mo Hayder
Genre: Thriller
Ämnesord: depression, krig, mord, historia, kärlek, spänning, tokyo japan kina
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9132333226


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En thriller som har sin upprinnelse i en verklig händelse, den japanska arméns grymheter i Kinas dåvarande huvudstad Nanking 1937, och som får sin fortsättning i dagens Tokyo och dess undre värld.

Grey Hutchins är en brittisk student som är sjukligt besatt av ett förflutet hon inte kan förstå. Hon kommer till Tokyo på grund av rykten om en sällsynt film, inspelad under den ökända Nanking-massakern i Kina 1937. Filmen, om den existerar, har varit försvunnen i årtionden.
Endast en man kan hjälpa henne, Shi Chong-ming, numera gästprofessor vid ett ansett universitet i Tokyo, överlevde massakern och har nyckeln till gåtan. Men är han beredd att hjälpa Grey, som blir alltmer desperat i en främmande stad där hon inte känner någon?
Hon tar anställning som värdinna på en nattklubb för japanska affärsmän och förmögna brottslingar. Mest beryktad av gästerna är en skröplig gubbe i rullstol som omger sig med ett skrämmande hov. Det påstås att hans hälsa är beroende av ett starkt elixir. Ett elixir som Grey behöver för att komma över filmen.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tokyo :
2007-08-06 18:04
NEJ NEJ NEJ ! En riktigt konstig bok , fjärran från de briljanta thrillers hon presterat förut !
Boken är konstig,svår att greppa och komma in i . Mot slutet tar den sig lite , slutet är riktigt okej med oväntad twist och det höjer betyger ngt iallafall .. en 2a .
Betyg 2
2010-08-24 22:33
Jag skaffade snabbt fram "Tokyo" efter att ha läst Fågelmannen, ville ha mer. Och jag blev inte besviken. Jag tycker att "Tokyo" är en fantastisk bok, om än fruktansvärd. Man läser i dåtid och nutid om vartannat och jag hade inga problem med detta (läste en recension innan som tyckte den var svårbegriplig). Tvärtom, jag tyckte det gav ännu mer substans; att kunna följa Shi Chongming på så nära håll och få en förståelse för hans avoghet mot Grey. Man lär sig ju också lite om Nankingmassakern parallelt med den japanska kulturen/subkulturen idag. Men det jag fastnade mest för, förutom den stundtals nervpirrande spänningen, var nog ändå språket. Mo Hayders fullkomlighet att hantera språket, det var länge sen jag njöt så trots handlingen som ju i sig kunde framkalla äckelkänslor vid givna tillfällen. Hon är en sann virtuos! Läs! Men långsamt så du kan njuta av nämnda sätt att skriva. Ge den tid och du kommer (förhoppningsvis) att tycka likadant.
Betyg 5
Liknande böcker:
Pojken från skogen
 H. Coben
En detektivroman
 J. Bolinder
Förarsätet
 M. Spark
De kapabla
 K. Ekman
Spegelmannen
 L. Kepler
Angelika
 T. Giron
Lockdown
 P. May
Anfall som försvar
 M. Cameron
Priset för ett liv
 U. Adelsohn
Samma Författare: