bokrecensioner boktips

Den stängda boken

Författare: Jette A. Kaarsbøl
Genre: Roman
Ämnesord: politik, psykologi, kärlek, kultur
ISBN: 9170013411


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Köpenhamn år 1875. Den 21-åriga Frederikke Leuenbech lever ett händelselöst och överbeskyddat liv. Hennes stillsamma tillvaro upphör den dag då hon möter den karismatiske förlossningsläkaren Frederik Faber. I kretsen kring honom finns flera av den tidens framstående kulturpersonligheter - J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Herman Bang och inte minst Georg Brandes.
Äktenskapet med Frederik skänker Frederikke frihet, stimulerande samvaro och ekonomiskt oberoende. Utåt sett är de ett lyckligt par, men bakom fasaden döljer sig hemligheter och förbjudna känslor. Frederikke tvingas göra ett val, vilket får avgörande konsekvenser för hennes omgivning - och inte minst för henne själv.
Den stängda boken är en imponerande romandebut som blivit en mycket stor framgång i Danmark och tryckts i stora upplagor. Den har tilldelats ''De gyldne laubær'', det danska bokhandlarepriset, samt Berlingske Tidenes och de danska bibliotekariernas läsarpris. Den stängda boken har ett mångskiftande persongalleri och tecknar ett spännande och färgstarkt porträtt av en tid fylld av idealism och dubbelmoral. Det handlar om oförlöst kärlek och hat, om sorg och glädje. Men först och främst är det en historia om att mäkta med livet.

Utdrag ur boken:
Och därmed lyckades vi , som en nätt liten sidovinst lösa hela den teologiproblematik som har sysselsatt människorna sedan religionen s uppkomst, ,nämligen frågan om hur det är möjligt för Gud att vara på samma gång god och allsmäktig. Svaret ör självklart: när Gud låter det onda komma in i världen är det helt enkelt för att inte göraoss dödligt uttråkade.
Dessutom vet vi ju, vi som är så mycket klokare än denna novis, att ingenting kan vara i evighet, och synnerhet inte detta förtrollande tillstånd av glömska som är skönaste av alla. Och på samma obarmhärtiga sätt som småbarn alltid tycks vara dömda att falla och slå knä just när de är som mest glada, kommer världen oundgångligen att förr eller senare tränga sig på en igen. Det är inte mycket vi vet, men det vet vi! Det måste alltid sätta stopp för idyllen!

Medelbetyg: 3,88 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den stängda boken :
2006-03-20 17:14
Jag är ovan vid att läsa böcker i den här genren och har inte mycket att jämföra med. Jag tycker att miljöbeskrivningarna och beskrivningarna av det sociala livet kändes väldigt realistiska, nästan som om att man själv deltagit i deras umgänge, eller något liknande umgänge. Jag tyckte jättemycket om språket, även om jag inte kan peka på exakt varför. Bra, även om jag saknade någon slags "poäng".
Betyg 3
2007-10-21 11:17
Välskriven och ganska intressant, lite annorlunda mot andra liknande böcker jag läst. Väldigt realistiskt. Och själva miljön var mycket välbeskriven och jag tyckte mycket om personligheterna.
Betyg 5
2008-01-21 07:53
Vi får följa Frederikke dels som ung kvinna, dels som äldre dam som tänker tillbaka på sitt liv.

Ungdomsåren är i slutet av 1800-talet och vi får insikt i de värderingar som gällde på den tiden.

Frederikke är förlovad med Christian men eftersom hon är väldigt blyg och oskuldsfull och äcklas av tanken på att vara intim så slår hon upp förlovningen och rusar istället in i ett äktenskap med Frederik. Ett äktenskap som är något utöver det vanliga!

Boken är danskt gemytlig och välskriven. Dock saknade jag ett klimax och en kulmen men boken var trots detta underhållande och läsvärd.
Betyg 4
2008-05-18 12:48
Jag segade, till en början, mig igenom den här boken. Jag hade förutfattade meningar om att den skulle handla om hur Fredrik inte förstod Frederikkes känslor, och hur han senare var otrogen med andra kvinnor.
Men den här historien visade sig bygga på något helt annat, och det blev en mycket bättre story utifrån det.
Sammanfattat är den lite tråkig i början - man tror att man vet som ska hända och man är inte särskilt intresserad. Mot slutet avslöjas något som man, iallafall jag, inte är berädd på. Och när man slår igen boken, först då inser man på vilket sätt den här berättelsen är sorglig.
Betyg 4
2008-06-12 10:03
Annorlunda bok, har aldrig läst något liknande tidigare. Den utvecklades till något helt oväntat, även då man förstod långt innan Frederikke var hennes makes känslor egentligen låg.
Alldeles för mycket onödiga utsvängningar med miljöbeskrivningar och annat, annars helt okej.
Betyg 3
2010-07-19 23:14
Jag är svag för den viktorianska eran och det var väl främst därför jag blev lite nyfiken på den här romanen.

Frederikke är en ung kvinna som lever i Köpenhamn år 1875.Hon är 21 år gammal och förlovad med en dödstråkig,bigott teologistuderande,Christian Holm.Men hennes föräldrar applåderar partiet,de representerar det konventionella och konservativa.Det kvalmiga,som Georg Brandes skulle uttryckt det.
För den dagen Frederikke av en slump stöter ihop med Amalie och hennes karismatiske bror,läkaren Frederik,förändras allt.De är frisinnade,progressiva och "levande människor".De gör allt det där Frederikke fruktar att hon aldrig kommer få uppleva om hon gifter sig med Christian.De umgås med spännande,dynamiska människor som Frederikke aldrig ens trott existerade,människor som både skrämmer och lockar henne.

Samtidigt korresponderar hon med sin (konservativt) gifta syster Helena som bor miltals bort och som Frederikke saknar.Amalie påminner Frederikke om Helena,den talföra,livliga,levnadsglada som egentligen gift sig med en alldeles för konservativ man.
Frederikke fattar beslutet att slå upp förlovningen och antar istället ett lockande anbud från den vackre,oemotståndlige Frederik.
Han erbjuder henne ett lukrativt äktenskap med frihet,frihet att ha älskare om hon så skulle önska.Ett ömsesidigt utnyttjande kan man kanske säga.Frederik får sin professur om han gifter sig och Frederikke slipper sin triste prästfästman.
Frederik är gynekolog och i sann liberal anda utför han illegala aborter på kvinnor som råkat i olycka,något Frederikke till en början har svårt att smälta.Med tiden väller allt fler oväntade hemligheter fram i parets liv.Frederikke och hennes man har inget sexliv alls,det enda som snuddar vid sex han verkar intressera sig för är sina patienters intima problem...

Men finns ens ett perfekt,fritt avtalsäktenskap och hur kan det bli så som det var tänkt?Parallellt får vi se glimtar av den gamla Frederikke som sitter i sin lägenhet på 1930-talet och ser tillbaka på sitt liv.

Jag är väldigt kluven till den här romanen.Jag tycker om Frederikke som person och kan känna stor sympati med henne.Samtidigt känns boken BITVIS naivt skriven,som om den vore skriven av en lite oerfaren och ambitiös tjugofemåring.Bra,men ändå störande.Vissa ord och uttryck känns inte tidsenliga,eller ibland bara överdrivna och svullna.Somliga partier är väldigt målande och påtagligt beskrivna,men det är ojämnt och balansen mellan väldigt fängslande beskrivningar och skakiga sådana är skör.
Kollisionen mellan Frederikkes konservativa och nästan lite löjliga familj och Frederiks liberala konstnärskrets är övertydligt,snudd på parodiskt.
Människor var knappast så antingen eller i en sådan epok som den viktorianska.
Jag saknar lite mer nyanser i bokens första halva,annars är historien intressant och lockar till sträckläsning.Stort plus för oväntade vändningar,man anar att författaren vet vad läsaren har för förväntningar och låter hedersamt nog bli att infria dem,även om det inte är omöjligt att gissa.
Betyg 4
2013-04-16 11:39
En jätte bra bok, språketbär fantastiskt, personerna så levande att man tror sig känna de. Från första sida dras man in i boken, det är som en lucka som öppnas till en annan tid och man är en betraktare av livet på andra sidan luckan.
Betyg 5
2018-11-24 00:08
Pendlar mellan en 3:a och en 4:a för mig. Bitvis tycker jag att den är riktigt bra och engagerande, men den är alldeles för lång. Den borde ha kortats ner på minst 200 sidor, då hade också mitt slutbetyg varit högre. Det här är en bok som jag aldrig skulle ha orkat läsa för hand, men med skickliga Agneta Ekmanner som uppläsare gick det ganska bra.
Mitt slutbetyg blir, en varken stark eller svag 3:a!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den stängda boken
Liknande böcker:
Skilsmässan
 M. Herngren
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Rosa Candida
 A. Olafsdottir
Här är jag nu
 K. Cambell
Olympia
 M. Kallentoft
Gertrud
 M. Gammel Ginsburg
Samma Författare: