bokrecensioner boktips

Mrs. Pollifax i farten

Författare: Dorothy Gilman
Genre: Roman
Ämnesord: politik, mord, humor, spänning, äventyr
ISBN: 9100381233


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Han nickade. "Budskapet som kom in nu på förmiddagen, meddelade bara att Ferenci-Sabo varje kväll klockan åtta kommer att gå in i vestibulen på Hotel Itep - ett litet turkiskt hotell i den gamla delen av stan - och titta efter någon som bär på ett exemplar 'Borta med vinden'."
" 'Borta med vinden'!" upprepade mrs. Pollifax med ett undertryckt skratt.
"I Istanbul är det nästan midnatt vid det här laget", fortsatte Carstairs. "Vi kunde genast underrätta vår agent i Istanbul, och han inställde sig klockan åtta på Hotel Itep." Han fick ett bistert drag över munnen. "Vi fick besked om hans död en halvtimme innan jag ringde till er, mrs. Pollifax. Jag kan inte betrakta det som en olyckshändelse."

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mrs. Pollifax i farten :
2006-07-03 14:39
Den här boken handlar om Mrs. Emily Pollifax, en kvinna i pensionärsåldern som är engagerad i Konstföreningen och som frivilligarbetare på sjukhem. Hon är en änka som lever ett lugnt och behagligt liv i New Brunswick.

Men.... Hon har tydligen blivit anställd av stten USA också. Som kurir. Hon får kasta sig på flygplan efter flygplan för att åka till Istanbul och möta upp en kvinna som vill hoppa av sin karriär som spion. När hon kommer fram i Istanbul söker hon upp en ung man som hon av enslump fick adressen till på planet som mellanlandade i athen. På planet hade hon börjat prata med systern till den unga mannen och mrs. Pollifax lovade att försöka lämna en ring till den unga mannen. Senate den kvällen ska hon vänta på den avhoppade spionkvinnan i hotellvestibulen, men det hela avlöper inte så smärtfritt som alla hade hoppats.

Mrs. Pollifax hamnar hos polisen, hennes hemlige kompanjon försvinner, kvinnan försvinner....

Så hamnar Pollifax i en enda röra som jagad och efterspanad mördare. Hon flyr genom Turkiets landsbygd och jag biter nästan på naglarna över om hon ska klara det här. Jag menar, för hur ska en åldrad dam utan större insikt i spionvärlden klara sig ur sådana där knipor.

Boken är krydda av humor och bjuder på småskratt. Men den är även spännande och så klurar iallafall jag på vem som är den riktiga skurken.

Boken skrevs 1970. Så det handlar väl en del om kalla kriget.

Läs läs!
Betyg 5
2021-06-18 13:58
Action med spioneri och hemliga agenter har aldrig varit min tekopp, varken som litteratur eller på film. Men Dorothy Gilmans klassiska spionromaner med den mest orealistiska kuriren och senare hemliga agenten, Mrs. Emily Pollifax tillhör undantaget. Mrs. Pollifax är en pensionerad änka med barnbarn, blommiga hattar och medlem i trädgårdsföreningen. Hon arbetar också för Mr. Cairstars på CIA och i ett flertal böcker skickas hon ut på de mest fantastiska uppdrag runt om i världen. Böckerna skrevs under det kalla kriget och oftast förekommer det mängder av skumma östeuropeiska kommunister i böckerna. Bortsett från det tycker jag att böckerna har åldrats med värdighet.
I den här boken ska Emily, som nu lärt sig karate- hjälpa en kvinnlig dubbelagent som jagas av ett flertal skumma typer i Turkiet. Naturligtvis klantar hon till sig en aning och blandar sig i annat än det hon blivit instruerad att göra. Hon träffar en rad intressanta, mystiska individer, råkar ut för det ena mordförsöket efter det andra och hinner färdas genom halva Turkiet i en rasande fart innan bok är slut.
Att denna mulliga åldrande amerikanska med sina ständiga blomsterhattar på huvudet klarar sig ur den ena situationen efter den andra är ju helt orealistiskt. Men samtidigt är charmfaktorn stor och komiken är ständigt närvarande tillsammans med spänningen. Den är otroligt välskriven. Det känns verkligen som om jag var på plats genom Turkiet tillsammans med Mrs. Pollifax och det är inte alls en oangenäm upplevelse.
Kan varmt rekommendera dessa charmiga böcker!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mrs. Pollifax i farten
Liknande böcker:
Frankissstein
 J. Winterson
Löftet
 R. Aneröd
IB - som i inhämtning..
 L. Ebervall & Samuelson
Prick till prick
 C. Ahern
Koryféerna
 L. Andersson
En hund begraven
 S. Bennett
Beskyddaren
 S. Scarrow
Som en riktig man
 L. Liljendahl
Vem dödade min far
 É. Louis