bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Den andra dödssynden
 J. Guillou

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerRövarbergsgrottan

 
Författare: Anders Torgils
Genre: Historisk roman
Ämnesord: mord, psykologi, historia, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1963
 
Spänning:  8
Romantik:  2
Lärorik:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En yngling med enbart goda förutsättningar blir oskyldigt misstänkt för rånmord och dömd till halshuggning, men har turen att fly ur fängelset och undkommer att åter bli gripen. Författaren till denna 1700-talsroman, med stoff direkt ur verkligheten, har skildrat hans flykt, de grova brott, som han därefter gjort sig skyldig till eller varit delaktig i och den ruelse och ångest, som blivit en följd härav.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Rövarbergsgrottan :


Synnez 2005-10-02 18:55
Jag fick för första gången höra talas om denna berättelse vid en utflykt till den s.k. "Rövarbergsgrottan" som gett boken dess namn, som ligger mitt ute i Orsa Finnmark. Författaren till boken hittade i ett gammalt härbre, gömd under en hög med korn, en gammal räkenskapsbok som visade sig innehålla dagboksanteckningar från 1700-talet. Av denna dagbok blev det en mycket spännande roman om Tobias som rymmer ur fängelset sedan han blivit oskyldigt misstänkt för rånmord. Med sig har han Reineman som är allt annat än oskyldig, och tillsammans beger de sig till Dalarna för att undkomma döden. Deras flykt tar dem till Orsa Finnmark där de hittar en grotta att leva i - denna som senare blir känd som just Rövarbergsgrottan.

Boken är vådligt spännande om än skriven på ett gammaldags språk då inga nyöversättningar finns (vad jag vet). Man kan undra hur mycket som är sant!
Betyg 4

Chris 2008-03-19 12:25
Mycket intressant och spännande
Betyg 4

Herjulf 2009-02-11 23:19
Författaren använder sig av ett beprövat trick: hans låtsas ha hittat gamla dokument, i det här fallet dagboksanteckningar, som han lägger till grund för sin berättelse. Den egentliga kärnan är en rad folkliga sägner knutna till Rövarberget, som berättats i norra Dalarna och Härjedalen. Kring dessa har författaren låtit sin fantasi flöda.
Det konstruerade gammaldags språket, som är ett led i försöket att göra dokumentfyndet trovärdigt, tynger berättandet och drar ned betyget. Men boken är intressant som berättelse med lokalhistorisk anknytning.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Rövarbergsgrottan


  Köp boken som film på cdon: