bokrecensioner boktips

Ellie: Så länge jag finns

Författare: John Marsden
Genre: Ungdom
Ämnesord: depression, krig, politik, mord, kärlek, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9163845393


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
"Just när han sagt det hörde vi skotten"

"Jag reste mig. Det känndes som om jag höll på att falla sönder i tusen bitar, som om jag skulle rasa ihop på fläcken. Jag försökte ta mig samman. Jag försökte intala mig själv att det inte fanns tid att bryta ihop, det var inte rätta tidpunkten för känslor."

Medelbetyg: 4,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ellie: Så länge jag finns :
2005-07-14 19:20
Det här är den åttonde boken om Ellie och hennes kompisar som överlevde kriget. (Imorgon när kriget kom- serien)

Kriget är slut och de tjugo miljoner personer som före kriget bodde på hela Australiens yta får nu bo där sex miljoner bodde innan. Ellie och hennes föräldrars gård som blivit uppdelad till andra familjer så de äger nu bara 1/5 av vad de gjorde innan. Och gränsen till det andra landet går inte långt från Ellies hem. Dessutom bor det nu två fler i huset, den ena är Gavin som är tolv ocyh han är dessutom döv. Ellie och hennes kompisar träffade honom under kriget och tog hand om honom. Ingen vet var hans föräldrar är, antagligen är de döda. Den andre som bor där är Mrs Mackenzie som är Corries mamma. Corrie var en bra kompis till Ellie men hon dog under kriget.
Ellie försöker få livet att fortsätta som det var innan men det är bara det att ingenting är som det var innan. Det rycktas om gränsräder från båda sidorna och en grupp som heter Liberation tar på sig ansvaret för den Australiensiska sidans räder.
Plötsligt vänds Ellies liv upp-och-ner och ingenting kan bli som det var, nu finns det inte ens en chans till det. Hon får ta på sig mer ansvar och hon får fler tunga bördor att lägga på sina axlar.

Jag tycker att boken var spännande stundtals men det finns inte den där hängande spänningen som fanns vad de än gjorde i de andra böckerna. Man kan säga att de andra böckerna skulle klassas som krigsböcker men den här innehåller mer "sociala saker" som att gå i skolan, arbeta och sköta gården med mera.
Det är en bok som jag varmt rekomendera och mitt betyg för den får bli en femma även om en del av de andra böckerna var snäppet bättre.
Dessutom bäddare den perfekt för en nionde bok om Ellie.Betyg 5
2005-12-01 09:22
Jag har läst samtliga tidigare böcker om Ellie och jag har verkligen sett fram emot att läsa en bok om vad som händer när kriget är slut, och dessa gerillaungdomar plötsligt ska anpassa sig till ett vanligt liv, med regler och krav från vuxna som inte kan förstå vad de har gått igenom.

Men där blir jag besviken. Visst, ibland nämner Ellie sitt förflutna, men i första halvan av boken är det som om allt våld och dödskräck hon har upplevt och alla attentater hon har genomfört, har lämnat lika mycket spår inom henne som en spännande film. Eller som en serie av sju spännnande böcker för den delen.

Efter ett tag deltar Ellie dock i en räd och då blir berättelsen så rafflande att jag inte kunde slita mig innan jag visste hur det skulle sluta. Och eftersom folk har dött i tidigare böcker, fanns ingen tröstande tanke i bakhuvudet att det nog kommer att gå bra.

Ytterligare en gång till hettar det till, men det räcker inte. Ellies övriga problem är riktigt tråkiga. Jag blev aldrig fången av hennes vedermödor på boskapsmarknaden, eller av problemet med hennes förmyndare, för att bara nämna två exempel.

Som helhet är boken otillfredställande, fast med några riktigt starka avsnitt.
Betyg 3
2006-05-16 14:51
Det var den bästa boken i serien. Man får läsa om tiden dirket efter kriget. Den var lika spännande som den de andra böckerna, men snäppet bättre.
Betyg 5
2006-08-02 16:12
Jag gillade den här boken, fast jag tycker att böckerna om kriget var bättre. Men jag ser verkligen fram emot fortsättningen!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ellie: Så länge jag finns
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold