bokrecensioner boktips

Det fattas en tärning

Författare: Johanna Thydell
Genre: Ungdom
Ämnesord: ungdom
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9127105318


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är boken om Puck, en ung tjej som gör allt för att inte förlora kontrollen, inte låta någon komma för nära, inte visa vem hon egentligen är. Men det är också historien om en pappa som försvann och en mamma som stannade kvar. Om hur det är att vara rädd - rädd för arga röster, rädd att folk ska försvinna. Det är en rolig och sorglig berättelse om svek och ilska, men också om vänskap, kärlek och - kanske - försoning. På självlysande prosa drivs berättelsen framåt, och sakta växer bilden om Puck fram. Om vem var och den hon blev, om ett liv där det fattas en tärning.

Utdrag ur boken:
Om du hör någon ropa så är det jag.
Jag och den lilla flickan inom mig.
Hand i hand står vi här, och vi ropar.
På dig.
Hon i fina flätor. Jag i stora skor.
Vi har inte gett upp.
Fåglarna lyfter från träden när de hör oss. Oroliga. Skräm-
da. Eller så kanske de dansar till våra röster.
Åren har gjort mig hes, men ännu kan du höra mig.
Jag är Puck.
Jag är sexton år.
Och jag är livrädd.

Medelbetyg: 3,22 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det fattas en tärning :
2006-07-27 12:38
Den handlar om Puck, en tjej på sexton år...mer kan jag inte skriva! =)


Jättebra, men inte lika bra som "I taket lyser stjärnorna" =)


Betyg 4
2007-01-30 17:29
Jag hade förväntat mig mer efter att jag hade läst "I taket lyser stjärnorna", så för mig var det inte någon höjdare. Det kan ju också bero på att jag känner mig så långt ifrån huvudpersonen Puck, vi två är helt olika varandra, och det gör ju sin sak, det med.
Betyg 3
2007-03-13 16:58
En jättebra ungdomsbok! Jag tycker om att den varannat kapitel utspelar sig i nutid och varannat i Pucks barndom. Det är en riktig sträckläsningsbok som var omöjlig att lägga i från sig.
Betyg 4
2007-03-29 12:20
boken det fattas en tärning är väldigt bra..och man kan inte alls koppla i hop boken med "i taket lyser stjärnorna" det handlar inte alls opm samma saker. men det fattas en tärning är väldigt bra för man får ett grepp om hur det är att ha blivit sviken av sin pappa när man är 11 år gammal och hur det är när man har det jobbit med kompisar.. men det är en bra bok=)
Betyg 5
2007-07-28 17:04
Jättebra, kunde inte lägga i från mig den.
Ge den en chans <3
Betyg 5
2007-12-13 21:10
Otroligt bra bok som väcker stora och känslosamma frågor för sextonåriga Puck. Hon kysser fel kille, beter sig otroligt dåligt mot hennes bästa vän och har en pappa som lämnade henne när hon var elva.

Detta är en jättebra bok, men dock kan den vara lite svårt att förstå i bland. Men annars en självklar fyra!
Betyg 4
2008-11-09 17:55
Jag kommer ihåg att jag tyckte den var bra, men jag kommer inte ihåg hur den slutade så så starkt intryck kan den inte ha gjort. Men jag minns att jag sträckläste den, en timme två timmar tre timmar på sovrumsmattan och sen var den slut.
Betyg 4
2009-03-30 21:37
Bra historia men jag stör mig något så innerligt på språket. Tyvärr. Det sänker betyget.
Man kan läsa den om man inte har mycket annat för sig men jag avråder de som är kinkig när det gäller grammatik. Ni kommer bli för irriterade på texten och missa hela upplevelsen.
Jag skulle satt en trea eller kanske en fyra, men som sagt var: språket sänkte betyget avsevärt.
Betyg 2
2010-04-08 22:14
I skolan när vi skulle skriva bokrecensioner fanns en fråga:
VAD SKULLE DU SÄGA TILL FÖRFATTAREN OM DU FICK TRÄFFA HONOM/HENNE??

Helt ärligt skulle jag säga någonting... typ:
- Johanna... jag säger det här för allas skull: SLUTA SKRIVA! TRO MIG, DET SKULLE VARA BÄST SÅ

Alltså, hon (om hennes andra bok också) väljer känsliga ämnen och sådant att skriva om. Men det blir bara så hilma fel, fel, löjligt, fel och fel! Det blir så förstört med det dåliga språket! Förlåt... men jag måste säga det.. :/
Den här boken var ännu sämre än I TAKET LYSER STJÄRNORNA.
Jag plågades tyvärr av att läsa den här (och den andra boken...) och klarade bara av kanske trettio sidor i DET FATTAS EN TÄRNING
PLUS att när man läser den, då hatar man den. Men jag bestämde mig för att bah lägga undan den men när jag började läsa nån annan så kunde jag inte sluta tänka på Thydell-boken!!! Jag blev tvungen att läsa den baklänges ett kapitel i taget för att få reda på slutet!! Jag HATAR den här boken! Om jag hade kunnat ge den en nolla hade jag inte ens behövt fundera på det! Man blir beroende av den i alla fall, ÄVEN om man hatar den! Usch!
Betyg 1
2010-04-29 17:21
Först hatade jag denna boken men sedan när jag läste klart den så var den jätte bra!!!

Den handlar om Puck som är rädd för att bli lämnad ensam, och hur det är att ta det första steget till att ta upp kontakten med sin pappa som stack när man var liten.

Boken är skriven så att det både står nutid ooch dåtid (det som händer nu och det som har hänt i det förflutna) så att man föstår varför hon är som hon är.

"Det fattas en tärning" var inte alls som "Itaket lyser stjärnorna"

Jag säger bara...:
Ge den en chans så blir den bra!! (först gav jag inte den en chans, men sen när jag gjorde det ångra jag mig absolut inte!!)
Betyg 3
2010-08-31 17:23
Den här typen av ungdomsböcker är nog ingenting för mig. Jag stör mig på språket och handlingen känns platt.
Betyg 1
2011-12-18 15:18
Tycker boken är rolig och härlig, men språket är jobbigt och det finns ingen större handling.
Betyg 2
2012-06-30 14:04
Jag håller inte riktigt med om att Thydells sätt att skriva är jobbigt o.d., visst det är absolut inget som jag älskar men jag tycker att hon sätter sin egna personliga prägel på boken. Det tycker jag om, det är så otroligt tråkigt att läsa olika författare som är precis likadan som de andra.
Hur som helst, den här bokens handling har jag inte så mycket att säga om. Jag tycker att jag själv kan relatera till Puck och hennes dåliga relation till pappan kan jag också förstå mig in i, vilket är ett plus.
Karaktärerna i sig kommer jag inte ihåg så mycket av och låter den biten vara helt neutral, de gjorde nog inte särskilt starka intryck på mig så de var nog varken underbara eller hemska.
Jag måste faktiskt försvara Thydell och säga att jag tycker om hennes böcker ändå, de har en egen stil och hon kör sitt race.
Så jag rekommenderar folk att läsa "Det fattas en tärning", dels för att prova om man antingen tycker om Thydell eller inte och dels för att det helt klart kan vara en rätt så läsvärd bok.
Jag kommer inte ihåg så mycket utav boken, vilket betyder att den inte gav något särskilt intryck på mig, men det var också ett flertal år sen jag läste den. Om jag någon gång läser om den hoppas jag att jag kan ge ett högre betyg.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det fattas en tärning
Liknande böcker:
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Betty som detektiv
 M. Sutton
Tvillingdetektiverna
 S. Ahlrud