bokrecensioner boktips

Imitatören

Författare: Hari Kunzru
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, humor, religion, his
Utgivningsår: 2002
ISBN: 0141008288


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vid förra sekelskiftet i ett avlägset hörn av Indien – ettsyndaflodslikt regnoväder korsar vägarna för en engelskstatstjänsteman och en giftasovillig indisk brud på vägtill sitt bröllop. Nio månader senare föds en pojke.Astrologens förutsägelser är olycksbådande.
Pran Naths uppseendeväckande bleka hy betraktas som ett tecken på något upphöjt. Ända tills hans verkliga tillkomst avslöjas. Då blir han förskjuten från sin fadershus och inleder en planlös resa genom de mörka delarnaav det brittiska imperiet. Såld till ett par eunucker blirhan förflyttad till en avkrok i Punjab för att vara enattraktion i ett indiskt palats.
Pran Nath lyckas fly till Bombay och byter identitet till Pretty Bobby, prinsen i horkvarteren, allt medan det angloindiska väldet glider allt djupare ner i dekadens.En nersupen engelsman blir hans vändpunkt; plötsligtser han möjligheten att åstadkomma ett förvandlingsnummersom ger honom en helt annan framtid.
Imitatören är en obetalbar, brett anlagd episk skröna om det multietniska livet – en sensationell debut av en redan exceptionell författare.

Utdrag ur boken:
Barnet är fött- sade jungfrun med en underligt triumfatorisk min.- Det är en pojke. Modern är död-
Han nickar resignera. Sedan tittar han på klockan, öppnade sin portfölj, tog fram penna, papper och skred till verket.
Kartan blev märklig, skrämmnde. Stjärnorna tedde sig förvridna och hade bildat en otäckt mönster. Det fanns ingen jämvikt i deras inbördes förhållande. Det tydde på passion och förändring. För astrologen framstodet omöjligt. Krafter drog åt alla håll, månens och Saturnus skadliga inverkan varslade om alla sorters transmutationer. Allt var i omvandling på denna kart. Allt var lögner. Han jämförde hela tiden sina resultat med almanackan, fyllde de brunfläckiga papperna med uträkningar.
Pojkens framtid var höljd i dunkel. Astrologen unde inte förutsäga något om de vanliga sakerna-livslängd, äktenskapsutskter, rikedom. Mönster framträdde men upplöstes när andra aspekter på konjuktionen beaktades.
Planererna tycktes ila genom husen, sväva någonstans mellan fördelaktiga och ofördelaktia positioner. Möjligheter hopade sig och drev sedan isär. Han hade aldrig bivit så förvirrd av ett horoskop.

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Imitatören :
2004-01-08 14:27
Ett äventyr genom olika kulturer och situationer i livet, då man får följa en ung mans leverne i en värld av föreställningar och rotlöshet.
Betyg 4
2010-04-04 18:26
En underbar historia om en indisk pojke med ett mycket spännande livsöden som börjar i Indien fortsätter till england och tillsist hamnar i Afrika. En svart komed , mycket bra skriven innehåller färgstarka människor, spänande platser och en del av indisk och brittisk historia.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Imitatören
Liknande böcker:
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Åh William
 E. Strout
Båten
 L. Lundberg
Bittert hat
 L. Masterson
Papperspalatset
 M. Cowley Heller
Norna - Gäst
 J. Jensen
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson
Samma Författare: