bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
Boken om te
 K. Okakura
Bleak House
 C. Dickens
Wuthering Heights
 E. Brontë
Biker Bibel
 .
Lord Arthur Savile's C..
 O. Wilde
En engelsk opieätares..
 T. De Quincey
Death of a salesman
 A. Miller

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHenry & June

 
Författare: Anaïs Nin
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, psykologi, kärlek
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9171609709
 
Spänning:  9
Romantik:  9
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den som läser Anais Nins sju berömda dagböcker 1931—1974 kan inte undgå att marka att stora och väsentliga händelseförlopp är utelämnade. För att kunna publicera dagboken redigerade Anaïs bort stora delar av sitt privatliv.

Särskilt nödvändigt var detta när det gällde de omtumlande år som följde sedan hon 1931 mött Henry Miller och hans hustru June. Anais var då gift med den amerikanske bankiren Hugh Guiler och bodde i ett komfortabelt hus i Louveciennes nära Paris.

I Henry & June får vi läsa den ocensurerade dagboken, den som också ligger till grund för Phil Kaufmans film med samma namn
Detta Paris bildar bakgrund för den passion utan sans och måtta som uppstår mellan den oborstade men karismatiske författaren Henry Miller och den förfinade och katolskt hämmade Anaïs Nin. När hon till yttermera visso obevekligt dras till June, Henrys hustru, förstår man att det kanske är först idag som denna dagbok kan ges ut.

Den dubbelhet som hon också kände i sin kärlek gentemot å ena sidan Henry och June, å den andra sin man Hugh skildras med frenesi och stor ömhet. Först med Henry & June kan man säga att Anaïs Nins verk är fullbordat

Utdrag ur boken:
Till Henry: "Du säger "Gide har intellekt, Dostojevskij har det andra, och det är vad Dostojevskij har som verkligen betyder något." För dig och för mig är den högsta stunden, den intensivaste glädjen, inte när våra intellekt dominerar utan när vi förlorar våra intellekt, och både du och jag förlorar det på samma sätt, genom kärlek. Vi har förlorat våra intellekt till June...

Säg mig en sak. Du har en känsla för det makabra. Din fantasi dras till vissa ruskiga bilder. Har du sagt till Bertha att livet med June var som att bära omkring på ett lik? Bryr du dig verkligen om Junes neuroser och sjukdom, eller svär du bara åt det som förslavar dig?"


Medelbetyg: 3,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Henry & June :


LadyRed 2006-02-27 23:24
Jag är verkligen helt hänförd, förtrollad av denna för mig, först lästa Anaïs Nin-bok. Hennes sätt att sätta ord på sina känslor var sensationell. Jag blir oerhört fascinerad & berörd av hennes intellekt & språk. Helt enkelt en solklar 5:a, en klassiker.
Betyg 5

Tistou 2007-07-31 13:52
Boken handlar om Anaïs och hennes tre kärlekar, den trygga med tråkige alldaglige bankmannen Hugo som hon är gift med, den passionerade med den spännande författaren Henry, och kärleken till hans fru June som är frånvarande den största delen av tiden.
Vet inte varför men jag tycker det är lite segt med sådana här böcker där kärleken är ens enda intresse. Anaïs verkar ha rätt mycket fritid, så hon tänker väldigt mycket på sig själv etc..
Tyckte boken var lite halvtråkig, inte direkt uppslukande.
Betyg 3

helix 2009-10-08 13:32
Ett förhållandevis tråkig och mycket navelskådande verk.
Att som, i likhet med tex Proust, inte ha något vettigt att ta sig för om dagarna kan leda till alltför långa och invecklade analyser av människors (inklusive) sitt eget handlande och varande. Det är ingen slump at Nin flera gånger refererar till just Proust. Steget till skrattretande psykoanalys är inte långt, och visst, i sin dagbok redogör Nin för sin egen psykoanalys.

Jättetrist och ointressant nästan hela tiden. Kanske blir det så med publicerade dagböcker ? Den är väl inte från början skrivna för att ges ut?
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Henry & June


  Köp boken som film på cdon: