bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Så lever grodan
 M. Chinery
Three Lucky Swedes
 P. Nordquist
Serietidningsreklam
 J. Wilhelmsson
Fysiken, Martinus Kosm..
 L. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFåglar och ljus

 
Författare: Lars Jonsson
Genre: Fakta
Ämnesord: natur, kultur, biografi, konst, måleri
ISBN: 9174866001
 
Romantik:  3
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Fåglar och ljus är en stor presentation av vår internationellt mycket kände fågelmålare. Lars Jonsson kan redan se tillbaka på över 40 års verksamhet - han har målat fåglar sedan han var fem år och debuterade med en utställning på Naturhistoriska riksmuseet som femtonåring. Nu vid livets middagshöjd kommer en stor retrospektiv utställning på Waldemarsudde.

Boken är en generös presentation med ca 150 målningar och teckningar - med bilder från skissboken, akvareller och oljemålningar. Konstnärens unika egenart blir tydlig: förmågan att ge varje fågel en personlighet.

Boken inleds med en infallsrik essä av Staffan Söderblom kring naturen och betraktandet av fåglar. En dialog mellan Lars Jonsson och Björn Linell fullföljer bilden av en unik svensk konstnär.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fåglar och ljus :


axel-nelson 2005-06-13 22:42
Naturen och fåglar tillhör tyvärr inte mina närmaste passioner, men däremot måleri.
Den här stora, tjocka, tunga (2 kg), full-illustrerade och billiga (kostar mindre än många inbundna romaner!) boken ÄLSKAR jag verkligen.
För naturintresserade torde han vara välkänd för han har illustrerat flera fågelböcker. I sina oljemålningar är fåglarna minutiöst utpenslade, utan att för den skull verka överarbetade. Ofta står de i det svårmålade vattenbrynet. Och det är bara så briljant! De färggranna näbbarna på praktejdrarna får bilden att explodera. En akvarell föreställande trädgårdssångare är så skickligt gjord, att jag nästan kan ta ut fåglarna ur boken och låta dem flyga ut genom mitt fönster. Den andra extremen: En korp målad med några få snabba penseldrag.
Detta är inte fotografiskt exakt, det är större än så; han förmedlar det som ett par sakkunnniga ögon och en känslig hjärna registrerar genom kikaren. I motsats till många andra exakta målare, använder han aldrig kamera och det är väl därför som hans bilder känns så friska.
(Att Anders Zorns nakna flickor i vattenbrynet, känns så fadda mitt i all sin briljans, beror säkert på det faktum att Zorn nästan alltid änvände sig av foton som förlagor för sina målningar och etsningar).
Jag har haft måleri som hobby hela mitt liv, men jag skulle behöva leva i tusentals år, innan jag ens skulle bli hälften så skicklig som Lars Jonsson (eller för den delen, som Lars Lerin - som jag oxå skrivit om på denna sajt).
Gillar ni måleri, natur, fåglar, eller bara vill njuta av en målare som lyckas fånga själen i det han avbildar, så måste ni köpa den här boken!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fåglar och ljus


  Köp boken som film på cdon: