bokrecensioner boktips

Den amerikanska flickan

Författare: Monika Fagerholm
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, spänning, ungdom, äventyr, vänskap
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100110124


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hösten 1969 i Trakten. Livet rämnar. Den amerikanska flickan Eddie hittas drunknad och hennes vän Björn har hängt sig.
Från denna händelse strålar berättelserna i romanen ut, bakåt och framåt i tiden - till och från olika platser, med Trakten som knutpunkt.

Historien om den amerikanska flickan går som en ibland skimmrande vacker, ibland dov och mörk tråd genom tiden - det vävs rykten om den, viskas, fantiseras...
Och när Sandra och Doris från Trakten några år senare börjar nosa på historien och ger sig in på att rekonstruera den slutar det med en ny tragedi.

"Den amerikanska flickan" är en roman om ung bråd död, svek och bedrägerier, om brustna förhoppningar, och om musik. Det är också en berättelse om tid och plats från 1950-tal till framtiden och om arkitektur och längtan; längtan som arkitektur.

Den första fristående delen av "Slutet av glitterscénen".
Medelbetyg: 3 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den amerikanska flickan :
2006-05-27 20:53
Väldigt speciellt språk, men när jag väl kommit in i den gick det inte riktigt att sluta. Det tog ett tag att ta sig igenom den, men jag kan inte tänka mig att missa den fristående fortsättningen.
Betyg 4
2007-01-24 20:50
Del ett i en tvådelad berättelse (något som jag inte fattade förrän jag läst ut boken). Den här boken har fått Augustpriset 2005. Ibland tycker jag att det verkar som att var och varannan bok man köper har vunnit något pris. Vilket inte behöver betyda att den är bra.

Den amerikanska flickan måste jag säga att jag tyckte var jobbig. Det som störde mig mest vara författarens sätt att lämna nästan ingenting till fantasin utan att hela tiden i förväg berätta vad som skall hända sen. Typ: X, som några år senare skulle ta livet av sig. Y som när han/hon blir vuxen kommer att flytta till Staden vid havet. Etc.

Jag retade mig också på författarens sätt att ta om samma scen om och om igen och lägga till något varje gång. Det är förmodligen för sådant hon har fått priset, men jag är en enkel själ och förstår mig förmodligen inte på sådana finesser.

Jag tycker dock om författarens språk och jag tycker att själva historien är bra, men alltför omständligt berättad för min del.

Just nu lutar det åt att jag INTE kommer att köpa del två.

Betyg 2
2007-01-25 20:27
svårt språk, svårt att hänga med och oklart vad som hände när, inga levande personer.....men snyggt omslag...svag tvåa.
Betyg 2
2007-01-25 20:48
En riktig höjdare.

Fagerholm har hittat ett fantastiskt bra sätt att presentera en ruggig, suggestiv historia. Jag blir helt fascinerad av hennes sätt att redan på de två, tre inledande sidorna avslöja vad allt kommer handla om. Som läsare blir man genast supersugen på att reda på hur allt det hemska kan tänkas hänga ihop. Jag satt som på nålar hela tiden och lät historien - och den mycket mycket fina finlandssvenskan - uppsluka mig.
Historien är synnerligen grumlig inledningsvis, men den klarnar mer och mer efterhand som tiden går. Kanske inte jätteorginellt, men att få följa med i flickornas (huvudkaraktärernas) mognadsprocess genom deras luskande i de anmärkningsvärda levnadsöden, med Fagerholm som ciceron, är en läsupplevelse av högsta klass.
Betyg 5
2007-04-24 11:49
En riktig läsupplevelse. Hennes språk flyter genom hela romanen. Den når inte riktigt upp till hennes tidigare roman Underbara kvinnor vid vattnet.
Betyg 4
2017-01-01 10:46
zzzzzz"Snark"zzzzzz.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den amerikanska flickan
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan
Samma Författare: