bokrecensioner boktips

Astons stenar

Författare: Lotta Geffenblad
Genre: Barnbok
Ämnesord: kärlek
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789172217225


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Första stenen hittar Aston en ruggig kväll då hösten håller på att krypa fram ur skuggorna. Stenen är alldels ensam och alldeles kall och blöt när man lägger tassen på den. Stackars stenen! Den får åka med hem i en av matkassarna som mamma bär på och sedan blir den nerbäddad i docksängen. Varje kväll under vintern och våren går Aston samma väg hem och varje kväll hittar han nya stenar som är ensamma eller fryser eller som verkar ha tråkigt. En del är stora, andra små men alla är det synd om och alla får följa med hem till Aston och bli varma och trygga i en egen säng.
Astons mamma och pappa tycker till slut att det är lite väl trångt hemma med alla stenar. De beslutar sig för att visa Aston och stenarna en plats som stenarna kanske kommer att trivas på, som de kanske till och med kan tänka sig att åka på semester till? Det visar sig vara en perfekt strand där det redan finns många stenar som har det bra i vattnet och i sanden, här vill Astons stenar verkligen bo!
Men vad är det där? En pinne! En alldeles ensam pinne bland alla stenarna? Stackars lilla ensamma pinnen ...


''Astons stenar'' är vinnaren i vår bilderbokstävling 2004. Det är en alldeles fantastisk bok som har allt det som en riktigt bra bilderbok ska ha. Både barn och föräldrar kommer att känna igen sig i denna vardagsberättelse. Texten är rakt på sak, men ändå med en poetiskt rytm, illustrationerna gulliga och alldeles sagolika ...
Av Lotta Geffenblad ger vi i år också ut två böcker om figurerna Prick och Fläck.

(Seelig)

Medelbetyg: 3,6 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Astons stenar :
2005-11-21 12:56
Aston är en liten hundpojke som tycker synd om alla stackars ensamma stenar, så han samlar ihop dom och tar med hem.
Snart är hemmet fullt av stenar men Mamma och Pappa kommer på ett sätt att bli av med dom. Men....

En söt och tänkvärd liten saga om empati. Dessutom är illustrationerna (gjorda av författaren själv) mycket suggestiva.
Betyg 4
2006-12-22 15:30
Om man är en ensam liten sten som längtar efter kärlek så är valpen ett riktigt helgon. När Aston hittar en ensam sten tar han med den hem och bäddar ner den ordentligt i sitt rum. Efter ett tag har Aston massor av stenar. Hans föräldrar börjar bli lite oroliga över att han inte ska få plats, så därför åker de med alla stenarna till stranden som är ett riktigt paradis för stenar. Här finns alla de sorter, bruna, svarta, svala, varma, mjuka och kantiga stenar. Nu tycker Mamma och Pappa att Aston måste se att han kan lämna sina stenar på stranden med gott samvete. Då hittar Aston en alldeles ensam pinne.....

En så underbar historia har jag inte läst sedan "Adjö Herr Muffin" av Ulf Nilsson. Men så vann också Lotta Geffenblad Bonnier Carlsens stora bilderbokstävling. "Astons stenar" är en medkännande bok om kärlek och respekt. För även om Mamma och Pappa hund orolig ruskar på huvudena åt Aston, så ifrågasätter de aldrig hans handlande. För mig är "Astons stenar" ett bevis på en barnboksförfattare som förstår och hyllar barnets oskuldsfullhet. Boken får en stark femma i betyg.
Betyg 5
2007-06-14 22:53
Underbar liten bok om en hund som samlar stenar, precis som vilket lite männskobarn som helst.:D
Barnen älskar den och att det sen följer med en DVD som är gjord av boken är ju bara ett stort plus.
Betyg 4
2008-01-09 15:44
En mysig oxh härlig barnbok.
Betyg 3
2019-05-12 08:50
Hunden Aston hittar en sten. Han tycker att den ser ensam ut. Aston tar hem den till sig och nattar den på samma sätt som man nattar dockor. Sen hittar han ytterligare en. Snart är hela huset fullt av stenar. Astons föräldrar gillar inte detta. De tar med sig Aston och stenarna till en strand. Där behöver de inte känna sig ensamma. Där finns redan många andra stenar. Och när Aston äntligen blivit av med dessa griller, så upptäcker han genast en ensam pinne och börjar samla sådana istället. Det bäddar med det ihop sig till ännu en konstig bok. Men den tänker jag banne mej inte läsa. Ifall den skulle råka finnas, vilket jag hoppas att den inte gör.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Astons stenar
Liknande böcker:
Skalman och Trollfen
 R. Andreasson
Frallan och kärleken
 S. Ohlsson
Kittekottarna och de g..
 M. Bull Wijkman
Den vita ormen
 B. Grimm
Soy Luna - Min hemliga..
 V. Camerini
Skogens konung
 R. Björck
Sune älskar Sophie
 S. Olsson
Busige Berra
 B. Bergman