bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Om arternas uppkomst g..
 C. Darwin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassikerallt du inte behöver veta

 
Författare: Hans Bengtsson
Genre: Fakta
Ämnesord: humor, historia, vetenskap, dumheter
ISBN: 9197530689
 
Humor:  5
Lärorik:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det finns så mycket man inte behöver hålla reda på. Som att popkonstnären Andy Warhol parfymerade sig med Absolut Vodka, att Albert Einstein signerade patenthandlingarna för Tobleronechokladen eller att Fendergitarrens skapare var totalt tondöv och helt ointresserad av rockmusik. Sådant är ju bara onödigt att belasta minnet med. Men rätt kul att få reda på ändå.

Hans Bengtsson arbetar sedan många år som nöjesjournalist. Han har tidigare gett ut flera böcker, arbetat med tv och sällskapsspel med mera.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av allt du inte behöver veta :


axel-nelson 2005-06-11 18:03
Ännu en dassbok (dvs. bok att ha på WC:t).
Värdelöst vetande är kul att läsa om när man sitter och skiter (ex. Pelle Holms Bevingade ord) och urvalet av vetande är ofta nästan slumpartat.
Men Hans Bengtssons "allt du inte behöver veta" är ingen höjdare inom genren, trots att den är tema-indelad. Värdelöst vetande kan vara intressant och det kan vara ointressant. Bengtssons värdelösa vetande är tyvärr oftast ointressant.
Att hår i öronen är ett tecken på virilitet i Indien är ointressant, eftersom vi inte får reda på vilken av Indiens tusentals olika etniska grupper som som tycker det. Sannolikt finns det etniska grupper i Indien som anser att det är ett tecken på impotens - det finns ju så många olika folk i Indien. Att sniglar ägnar sig åt sex 12 timmar i ett sträck har däremot en poäng, med tanke på sniglars kända långsamhet (eller om man så vill: nogrannhet). Men gäller detta långsamma parande alla olika snigelarter?
Att Nelson flög jorden runt (i etapper) 1924 visste förståss jag, eftersom jag heter Nelson. Men det uppgiften hade vunnit på att sättas in i sitt sammanhang: Den första flygningen över Atlanten UTAN mellanlandning gjordes 5 år innan av Allcock och Brown. 3 år EFTER Nelsons bragd genomförde Lindbergh den första ensamma atlantöverflygningen. (Han gjorde alltså inte som det brukar påstås, den första flygningen över Atlanten). I ett sådant sammanhang blir den värdelösa uppgiften om Nelsons bragd ett intressant värdelöst vetande.
Alla dessa många kompilatörer av böcker med värdelöst vetande borde tänka på skillnaden mellan intressant och ointressant värdelöst vetande. Att skillnaden mellan de båda, ofta handlar om en så enkel sak som sammanhang.
Trots allt, denna bok fyller sin plats vid mitt WC.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till allt du inte behöver veta


  Köp boken som film på cdon: