bokrecensioner boktips

Stad av guld

Författare: A.B Daniel
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9151839407


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1526 och byn i djungeln ligger ödelagd efter ett överfall av Inkarikets krigare. Den lilla Anamaya har sett sin mamma bli dödad och själv tas hon till fånga och förs inför inkahövdingen Huayna Capac, som ska avgöra hennes öde. Anamaya ser inte ut som de andra flickorna i byn, hennes hy är ljusare och ögonen är blå, blå som Titicacasjöns heliga vatten, säger Inkan som förstår att hon sänts till dem av en särskild anledning. Under sin sista natt i livet avslöjar han alla Inkarikets hemligheter för henne och utser henne till dess förvaltare.

Några år senare landstiger en grupp av 180 män och 57 hästar ledda av kapten Fancisco Pizzaro på Perus norra stränder. Deras svåra resa från Spanien har tagit flera år och när de anländer till detta fjärran land är de utmattade av svält och umbäranden men brinner av längtan efter det guld som enligt sägnerna ska finnas här i överflöd. Med dem är den unge Gabriel Montelucar, som med en hårsmån undsluppit inkvisitionens fängelsehålor och nu längtar efter att göra sig ett namn. Här möter han sitt öde i form av inkaprinsessan Anamaya.
Dessa två världar möts i en kollision som är början till slutet på en av de mäktigaste civilisationer som funnits. Inkafolkets prakt, mystik och rituella liv möter conquistadorernas giriga drömmar om guld och erövringar. Kultur ställs mot kultur, religion mot religion och man mot man i denna storslagna berättelse.

I Pumans skugga är första delen i en serie om Inkariket.


Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stad av guld :
2003-12-30 00:10
Inte riktigt lika bra som första delen, rätt så seg på sina håll tyckte jag. Så det dröjer nog ett tag innan jag orkar ta mig för att läsa tredje och sista delen som heter I ljuset av Machu Picchu.
Betyg 2
2006-05-30 13:24
Antoine Audouard, Jean-Daniel Baltassat och Bertrand Houette har tillsammans skrivit en triologi om Inkafolket under tiden för den spanska erövringen. Detta är den andra delen. Historien är fiktiv men miljöer och levnadssätt är mycket verkligt beskrivna. Författarna har alla bott i Peru och Bertrand Houette forskar dessutom om Inkafolket. Jag läste böckerna innan jag åkte till Peru och även på plats i Peru och besktivningarna känns i allra högsta grad verkliga.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff