bokrecensioner boktips

Glaskupan

Originaltitel: The Bell Jar
Författare: Sylvia Plath
Genre: Klassiker
Ämnesord: depression, kärlek, ungdom
Utgivningsår: 1963
ISBN: 9137114603


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat.
Glaskupan som bara i Sverige tryckt i över 100 000 exemplar, har blivit en hel generations kultbok. Den kom första gången på svenska 1974.
Medelbetyg: 3,75 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Glaskupan :
2006-04-02 18:33
Bra, men på sätt och vis skrämmande, eftersom självmordstankarna känns så naturliga...
Betyg 4
2006-05-24 15:03
Jag känner igen mig i huvudpersonen, och boken är vackert skriven.
Betyg 4
2006-06-22 22:02
Kanske den borde få en femma för att den gjorde ett så djupt intryck. Den är lite krånglig, det sänker betyget. Å andra sidan är det intressantare med krångliga böcker. Jag tycker om början och många meningar måste jag läsa om och om igen. Hela boken förtjänar att läsas om och om igen förresten.
Betyg 4
2006-09-18 14:18
Det är en bra bok, men den är lite förvirrande ibland. Det hade inte gjort något om den hade varit lite längre. T.ex. skulle jag vilja veta vad hon gjorde när hon kom ut mentalsjukhuset.
Betyg 3
2006-09-19 07:16
Det är en hel del år sedan jag läste den här boken men den gjorde intryck. En stark bok som kan rekommenderas.
Betyg 4
2008-04-15 19:25
Lättsam och humoristisk bok trots ämnet. Delvis självbiografisk och publicerades därför inte i USA förrän mycket senare. Plath tog sitt liv strax efter den getts ut i England år 1963.
Betyg 3
2008-08-24 14:03
Känsloväckande. Tung att läsa, men bra och vacker. Värd alla tankar som väcktes.
Betyg 4
2008-09-09 17:48
Känns lite tunn för att ha varit sin tids "bibel", som baksidan menade, men bitvis ganska intressanta funderingar. Dock lite rörig emellanåt och som helhet känns historien ganska så tunn.
Betyg 3
2009-01-06 11:12
Jag läste om Glaskupan efter många år. Fortfarande stark läsning, sorlig, gripande och stundtals humoristisk.
Betyg 4
2009-05-25 19:14
Sylvia Plath föddes i Boston 1932, fick stipendiat 1955 för att studera i England. Där mötte hon poeten Ted Hughes som hon gifte sig med. De fick två barn. Sylvia Plath hade stundtals psykiska problem. Glaskupan är en självbiografisk roman. Sylva betraktas som en av vår tids mest betydande poeter. Även att hon levde så länge. Hon tog livet av sig 1963.

Glaskupan är som sagt en själbiografisk roman. Den handlar om år 1953 när Ester Greenwood vinner en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Hon träffar många olika människor och har en trevlig månad i New York. Men hon är spänd på att komma hem för att få veta om hon kommit in på den författarkurs hon sökt. Hon är väl egentligen säker på att hon ska bli antagen.

Men när hon kommer hem och öppnar brevet får hon en chock. Hon har inte blivit antagen. I och med att hon blir sysslolös börjar hennes personlighetsförändring. Hon försöker ta självmor och hamnar på mentalsjukhus. Det blir en lång tid fram och tillbaka i psykiatrins vård innan hon ser dagsljuset igen.

Jag tycker boken är tragisk, men otroligt bra. Hennes språk är så poetiskt. Synd att hon tog livet av sig så ung, hon hade tillfört världen med massor avintressanta böcker.

Men ofta är det så att en del skriver som bäst när de inte mår bra psykiskt. Likaså är det med många konstnärer. När de mår som sämst blir tavlorna bäst.
Betyg 4
2010-05-07 10:30
Borde ha varit tjockare.
Men ändå: Jag gillar de svarta skämten man kan skymta här och där. Det är en viss stil på det hela. Superspråk! Bra tankar, idéer, osv.
Betyg 3
2010-05-16 22:32
Det känns som boken är uppdelad i tre delar - falskheten, depressionen och försoningen.

Falskheten är de första sidorna när Esther befinner sig i New York, ett liv som inte tillhör henne. Fastän hon försöker så känner hon i slutändan varken samhörighet med de hon umgås eller den hon försöker vara.
Depressionen börjar när Esther får beskedet att hon inte kommit in. Jag tror inte det handlar om att hon blev självmordsbenägen för att hon inte kom in i kursen, utan att hon kände sig ofullständig. Det var då glaskupan sänkte sig över henne.
Försoningen är när hon förlikas med den hon är. Hon inser att ingen människa är fullkomlig, inte ens Joan som bara kom till mentalsjukhuset på "skojs" men som slutligen hängde sig. Glaskupan som egentligen alltid funnits runt omkring henne öppnas.

Intressant bok som känns äkta och även en viss igenkänning för mig som läsare. Får alltid rysare när jag läser om mentalsjukhus och deras behandlingar allt ifrån elektroterapi till lobotomi. Jag tyckte att det "lyckliga" slutet var bokens största brist. Som pessismist skulle den slutat bättre om hon blivit som Hermann Hesse i Stäppvargen, d.v.s. förlikat sig med sitt öde som annorlunda.

Det finns inte ren lycka, utan det gäller att ta vara på de sällsynta goda stunderna.
Betyg 4
2013-10-01 15:02
Så har även jag läst denna klassiker skriven 1974.
Boken handlar om Esther Greenwood. Hon är en ung flicka i början på 1950-talet och har fått en månads stipendium, för att studera i New York. Besöket där blir inte som hon tror, och när hon kommer hem, så får hon reda på att hon inte kommer in på den kurs hon valt för sommaren.
Esther kollapsar psykiskt och känner sig innesluten i en glaskupa.
Hon gör ett självmordsförsök, men räddas.
Efter hjälp från en anhörigt, så frisknar hon till igen och kan återta sina studier.
Författaren, Sylvia Plath, begick själv självmord tre veckor efter det att boken kom ut.
Boken är mycket bra skriven, med många litterära "bilder", som gör läsningen fascinerande.
Betyg 4
2014-10-09 14:53
Poetisk och skrämmande. Vacker och verklig. Fint
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Glaskupan
Liknande böcker:
Livet på landet
 F. Reuter
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens
Lille Lorden
 F. Hodgson Burnett
Wuthering Heights
 E. Brontë
Samma Författare: