bokrecensioner boktips

Rövarbergsgrottan

Författare: Anders Torgils
Genre: Historisk roman
Ämnesord: mord, psykologi, historia, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1963


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En yngling med enbart goda förutsättningar blir oskyldigt misstänkt för rånmord och dömd till halshuggning, men har turen att fly ur fängelset och undkommer att åter bli gripen. Författaren till denna 1700-talsroman, med stoff direkt ur verkligheten, har skildrat hans flykt, de grova brott, som han därefter gjort sig skyldig till eller varit delaktig i och den ruelse och ångest, som blivit en följd härav.
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rövarbergsgrottan :
2005-10-02 18:55
Jag fick för första gången höra talas om denna berättelse vid en utflykt till den s.k. "Rövarbergsgrottan" som gett boken dess namn, som ligger mitt ute i Orsa Finnmark. Författaren till boken hittade i ett gammalt härbre, gömd under en hög med korn, en gammal räkenskapsbok som visade sig innehålla dagboksanteckningar från 1700-talet. Av denna dagbok blev det en mycket spännande roman om Tobias som rymmer ur fängelset sedan han blivit oskyldigt misstänkt för rånmord. Med sig har han Reineman som är allt annat än oskyldig, och tillsammans beger de sig till Dalarna för att undkomma döden. Deras flykt tar dem till Orsa Finnmark där de hittar en grotta att leva i - denna som senare blir känd som just Rövarbergsgrottan.

Boken är vådligt spännande om än skriven på ett gammaldags språk då inga nyöversättningar finns (vad jag vet). Man kan undra hur mycket som är sant!
Betyg 4
2008-03-19 12:25
Mycket intressant och spännande
Betyg 4
2009-02-11 23:19
Författaren använder sig av ett beprövat trick: hans låtsas ha hittat gamla dokument, i det här fallet dagboksanteckningar, som han lägger till grund för sin berättelse. Den egentliga kärnan är en rad folkliga sägner knutna till Rövarberget, som berättats i norra Dalarna och Härjedalen. Kring dessa har författaren låtit sin fantasi flöda.
Det konstruerade gammaldags språket, som är ett led i försöket att göra dokumentfyndet trovärdigt, tynger berättandet och drar ned betyget. Men boken är intressant som berättelse med lokalhistorisk anknytning.
Betyg 3
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Silvretsrike
 C. Iggulden