bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLatinamerikas historia

 
Författare: John Charles Chasteen
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9189442695
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Latinamerikas historia är den fängslande berättelsen om tjugo länders historia i Mellan- och Sydamerika. Boken är det första verköversatt till svenska på över två decennier som beskriver den historiska utvecklingen i denna del av världen.

På ett underhållande sätt ger författaren John Charles Chasteen en kronologisk beskrivning av Latinamerikas historia från den spanska erövringen i slutet av 1400-talet till dagens moderna politiska och ekonomiska turbulens. Det är en berättelse om erövring och kolonisation, rasblandning och klassbildning, revolution, republikers framväxt, den gäckande kampen för ekonomisk tillväxt samt politisk och social jämlikhet.

I Latinamerikas historia möter läsaren en mängd fascinerande människoöden såsom Hernán Cortés, Malintzin, Montezuma, syster Juana Inés de la Cruz, Simon Bolívar, fader Miguel Hidalgo, Juan och Eva Perón samt självfallet Che Guevara.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Latinamerikas historia :


dichoso 2006-07-12 13:29
Att berätta 20 länders historia från 1400-talet till idag på 350 sidor är det möjligt? Nej, långt därifrån. Men Chasteen ger oss en introduktion, han visar på de gemensamma nämnarna men också olikheterna. Vi får lära oss hur Brasilen fick sitt namn och att mellan 1/3 och 1/4 av Brasieliens motorfordon drevs på 70-talet av alkohol från sockerbetor. Men framförallt framkallar översikten en plågsam känsla av maktlöshet och en stark vrede för de enorma sociala orättvisor som karakteriserar regionen. Begrepp som hegemoni och ackulturation diskuteras. En bra introduktion till Latinamerikas historia, men som alltid när det gäller historia så måste man hålla sig kritisk till det man läser och fundera vem det är som berättar och i vilket syfte.
Vad gäller översättningen så störde jag mig på ett kraftigt överanvändande av vad som verkar vara Gyllenhaks favoritord nämligen 'lejonparten'. En annan intressant mening är denna "En transatlantisk telegrafkabel hade redan lagts på botten av Stilla Havet 1874 och därigenom hade kontakt upprättats mellan Brasilien och Europa." A slip of the pen, eller bara ytterligare ett bevis på amerikanarnas kassa geografikunskaper?
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Latinamerikas historia


  Köp boken som film på cdon: