bokrecensioner boktips

En enkel plan

Författare: Scott Smith
Genre: Thriller
Ämnesord: psykologi, spänning
Utgivningsår: 1999
ISBN: 0307278271


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Begravt i snön inne i skogen ligger ett störtat flygplan och en död pilot. Tre män hittar av en tillfällighet vraket, och på flygplansgolvet ligger en tygpåse med fyra miljoner dollar. Från det ögonblicket förändras deras liv - vad ska de göra med pengarna? En enkel plan tar form men inget blir som de tänkt...Scott Smiths fruktansvärt spännande roman blev en bestseller när den kom ut har också blivit en gastrkramande storfilm.

Medelbetyg: 3,57 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En enkel plan :
2006-06-15 09:05
Att den här boken blev en bestseller när den kom ut tycker inte jag är konstigt alls. Den är fruktansvärt spännande och det är faktiskt omöjligt att släppa taget om den; man måste få veta hur det slutar!

Hank Mitchell och han bror Jacob ger sig ut för att besöka sina föräldrars begravningsplats. Med sig i bilen har de Jacobs vän Loulett och Jacobs hund. Hunden lyckas smita in i en skog efter en mindre bilolycka orsakad av en framspringande räv över vägen. I sitt sökande efter hunden hittar de tillsammans ett mindre flygplan som störtat i skogen. Inuti planet hittar de en bag full med pengar, ca 4 miljoner dollar. Övertygade om att det är knarkpengar bestämmer de sig för att behålla dem och hålla tyst om saken. En till synes enkel plan. Men ingenting blir som de tänkt. När de båda bröderna senare återvänder till flygplanet för att radera ut sina spår, blir de iakttagna och efter lite strul begår Hank ett kallblodigt mord i ren desperation av att inte bli upptäckt.

Det som gör den här boken så otroligt nervbitande, näst intill obehaglig, är misstänksamheten som hela tiden växer mellan de tre männen. Vem kan egentligen lita på vem? Den ena olyckliga handlingen leder till den andra och ganska tidigt i boken inser man att de tre männens liv aldrig kan bli vad det var innan de hittade pengarna. En mycket intressant bok om hur girighet kan ställa till det för människan. Jag gillar även slutet för att boken slutar på ett ganska oväntat sätt och det är alltid kul när böcker inte är förutsägbara. Det här är en av de absolut bästa böcker jag läst!
Betyg 5
2008-05-15 11:29
Nej, jag är ledsen men jag förstår inte denna boks (som sambon fick mig att läsa) storhet. Jag klarar inte riktigt av historier när allt hela tiden går fel och man känner att det kommer sluta i katastrof. Krypande obehag kan ha en viss effekt, men den här kändes bara deprimerande och var för min del inte särskilt spännande. Tyckte nog mest att karaktärarna uppförde sig idiotiskt, utan att känna något för dem eller se något djupare i beskrivningen av människans girighet...

Filmen kanske är bättre...
Betyg 2
2009-01-17 19:46
Jag gillade den här. Spännande hela tiden. Fina personporträtt.
Slutet blev dock lite väl amerikanskt. Allt gick överstyr på de sista 4 sidorna.
Betyg 5
2009-11-05 11:58
Mycket spännande
Betyg 4
2012-07-02 17:56
Girighet - en av dödssynderna. Scott Smith använder sig av denna dödssynd, för att få en att resonera kring sambandet mellan synd och mord. Hur långt kan man faktiskt vara villig att gå, bara för pengarnas skull? Kanske är det så att vi underskattar pengars värden, vi ser ofta en siffra, men bakom denna siffra ligger möjligheter. Och ju fler siffror som finns, desto större blir möjligheterna. Det är det som är grunddilemmat i "En enkel plan". Och huvudpersonen blir en fullfjädrad mördare, bara för att få behålla dessa möjligheter.

Man brukar säga att det är svårt att vänja sig bort något man haft. Det är detta som ligger till grund vad huvudpersonen, Hank, gör för att behålla alla miljonerna. Att han mördar andra människor, blir bara som ett sidospår för hans del. Men som läsare med tankar om att mord leder till en människas själsliga förfall, ser man det i annat perspektiv. Vi tycker att han är hemsk, men han själv känner ingenting, som vilken annan handling som helst. Det kanske inte är så som man föreställer sig; att hela ens värld blir vänd upp och ner när någon tar en annans människas liv, för det är "bara" en handling, visserligen en omoralisk handling, men en handling som vilken annan. Det som skrämde mig mest med morden, var hur det blev som en känslokall vana för att kunna ta sig vidare.

"En enkel plan" är en spännande sidvändare. Jag har tidigare läst "Ruinerna" av honom och denna skiljer sig åt på det sätt att det inte finns övernaturliga inslag, utan båda böckernas grundkoncept handlar om människors vilja till att behålla, i vissa fall något som de erhållit ganska nyligen, i andra fall för att behålla något som står skrivet i sten. Han är i alla fall en författare man ska vända sig till, ifall man vill få rysningar.
Betyg 4
2014-10-02 20:45
En enastående intrig ligger till grund för denna makabra spänningsroman.
Det är en historia om girighet och vad den gör mot vanliga människor när frestelsen blir för stor. Miljön i norra Ohios glesbygd är annorlunda och höjer läsvärdet.

Scott Smith kanske inte har den vassaste pennan men den här historien är häpnadsväckande, spännande och intressant.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En enkel plan
Liknande böcker:
De ensamma
 A. Kuru
De rättrådiga
 T. Lindberg
Älgkronan
 A. Lilja Gladh
Lämna inga spår
 H. Coben
Den sista akten
 A. Berg
X
 P. Engman
Röd signal
 J. Brännström
Dödsdansen
 M. Grund
Dödsdansen
 M. Grund
Blickfångarna
 M. Kallentoft
Samma Författare: