bokrecensioner boktips

porträttet

Författare: nikolaj gogol
Genre: novell
Ämnesord: , fantasteri, romantik och realism
Utgivningsår: 1835
ISBN: 9171602356


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fantasteri, romantik och realism blandas i denna berättelse om några märkliga människoöden i S:t Petersburg omkring år 1800. I centrum står ett porträtt, som föreställer en fruktad ockrare, vars ögon återgivits så kusligt levande att de tycks se reakt in i åskådaren.

I tavlans tillkomsthistoria förekommer både Gud och djävulen. Porträttet har också en demonisk inverkan på alla som kommer i dess närhet: så förändras livet på ett ödesdigert sätt för den unge konstnären Tjartkov alltifrån den dag han får in porträttet i sin atelje.


Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av porträttet :
2005-11-19 23:16
den här novellen föll mig i tycke, speciellt i och med att jag själv är väldigt konstintresserad. jag tycker väldigt mycket om att beskåda vacker konst. här får jag desutom höra om konstnärer från den bästa epoken, nämligen renässansen.

Man får vara med och höra om rådet, maestro ger till sin elev, som är färdig med sin utbildning......nu ska den här unge konstnären ut i världen och stor tallang har han för att erövra den. "se till att inte bli en modemålare, se till att måla vad du känner och du kommer att erövra världen och de kommer sjunga ut ditt namn, men låt inget hindra dig", ungefär så lät maestros ord till sin elev.

men vår unge konstnär får smak för just denna del av världen som dennes maestro varnade honom för.

det är när vår unge konstnär köper ett porträtt för sina sista kopek som allt går på tok för...detta porträtt som hyser något fasansfull, ett par ögon som verkar stirra ut ur tavlan och rakt in i åskådarens själ....så levande ögon...hur är detta möjligt?

när vår unge konstnär som mest behöver pengar för att betala hyran......då trillar det på golvet hela 1000 guldmynt från tavlans ram.....

vår unge konstnär börja leva livet och blir snart en modemålare....han blir miljonär på detta yrket......men förlorar tallangen sin med detsamma.......

vår unge konstnär stänger in sig efter att ha köpt de dyraste verken på aktionerna för att därefter låsa in sig och förstöra dessa.....till slut finns bara att ta sitt eget liv...

detta skylls sedan på tavlan som ska ha en demonisk kraft...det vilar en förbannelse över porträttet...alla som haft detta porträtt i sitt ägo har gått döden till möttes.

porträttet som nästan går förintelsen til möttes försvinner plötsligt-...........

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till porträttet