bokrecensioner boktips

Jag, en geisha

Författare: Mineko Iwasaki & Rande Brown
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, kultur
ISBN: 9170021384


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Som femåring lämnade Mineko förlädrahemmet och flyttade till Gion, Kyotos geishadistrikt. Hon inledde så småningom en enastående karriär och har underhållit världens stora män: politiker, industrimagnater och kungligheter. Prins Charles lär ha blivit så upprymd av sällskapet att han skrev sin autograf på en av hennes solfjädrar, modeskaparen Aldu Gucci så förblindad att han spillde soja på hennes dyrbara kimono. Mineko Iwasaki belönades synnerligen generöst för sina tjänster; hennes årslön brukade ligga på $500 000 dollar.

Romanen "En geishas memoarer" (1998) var en stor succé världen över. Författaren Arthur Golden byggde sin berättelse på samtal med geishan Mineko Iwasaki, som nu själv skrivit Jag, en geisha. Mineko Iwasaki lämnade föräldrahemmet redan som femåring för att skolas till geisha. Hon pensionerade sig som 29-åring och lever nu ett vanligt liv i Kyoto.

Jag, en geisha är en sensationell bok. Trots ett flertal böcker i genren är detta första gången en geisha bryter mot oskrivna lagar och berättar sin historia utan tillrättalägganden.

Utdrag ur boken:
"Det var en skön, solig eftermiddag, och prins Charles föreföll verkligen att trivas. Han åt allt man serverade honom och sa att allting smakade läckert. Köksmästaren fräste upp en lokal specialitet, en så kallad sötfisk, på utomhusgrillen. Jag fläktade mig med en av mina älsklingssolfjädrar.
Prinsen log mot mig och sa: "Får jag titta på den där ett ögonblick?"
Innan jag visste ordet av tog prins Charles fram en penna och skrev sin autograf: Charles -70, på solfjädern. "Nej, nej", tänkte jag förskräckt. Jag älskade den där solfjädern. Kunde bara inte tro att han signerat den utan att fråga mig. "Spelar ingen roll vem han är", tänkte jag. "Det där var verkligen fräckt". Nu ville han lämna den tillbaka, tydligen förvissad om att jag uppskattade hans tilltag. Jag sa på min bästa Engelska; "Jag skulle känna mig hedrad om ni ville ta emot den där solfjädern som gåva. Det är en av mina älsklingssolfjädrar".
Han såg förbryllad ut.
"Vill ni inte ha min autograf?"
"Nej tack."
"Det svaret har jag aldrig hört förr."
"I så fall får jag be er ha vänligheten att ta solfjädern och ge den till nån som vill ha er autograf. När jag går härifrån till en annan fest skulle det vara oartigt mot värden, om jag hade med mig nånting med en annan mans namnteckning på. Men om ni inte vill ha den, ska jag gärna ta hand om den."
"Ja, gör det, snälla ni". Han såg alltjämt förbryllad ut. Jag stod där med den förstörda solfjädern i handen.

Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag, en geisha :
2005-10-08 17:33
Jag har denna boken i annan utgivning (2002) & den heter "Den Sanna Historien". Sedan dess har den ändrats till "Jag, En Geisha" för att mer likna original-titeln "Geisha, A Life". "En geishas memoarer" är en av mina favoritböcker. Så när jag fann denna boken av Mineko som låg till grund för ""En geishas memoarer" var jag såklart tvungen att köpa den. Men jag blev besviken. Den här boken är käns helt enkelt för stel & "uppstyltad", som om något fattas. Mycket uppradande av (ointressanta) namn. Har aldrig sett liknande "namedropping" i någon annan bok.

"Truth is NOT better than fiction".
Betyg 3
2006-03-01 20:36
Bra men aningen för "fakta-tråkig"
Betyg 3
2007-08-31 10:52
Mycket intressant, ger en spännande inblick i geishornas värld, tyckte bättre om den än En geishas memoarer.
Betyg 4
2010-03-23 00:27
Historien är intressant, men har man läst "En geishas memoarer" inser man att Goldmans val att ta sig friheter bara gav en positiv läsupplevelse. Inte lika välskriven.
Betyg 3
2015-07-01 06:07
Jag, en geisha är en jätte intressan bok, den är kanske inte lika fängslande som en Geishas memoarer, men man får inte glömma att en Geishas memoarer är en fiktion roman , innehåller en passionerad kärleks historia , utspelar sig under kristider osv. Jag, en geisha är en Självbiografi och har lagt grunden till en Geishas memoarer, jag drogs med från första sida och kunde inte lägga ifrån mig boken.
Att hålla reda på alla namn var svårt, det hade underlättat med en namn index , annars har jag inga andra anmärkningar. Fantastiskt bra bok!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag, en geisha
Liknande böcker:
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gyllene Tider - en sis..
 J. Wiström
Born to run
 B. Springsteen
Ett dubbelt liv
 M. Fahlgren
Sonja Wigert
 I. Theien
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen