bokrecensioner boktips

I pumans skugga

Författare: A.B Daniel
Genre: Historisk roman
Ämnesord: Historia, religion
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9151839164


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1526 och byn i djungeln ligger ödelagd efter ett överfall av Inkarikets krigare. Den lilla Anamaya har sett sin mamma bli dödad och själv tas hon till fånga och förs inför inkahövdingen Huayna Capac, som ska avgöra hennes öde. Anamaya ser inte ut som de andra flickorna i byn, hennes hy är ljusare och ögonen är blå, blå som Titicacasjöns heliga vatten, säger Inkan som förstår att hon sänts till dem av en särskild anledning. Under sin sista natt i livet avslöjar han alla Inkarikets hemligheter för henne och utser henne till dess förvaltare.

Några år senare landstiger en grupp av 180 män och 57 hästar ledda av kapten Fancisco Pizzaro på Perus norra stränder. Deras svåra resa från Spanien har tagit flera år och när de anländer till detta fjärran land är de utmattade av svält och umbäranden men brinner av längtan efter det guld som enligt sägnerna ska finnas här i överflöd. Med dem är den unge Gabriel Montelucar, som med en hårsmån undsluppit inkvisitionens fängelsehålor och nu längtar efter att göra sig ett namn. Här möter han sitt öde i form av inkaprinsessan Anamaya.
Dessa två världar möts i en kollision som är början till slutet på en av de mäktigaste civilisationer som funnits. Inkafolkets prakt, mystik och rituella liv möter conquistadorernas giriga drömmar om guld och erövringar. Kultur ställs mot kultur, religion mot religion och man mot man i denna storslagna berättelse.

I Pumans skugga är första delen i en serie om Inkariket.


Medelbetyg: 3,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I pumans skugga :
2003-12-30 00:05
En rätt så bra och spännande bok om inka riket. Lite seg på sina håll men ändå rätt så bra.
Betyg 3
2003-12-30 10:09
En storslagen berättelse om en högtstående civilisation i syd Amerika, vid tiden för mötet mellan
olika kulturer. Den Spanska kontra Inkan.

Dock blir berättelsen något utdragen och en smula seg.
Men klart läsvärd för alla med intresse av historia.
Betyg 3
2004-08-09 20:02
En bra och medryckande bok. Boken får plus poäng för att den bygger på verkliga händelser och för att det händer mycket på varje sida (självklart så finns det undantag). Men boken får även minus poäng för att den är "över romantisk" och på vissa ställen lite små tråkig. Boken blir som bäst när man läser hela triologin.
Betyg 4
2006-05-30 13:20
Antoine Audouard, Jean-Daniel Baltassat och Bertrand Houette har tillsammans skrivit en triologi om Inkafolket under tiden för den spanska erövringen. Detta är första delen. Historien är fiktiv men miljöer och levnadssätt är mycket verkligt beskrivna. Författarna har alla bott i Peru och Bertrand Houette forskar dessutom om Inkafolket. Jag läste böckerna innan jag åkte till Peru och även på plats i Peru och beskrivningarna känns i allra högsta grad verkliga.
Betyg 4
Liknande böcker:
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström