bokrecensioner boktips

Fången på Zenda

Originaltitel: The Prisoner of Zenda
Författare: Anthony Hope
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1894
ISBN: 9148521094


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Rudolf Rassendyll ger sig ut på en resa till Ruritanien, landet från vilket hans förfader kom. I Ruritanien blir han på grund av sin likhet till kungen indragen i ett händelseförlopp där han måste ta kungens plats när denne har blivit tillfångatagen av sin elaka halvbror, svarte Mikael.

Utdrag ur boken:
min roll i livet är ännu inte utspelad
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fången på Zenda :
2005-10-30 15:01
Gentlemannen Rudolf Rassendyll reser till kungariket Ruritanien i lagom tid till kröningen av den nye kungen. Rudolf möter kungen och visar sig vara en kopia av honom. När kungen inte kan närvara vid kröningen får Rudolf ta hans plats för att sedan direkt byta tillbaka. Men det blir inte så enkelt; kungens elake bror, Svarte Mikael, har låst in kungen i sitt slott, Zenda.

Resten av boken går självklart ut på att rädda kungen. Rudolf har två förtrogna i slottet som känner till hemligheten och hjälper honom. Svarte Mikaels närmaste tjänare vet också sanningen, så det är mellan dessa personer som striderna sker emellan. Även finns det kärleksbekymmer eftersom Rudolf måste spela prinsessan Flavias fästman utan att förälska sig i henne.

Den här boken blev känd som ett pojkäventyr när den kom ut. Flera filmatiseringar har gjorts.
Den är i samma anda som Ringaren i Notre-Dame och Frankenstein, alltså ett romantiskt äventyr. Precis som i de redan nämnda böckerna så genomsyras hela boken av överdramatiska scener. Ganska irriterande efter ett tag.

Betyg 2
2013-11-07 19:18
Rudolf tillhör en släkt av rödhåriga och är mycket lik kungen. När kungen inte kan närvara vid sin kröning så får Rudolf ersätta honom. Kungen har under tiden tagits till fånga och förts till slottet Zenda. Rudolf får fortsätta att spela kung och blir våldsamt förälskad i den prinsessa som den riktiga kungen ska gifta sig med.
Rudolf som är mycket kungatrogen gör allt för att befria kungen även om detta kommer att kosta honom mycket.

Detta är en trevlig bok som väckte mitt intresse.
Betyg 3
2017-05-12 11:39
En spännande och bra äventyrsberättelse om den unge gentlemannen Rudolf Rassendylls äventyr. Den har allt vad som gäller spänning. Både romans, ond bråd död och svek.

En bok jag varmt kan rekommendera.
Betyg 4
Liknande böcker:
John Carter och dödens..
 E. Burroughs
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Tarzans son
 E. Burroughs
Aftonen och morgonen
 K. Follet
John Carter och Marsju..
 E. Burroughs