bokrecensioner boktips

Mörkrets hjärta

Författare: Joseph Conrad
Genre: Klassiker
Utgivningsår: 1902
ISBN: 9789185379064


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En spännande äventyrsfärd uppför Kongo-floden. Under stora strapatser färdas kapten Marlow genom vildmarkens djungel.
''Mörkrets hjärta'' är ett av författaren Joseph Conrads (1857-1924) mest centrala verk. Huvudtemat är, som i flera av hans böcker, människans inneboende ondska och kampen mot den, hennes alienation och isolering.


Utdrag ur boken:
''Ser ni honom? Ser ni historien? Ser ni något alls? Det känns som om jag försökte berätta en dröm för er – ett gagnlöst försök, eftersom inget återgivande av en dröm kan förmedla drömkänslan, denna hopblandning av tokerier, överraskningar och förvirring till ett skälvande, förtvivlad kamp, denna föreställning att ha fångats av det otroliga, som är drömmens innersta väsen…''
Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 3,55 (40 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mörkrets hjärta :
2004-02-03 15:04
Boken ligger till grund för filmen "Apocalypse Now" och beskriver hur den västerländska människans inneboende girighet och fåfänga förstör det oskuldsfulla. Det är en kort men intensiv roman som har flera olika lager av handling, vilket man väljer är upp till läsaren. Det kan vara en idéroman, en äventyrsskildring, en reseberättelse, en roman om ondska eller kanske en betraktelse över skuld och rädsla...
Läs gärna Olof Lagercrantz lilla bok "Färd genom mörkrets hjärta" efter att du läst Conrads bok!
Betyg 5
2004-03-08 16:49
En kort roman (eller lång novell) skriven på ett mycket suggestivt sätt. Med sitt anti-kolonialistiska budskap är den lika aktuell idag, som då den skrevs för drygt 100 år sedan. I övrigt en mångbottnad berättelse, som är öppen för de mest skilda tolkningar. Mycket läsvärd.
Betyg 5
2004-03-15 21:00
bra bra
2004-04-29 14:09
Mörkrets hjärta är en mycket kompakt liten pamflett med tydligt anti-koloniala och anti-imperialistiska budskap. Anslaget är lovvärt och romanens inflytande har obestridligen varit mycket stort. Problemet med Mörkrets hjärta ligger i dess exempellösa täthet – handlingen är så att säga så oerhört kompakt att jag hade svårt att ta in alla intryck som läsupplevelser gav upphov till. Att läsa Mörkrets hjärta kan liknas vid att dricka outspädd hallonsaft - förvisso gott - men lite väl koncentrerat.
Betyg 3
2004-04-29 16:30
En roman fylld av människors girighet och besatthet av att erövra.
Förvrängda ideal samsas med ondska och trångsynthet.
Boken känns även än idag högst aktuell med all de konflikter som råder runt i världen

Romanen kräver sin läsare då handlingen precis som föregående recensent påpekade är mycket kompakt
och uttrycksfull, stundom med ett oövergripligt språk.
En klassiker väl värd att läsa!
Betyg 4
2004-06-11 00:08
Den här boken var jag verkligen tvungen att kämpa mig igenom, men när jag hade läst den och haft boksamtal om den i skolan kände jag hur mycket den faktiskt hade gett mig. Han har ju ett helt otroligt språk, och det gjorde verkligen intryck på mig, men en och en annan styckeindelning hade inte skadat. När man jämför filmen (Apocalypse Now) och boken är det lättare att leta efter likheter än skillnader då likheterna känns ganska få.

Budskapet skiljer sig mellan boken och filmens. I boken finner vi en speciell antikolonialism och Marlow är under hela resan en betraktare av ondskans makter och av Kurtz vansinne.
I filmen däremot vill Coppola framhäva hela krigets vansinne och Willard blir mer än en betraktare. På slutet kan man nästan påstå att han inviger sig själv i ondskan och barbariet.Betyg 5
2004-06-25 14:56
Berättartekniken i den här boken är fascinerande. Den använder sig av en dubbel jag-stämma, först kamraten till Marlow som sitter och beskriver Marlow på en båt vid Themsen och sedan Marlow själv som sitter och berättar sin historia. Den gör berättelsen väldigt levande.

Boken är spännande och skapar utrymme för eftertankar, men jag fick aldrig grepp om "mysteriemannen" Kurtz - han ger inte alls något intryck av att vara så stor som boken önskar att han skall vara. Faktum är att jag tyckte filmen "Apocalypse Now" är betydligt bättre än boken (mycket beroende på Marlon Brando) - och det sker sällan att jag tycker att boken är sämre än filmen.

Har svårt att se hur denna boken/novellen har blivit en av de stora klassikerna.

Summa summarum - läsvärd men överskattad.Betyg 3
2004-07-04 00:40
Marlow reser in i mörkrets hjärta, djupet av Afrika. Han söker efter en annan man, Kurtz, vars namn ständigt verkar vara på allas läppar. Kurtz har nämligen lyckats - han levererar mer elfenben än någon annan av bolagets anställda och har skapat sig ett skrämmande imperium mitt i Kongos djunglar. Han verkar vilja sluka hela vildmarken, men Marlow kommer till insikt att vildmarken hotar att sluka Kurtz först. Condrads "Mörkrets hjärta" är en kritisk betraktelse över den belgiska kolonisationen av Kongo. Den är även en klassisk berättelse om fördärvet att aldrig få nog.

Jag har inte sett "Apocalypse now" som är löst baserad på denna berättelse. Jag kom istället i kontakt med historien genom Sven Lindqvists fantastiska bok "Utrota varenda jävel". Mitt läsande har därför oundvikligt kommit att påverkas av dennes tolkningar. Denna berättelse känns dock aningen tunn. Första delen av boken avhandlar Marlows intryck av djungeln och de lösryckta rapporter om Kurtz, som långsamt tar form av en mytisk figur för Marlow. När denna väl träffar Kurtz, sker allt med en rasande fart och Kurtz sista tid i livet samt hans död påverkar Marlow otroligt mycket. Varför framkommer dock inte riktigt. Jag tyckte det var roligare att läsa Lindqvists betraktelse över denna bok än att läsa den själv, den kändes faktiskt lite överreklammerad.
Betyg 3
2004-12-11 18:33
Jag hade väldigt höga fröhoppningar på den här boken eftersom jag hört av vänner att den skulle vara otroligt bra men också på grund av det jag tidigare läst av honom. Och jag kan säga det att mina förhoppningar blev inte nedtryckta på backen och krossade som det brukar vara i de flesta fall (i alla fall för mig), utan detta var precis som jag hade förväntat mig. Denna bok är en solklar femma och jag råder alla som icke läst den att snarast göra detta!
Betyg 5
2005-06-10 15:42
En av mina personliga favoriter. Svårt att förklara varför, men nånstans håller jag liksom bara med så himla mycket. Haha... femma
Betyg 5
2005-06-11 03:13
Den här boken var lika tung och mörkt som den tidens möblemang.
Jag kom aldrig in i boken även om jag inget hellre ville.
När Conrad skrev boken pågick den brutalaste av alla brutala koloniala utplundringar och mellan 10 och 20 miljoner svarta kongoleser offrades för att berika Belgien och Kung Leopold II (Vänsterpartisterna förknippas med rätta med Stalins vedervärdigheter, men kung Leopold är folkpartisternas motsvarighet till Stalin!).
Läs gärna Adam Hochschild: Kung Leopolds vålnad!
Men jag ska göra nya försök att tränga in i Condrads mörka Mörkrets hjärta och uppskatta boken som något mer än bara tung! Innan någon ur mörkret utropar "Mistah Axel. He dead"!" Conrad har ju skrivit en av de vackraste böcker som skrivits: Havets spegel.
Apocalypse Now, är en av de vackraste, tyngsta och hemskaste filmer jag sett, men trots det har jag nog aldrig lyckats se den till sista rutan. Det är en sevärd "modernisering" av Mörkrets Hjärta.
2005-08-14 22:06
Otroligt fängslande och bra bok. Det går inte att sluta läsa den!
Betyg 5
2005-09-01 12:05
En lang, mork, svarlast och fangslande novell av en av 1900-talets mest inflytesrika forfattare. Conrad skriver om ett tema som ar oerhort valbehandlat. Manniskans imperfektion och moraliska begransningar ar inget nytt, men alltid intressant att lasa om. Framforallt nar stora forfattare som Hemingway, Ibsen och Conrad skriver om det.
Prosan ar smockat med delikat bitter ironi och en uppsjo av av vackra symboler och metaforer. Stamningen ar sa mork och mystisk den kan bli, och det ar mycket svart att satta fingret pa vad som egentligen hander.

Boken behandlar givetvis imperialismens baksida, hur idealister ar naiva idioter och om hur ingen, inte ens mirkaklet Kurtz kan sta emot frastelsen. Nagra storande momenet finns dock ocksa. Tanker framforallt pa Conrads patetiska och faktiskt for tiden gammaldagsa syn pa kvinnor. Aven beskrivningen av infodingarna ar tveksamma, men sa vansinnigt effektiva for berattelsens mer metafysiska tema.
Berattartekniken ar inte inte heller att leka med, oerhort raffinerad.

Boken ar ingen lattlast historia, och blev heller aldrig en storsaljare, men man kan inte saga annat an att detta ar riktigt proffsigt och genomtankt. En solid bok helt enkelt.
Betyg 4
2005-09-27 09:23
För mig är detta en av de böcker som först pekar framåt mot modernismen (som jag har läst).
Marlow, den allvetande buddan, berättar med ett krypande lugn om sin färd upp för en flod i Kongos djungler. Boken är smockfull med symboler och det är fint för den lilla boken växer till någonting större. Det handlar förvisso om hur den vite mannen tycker att Afrika är ett vildarnas ställe och hur de avskyr allt som urinvånarna står för, men i själva verket är det de vita själva som fört mörkret till Afrika.

Vad skall man tycka om den fanatiske och galne Kurtz då, som slaktar "negrer" och får dem att krypa för sina fötter. Han är en fruktansvärd person, men det mest fruktansvärda med Kurtz är inte hans handlingar utan hans egen hjärna. Rätt så talande för den moderna världen som boken som sagt pekar fram mot...

Bra bok, snygg bok!
Betyg 4
2005-11-08 17:26
Mörkrets hjärta är helt ok. Dock är den inte mer, handlingen är inte särskillt spännande, man lär sig heller inget. Den är dock inte tråkig. På plussidan sätter jag att den är lättläst och kort, perfekt bok på bussen. Tyvärr kan den inte mäta sig med de andra "klassikerna" som jag har läst.
Betyg 2
2006-01-29 20:03
det har sagts om Josef Konrad att hans mål med skrivandet var att inte själv veta vad han skrev om större delen av tiden. Man behöver alltså inte känna sig nerslagen om man har svårt att hänga med i romanen. Jag är nu på andra genomläsningen av boken och den blir bara bättre för var gång. Det är en väldigt bra bok om ondska och galenskap, med inslag av absurdism och lite förtäckt homoerotik. Allt som behövs för en bra bok med andra ord............ Att tolka den är fruktansvärt svårt, speciellt med tanke på Konrads besynnerliga berättarperspektiv som är något av ett genidrag. Som sagt, man vet aldrig riktigt vad som är på gång, men briljansen lyser igenom.
Betyg 5
2006-07-13 01:09
Jag börjar den här recensionen med att berätta om själva ljudboken, så ni vet under vilka förutsättningar boken är läst och recenserad.
Peter Sandborgh är inläsare och har även gjort översättning, nedkortning samt bearbetning av boken.
Bearbetning och nedkortning innebär - i ännu högre grad än en översättning - att orginalet förvanskas och förändras. Därför har jag haft en något annorlunda utgångpunkt när jag nu skriver min recension på boken.

Jag har inte kunnat bestämma mig för om "Mörkrets hjärta" är en riktigt bra bok, värd att tolkas på tusen sätt, eller en pretentiös skitbok som vill vara en bok som kan tolkas på tusen sätt.
Men jag lutar nog åt något mitt imellan.
Joseph Conrad har haft en intention att skriva en bok vars ambition vida överstiger hans författarförmåga. Detta kan man bland annat se på hur embryot till ett mästervekt - som boken verkligen innehåller - många år senare plockats upp av Francis Ford Coppola och förädlats i filmen "Apocalypse Now".
Det som Conrad enbart famlade efter i sin bok, störtdök Coppola ner i i sin film.
Men vad är detta som Condrad famlar och Coppola dyker i?

Hade boken utkommit 15 - 20 år senare skulle jag sagt att den var en kommentar till Nazismen och Hitler - där Kutz var Hitler. En stor talare vars vansinniga och fanatiska urkraft fick folk att kasta sig för hans fötter och följa och älska honom genom folkslakt och obarmhärtig plundring.
Men 1920, när boken kom ut, hade Hitler inte på långa vägar hunnit så långt i sina värv.

Detta gör det hela mycket mer intressant. Conrad såg en tendens långt före Hitler dök upp. Det betyder att Hitler inte var ett unikum, vars frånvaro skulle unvikit judeutrotningen. Hitler var speciell, ja, men var trots allt bara en produkt av en tidsanda. En anda som inte bara tillät, utan älskade och hyllade det Hitler propagerade för.
På samma sätt som bokens Kutz existerade på grund av den anda som fanns redan då. Och det var det som Conrad upptäckt och kritiserade i sin bok.

I Sven Lindqvists "Utrota varenda jävel" diskuteras just detta. Att nazismen inte bara dök upp, utan var en naturlig följd av den attityd som existerat i många, många år. Där den utrotning och exploatering av urinvånarna i Kongo - som är "Mörkrets hjärta"s skådeplats - bara är ett steg på vägen.
Kurtz var en av de hänsynslösa män som producerades av sin tid. Hitler var en annan.
Intressant att fundera kring är vilka motsvarigheter vår tid föder fram.

Själva handlingen i boken är särdeles trivial: Brittisk yngling beger sig till Kongo för att finna äventyr.
Brittisk yngling åker båt på flod och får höra talas om konstig, märkvärdig och framgångsrik man som heter Kurtz.
Brittisk ynglings båt blir överfallen av illasinnade infödingar.
Brittisk yngling får träffa Kurtz och blir mycket påverkad av honom - före denna dör. (Vilket han i gör nästan med det samma efter de träffats.)
(Ursäkta jag berättar hela hanlingen, men det gör ingen störra skillnad.)

Sammsanfattningsvis. Trivial ävantyrsbok med oerhört goda och ambitiösa avsikter.

Peter Sandborgh läser in boken med relativ säkerhet. Då och då lockas han att gestalta med lustiga dialekter och plötsliga känsloutrop - vilket får mina tår att krampaktigt knyta ihop sig i avsmak. Men i stort gör han en god insats.

Betyg 2
2006-10-12 21:34

Ska tydligen vara världens mest lästa novell, ändå känner ingen som jag pratat med ingen titeln…däremot Apocalypse now filmen.
Väldigt ansträngt språk vilket gör den halvjobbigt att läsa den, men intrigerna får en att fortsätta.

Betyg 3
2006-11-15 13:56
Känd kortroman om "civilisationens" villkor och bräcklighet,människans inneboende ensamhet,rädsla och beroende av andra.Det finns miljoner tolkningar.Men man bör definitivt ta sig tid att läsa den,för den är definitivt en modern klassiker om kolonialism och människans villkor,som ger avtryck.
Betyg 4
2006-11-28 18:49
Språket är gammaldags och det är kanske inte så konstigt. Boken blir lite seg på sina ställen. Den ger emellertid en fantastisk ögonblicksbild in i det mörkaste Afrika runt år 1900. Den visar hur fruktansvärt befolkningen i Kongo blev behandlat av "erövraren" Belgien. En verkligt "mörk" sida i mänsklighetens historia.
Betyg 3
2007-02-06 16:12
Välskriven bok, lättläst... Obehaglig stämning helt igenom.
Betyg 3
2007-06-17 16:51
Den var nästan på gränsen till för koncis. Jag hann inte riktigt med att smälta alla intryck man ständigt får. Det hade heller inte skadat med styckeindelning. Positivt är de utmålande miljöbeskrivningarna och kanske ännu mer stämningen.
Betyg 3
2007-11-02 13:30
Detta är en väldigt viktig bok. Den skildrar inte bara de enskilda människorna men också samhället. jag läste Adam Hochschilds Kung leopolds vålnad innan jag läste den här boken. det gjorde att jag kunde se igenom alla cencureringar vilken gjorde att boken blev en läxa i naivitet och informationskritik.
Boken har väldigt fina miljöbeskrivningar.
Betyg 4
2008-01-11 11:03
En så kort bok har aldrig tagit så lång tid att läsa. Fångade aldrig upp mitt intresse. En pina att ta sig igenom. Sen ifrågasätter jag inte dess viktighet.
Betyg 2
2009-05-29 18:18
Ju djupare in i djungeln författaren vägleder en, desto mörkare blir slutet. Boken är självklart värd att läsa och kan gärna efterföljas med filmen som delvis är baserad på boken. Filmens titel: Apocalypse Now av Francis Ford Coppola.
Betyg 3
2009-07-03 18:55
En mycket tungrodd bok att ta sig igenom. Handlingen är krånglig och det är svårt att få grepp om syftet till boken. En ren plåga att ta sig igenom.
Betyg 1
2009-10-27 10:40
Oerhört vackra beskrivningar och en mäktig upplevelse. Jag blev väldigt inspirerad under läsningens gång av alla intryck som presenterades, man kan nästan känna den kletiga, varma luften och den täta tystnaden i djungeln. Spännande upplägg i många skikt och kreativt språkbruk. Conrad är helt klart en författare jag ska utforska vidare.
Betyg 4
2009-12-28 10:39
Är benägen att hålla med "zvrk" - så kort bok har aldrig tagit så lång tid att läsa. Blev en smula besviken måste jag säga eftersom det lyfts som en klassiker (men å andra sida behöver den inte vara bra för det förstås). Bitvis väldigt "trälig" att läsa och sökandet efter Kurtz kändes mest som "väntan på Godot"...
Betyg 2
2010-06-25 16:14
Boken påminner till en viss del om Flugornas Herre. Kurtz hade alla möjligheter inom räckhåll, han var journalist, målare och kunde blivit politiker och talare, men han begav sig in i djungeln. Idag är det många missionärer som söker sig till sådana platser för att lära "vildar" vad humanitet innebär. För Kurtz' del blev han en vilde själv, liksom barnen i Flugornas Herre som anammade vildarnas kultur. Är vi så primitiva av oss, att vi hellre struntar i intelligensen som vi fått, än använder den till bättre ändamål?

Samtidigt är Mörkrets Hjärta en skildring över imperialismen och när människan började rita upp mer och mer på världskartan och inskaffa nya råvaror, på gott och ont. Många människor från Afrika fick arbeta ihjäl sig och klassades knappast som människor. Än idag finns begreppen "styra och ställa" och "härska och krossa". Vi skiljer oss inte alls från vildarna så som vi hoppas.

En riktigt seg bok/novell med ett pessimistiskt budskap.
Betyg 2
2010-09-10 19:17
Bättre, tätare, starkare kan det inte bli. Läs och njut!
Betyg 5
2011-12-06 21:02
Charlie Marlow blir kapten på en ångbåt stationerad i Kongo. När han väl lyckats ta sig till båten så finner han att den är körd på grund och det blir tre månaders väntan innan båten blir klar och sjösatt. Hans uppdrag blir att hämta elfenbensagenten Kurtz som är sjuk och befinner sig långt inne i djungeln vid flodens strand. Resan dit blir riskfylld.

Vad som grep mig starkt var hur de svarta behandlades och benämndes och att vita ansåg att de var högt stående varelser över dem. Människor föstes samman och fick utstå svält och misshandel.
Jag tycker att boken är viktig då den tar upp en del av historien som människor bör skämmas för.
Betyg 4
2015-06-25 22:05
Jag är förvånad att mörkres hjärta får så höga betyg av läsare , då jag själv tycker att boken är helt ok men absolut ingen fantastisk läsning och lyckas inte förmedla känslan till mig som visa bra böcker kan.
Boken är indelad i olika berättelsen , och de skiftar i språk kvalitén , jag hade svårt att hänga med i den första , tyckte att alla omskrivningar lede bort en från handlingen , men längre in i boken blev det lättare , vet inte om det beror på att jag vande mig eller för att texten blev tydligare.
Mörkrets hjärta är en klassiker och bör därför läsas, dem ger oss även en tydlig bild av människosyn som präglade de vita folket på 1800 talet. Även om mitt betyg är lägre än förgångna recensioner så rekommenderar jag trots det boken.
Betyg 3
2020-11-17 09:33
Mörkrets hjärta Joseph Conrad Wahlström & Widstrand 1983 i översättning av Margaretha Odelberg. Utgiven första gången 1902

”Det här, sade Marlow plötsligt, har också en gång varit en av jordens mörka fläckar.”

En pråm glider sakta fram mot Themsenmynningen, himmel och hav flyter ihop. Marlow sitter med benen i kors som en gudabild, han börjar berätta.

Som kapten på en flodångare ger sig Conrads alter ego Marlow in i den mörka djungeln på jakt efter den mystiska Kurz som ägnar sig åt att leverera elfenben till det brittiska bolaget.
Under hela resan hör han talas om den fantastiske Kurz, men hans nyfikenhet byts efter hand ut av aningar att allt inte står rätt till.

Marlow ser och hör hur de infödda blir behandlade. Han betraktar och lägger inga synpunkter, han känns nästan undvikande. Långsamt och betänkande byggs en subtil spänning upp för att nå klimax vid mötet med Kurtz. Frågan är vem har påverkat vem?

Detta är en kompakt kortroman och tyvärr tycker jag att den gick lite på tomgång, då med för mycket beskrivningar av omgivningen. Det är ingen försköning av kolonialismen, ingen försköning av människan överhuvudtaget. Det som tillför är Marlows blick på något han aldrig sett, och att man behållit det gamla språket och då de benämningar vi inte använder längre, för hur ska man annars kunna skildra tiden om man ska vara rädd för vissa ord. Förhoppningsvis kan det visa på att vi har utvecklats. Detta verk är skrivet 1902, tiden finns i verket och ska så förbli enligt min mening.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mörkrets hjärta
Liknande böcker:
Julsagor
 H. Andersen
En färd till Indien
 E. Forster
Bohemens värld
 H. Murger
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg