bokrecensioner boktips

Farlig begåvning

Författare: Laurie R. King
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1993
ISBN: 9150104527


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

För sjutton år sedan dömdes Vaun Adams för att ha strypt en sexårig flicka. Nu är hon en av de mest framgångsrika konstnärerna i världen och lever ett tillbakadraget liv i ett bostadsområde utanför San Fransisco. I samma område hittas ett barn mördat. När ytterligare två barn hittas blir den nyutexaminerade detektiven Kate Martinelli och hennes mer garvade kollega Alonzo Hawkin inkopplade på fallet.
Morden på de tre barnen avslöjar en väv av bisarr ondska med rötter till händelser långt tillbaka i tiden. För Martinelli och Hawkins står det snart klart att Vaun Adams är lösningen på gåtan – på ett eller annat sätt …

Laurie R King är en av USA:s främsta deckarförfattare. För Farlig begåvning blev hon belönad med det prestigefyllda Edgar Allan Poe Award för bästa deckardebut. På svenska finns också En helig dåre som är den andra fristående delen om kriminalinspektör Martinelli och hennes kollega Al Hawkin.
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Farlig begåvning :
2006-02-06 00:18
Tre sexåriga flickor har blivit mördade när Alonzo Hawkin tar över utredningen tillsammans med sin nyexaminerade kollega Casey Martinelli. Det bör sägas att han gör det högst ovilligt, eftersom Martinellis inblandning är en kvoteringsfråga. Hawkin är för gammal för jämställdhetsprojekt, han vill ha en stabil och pålitlig kollega och slippa allt tjafs. Men trots sin oavoga inställning inser han snart Martinellis värde. Han har fått en duktig och slipad kollega och tillsammans försöker de reda ut huruvida den genialiske konstnären Eva Vaun egentligen är skyldig till morden på småflickorna, eller om hon är målet för en snillrik men mycket grym hämnd.

Farlig begåvning är Laurie Kings debutbok. Den belönades 1994 med Amerikas stora deckarpris Edagar Allan Poes Award. Det var den sannerligen värd. Martinelli skildras med värme och humor. Hennes
förhållande till Lee (hennes lesbiska partner) är ömsint berättad och mordutredningen spännande från första sidan till den sista. Jag kunde omöjligtvis lägga boken ifrån mig, vilket är ett tydligt tecken
på betyget fem. Laurie R King rör sig inte med några nostalgiska flosker, hennes böcker är rättframma och ärliga. Jag kan bli så less på de tragiska själarna i andra författares deckare (där det omväxlande sups kopuleras och filosoferas över världens eländighet). King ryggar visserligen inte för att beskriva ondska, men den skildras rappt och enkelt. Boken får en klar femma. Jag kommer kasta mig över alla böcker jag hittar av författarinnan.
Betyg 5
2009-05-06 07:49
Ganska mysig deckare som drivs framåt sakta. Intressanta personligheter som man lär känna och bra story. Ingen självklar mördare från början.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Farlig begåvning
Liknande böcker:
Oskuldens lag
 M. Connelly
Eldfågeln
 I. Thelander
Även vilda hundar
 I. Rankin
knutar och kors
 I. Rankin
Spader dam
 M. Davy
Den andra systern
 P. Mohlin
En eld i natten
 M. Connelly
Satans sommar
 K. Faber
Mitt hjärta är ditt
 A. Jansson