bokrecensioner boktips

To catch a Tartar

Författare: Chris Bird
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, historia, resor, kaukasus
Utgivningsår: 2002
ISBN: 0719565065


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

An individual and personal insight into the absorbing history of a very complex region, this title explores the contiuing war between lightly armed Chechen fighters and tens of thousands of Russian troops in the valleys and mountains of the Caucasus.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av To catch a Tartar :
2006-05-14 23:31
Chris Bird skildrar sin tillvaro som korrespondent först i Moskva, sedan i Tblisi. Mot slutet av boken kommer han helt och hållet att ägna sig åt kriget i Tjetjenien.

Den här boken är angelägen. Den visar hur det Tjetjenska folket blivit utsatt för ryska övergrepp, inte en gång utan ofta återkommande. Den ger en god faktabakgrund till kriget i Tjetjenien och gör det enklare att förstå hur den misstro som Tjetjenerna känner, inte mot ryssar i allmänhet, men mot makthavarna i Moskva har uppstått. Men boken förhärligar inte heller Tjetjenerna utan ger en allsidig bild. Dock är det helt klart att Birds erfarenheter gör honom mycket kritisk mot såväl de ryska makthavarna som mot västvärlden som väljer att blunda för övergreppen.

Skall man säga något negativt om boken så är det att den inte riktigt hänger ihop. I den första delen skildras Birds eget liv, och det liv som han och hans familj lever i det sönderfallande imperiet. Men när kriget i Tjetjenien intensifieras så tycks familjen helt falla i glömska. Man väntar sig att den åtminstone skall återkomma i slutet, men förgäves.

Förutom Tjetjenien som ju är relativt omskrivet finns här även mindre beskrivna konflikter som den i Abchasien. Det är en lärorik, oroande och tankeväckande bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till To catch a Tartar
Liknande böcker:
Terrorns rike
 C. Schiøtz Wibye
Vikingatidens vagga
 K. Ekero Eriksson
Tyrannens tid : om Sve..
 M. Västerbro
Hos etruskerna
 A. Henrikson
Rule, Britannia!
 J. Hakelius