bokrecensioner boktips

Anne Franks dagbok

Författare: Anne Frank
Genre: Dagbok
Ämnesord: depression, krig, hälsa, religion, historia, kärlek, spänning, ungdom
ISBN: 9789198329667


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

För första gången ges en av världslitteraturens mest lästa och omtalade böcker ut på svenska i sin helhet. Tidigare har vi bara kunnat läsa den redigerade text som fadern gav ut efter kriget. Det här är hela berättelsen.

När Anne Frank satt i gömstället hörde hon en dag ett radioupprop från den holländska utbildningsministern: alla invånare uppmanades att föra dagbok och skriva om sina liv i det tyskockuperade Holland. Det blev startskottet för en av världslitteraturens mest lästa och omtalade böcker.

Anne Franks dagbok är en bok om livet på flykt, men det är också en skildring av en tonårings alla tankar och känslor. Denna nya utgåva är betydligt mer omfattande än den tidigare versionen som fadern Otto Frank redigerade, och den innehåller anteckningar från ytterligare 42 dagar av Annes liv. Här får vi veta vad Anne verkligen skrev om den problematiska relationen till sin mamma, om förälskelsen i Peter som delade samma gömställe, om hennes pubertet och uppvaknande sexualitet, samt om hennes funderingar omkring att bli och vara kvinna.
Vi får en sannare och mer levande bild av Anne Frank, hennes röst ljuder ännu starkare.

Otto Franks första utgåva publicerades 1947 och sedan dess har en rad utökade versioner utkommit på över 50 språk - med svenska som enda undantag i världen. Den nya översättningen är gjord direkt från holländskan (inte från tyska som den förra) och den gör Annes skrivartalang större rättvisa och är mer tillgänglig för dagens läsare. På så sätt kan Anne Franks berättelse leva vidare och ett nödvändigt tidsdokument kan fortsätta att få nya läsare i kommande generationer. Illustrerad i svartvitt.

Anne Frank (1929-1945) flydde med sin familj från Tyskland till Nederländerna när Hitler kom till makten. År 1942 gick de under jorden, men gömstället upptäcktes två år senare. Hon dog i Bergen-Belsen i mars 1945.

Medelbetyg: 3,66 (35 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Anne Franks dagbok :
2005-04-11 16:52
Att leva instängd i ett mörklagt rum i lite mer än två år tillsammans med sju andra personer kan inte vara lätt. När Annes dagbok börjar, bor hon i ett trivsamt hus tillsammans med sin mamma Edith, pappa Otto och storasyster Margot. Det går även bra för Anne i skolan, hon har en massa vänner och en hel bunt med beundrare som gärna tar sällskap med henne hem från skolan.
Efter bara några få dagboksanteckningar tvingas de lämna hemmet för att bege sig till ett gömställe som de delar med en annan familj; van Daas. Hon kallar dem för herrn, frun och sonen för hans namn; Peter. När de några månader senare inser att det faktiskt finns plats för en till låter dem herr Dussel flytta in till dem, och dela rum med Anne till hennes stora förtret. Alla märker dock ganska snart att herr Dussel är en ytterst egoistisk person som bara gör saker som han själv vinner på, saker som gynnar honom själv.
Under sin tid som instängd pluggar Anne hårt, och hon läser även en hel del romaner. Det pågår ständiga bråk i hushållet och väldigt ofta får Anne höra negativa kommentarer om sig själv. Dagboken fylls med glädje, men även sorg, och en hel del bitterhet över modern som Anne anser inte bryr sig tillräckligt mycket om henne. Förhållandet mellan mor och yngsta dotter Frank är minst sagt komplicerat.
Anne öppnar sig totalt för dagboken Kitty, och berättar saker som många andra säkerligen skulle dra sig för att berätta, även när det gäller en dagbok.

Att en flicka som är så ung som Anne var när hon började med skrivandet, kan vara så duktig är minst sagt imponerande. Jag förstår inte hur någon så ung kan ha sådan begåvning för skrivandets konst, och jag är helt klart avundsjuk. Hon använder ett lättläst men vackert språk, och hon tar upp saker som på något sätt intresserar mig även om de egentligen är ganska ointressanta.
Anna bevisar i sitt skrivande att skillnaden mellan tonåringar idag och tonåringar under fyrtiotalet inte är särskilt stor. Hon har samma känslor och tankar, samma funderingar. Hon skriver på ett sådant sätt att det känns som att det är mig hon skriver till, det är jag som är Kitty.
Kom på mig själv flera gånger under läsningen med att ha glömt bort att Anne faktiskt är verklig, att hon har levt, och att hon faktiskt dött under förintelsen. ”Upptäckten” fick mig alltid att känna mig smått nedstämd.
Måste medge att min kunskap om Annes historia inte var särskilt väl innan jag läste denna bok. Nu har jag fått en inblick i ett liv som skiljer sig otroligt mycket från mitt eget och in i en flickas tankar som ändå är ganska så lika mina.
Och inte heller kunde jag låta bli att fälla en tår när dagboken var slutläst och jag fick läsa om Annes och de andras tragiska död.
Betyg 5
2005-11-18 13:34
Fick den här för någon månad sedan och nu tog jag mig äntligen mig tids att läsa den.
Man får följa en mycket intelligent och skärpt flicka i hennes ungdomsår. Tankarnba och funderingarna hon har om alla som bor i den undangömda lägenheten gör henne levande och på något sätt mänsklig.
Hennes antekningar slutar ganska abrupt då de blir hittade om man vill ha en mer översiktlig syn på vad som hände Anne Frank och hennes familj råder jag er att se filmen. Den är också väldigt bra.
Betyg 4
2005-12-01 22:17
Anne Frank skrev väldigt vackert, så vackert att man har svårt att förstå att det är en 13-15 åring som skrivit detta. Jag är oerhört imponerad och begeistrad över den kunskap hon förfogade över vid denna tidiga ålder. För att ge ett exempel, vid femtonårsålder hade hon läst Goethe, Shakespeare, Oscar Wilde och Thomas More. Så mycket kan jag i alla fall säga att jag vid femtonårsålder knappast läst dessa författare.

Onsdagen den nionde juli tvingades familjen Frank gömma sig undan nazisterna i ett gårdshus någonstans i Amsterdam. Gömstället låg invid firman Nederlandse Opekta AB som pappan Otto Frank hade varit direktör för. Den firman kom dock senare att flyttas medan de fortfarande var gömda i Gårdshuset.

I övrigt är det väldigt intressant att läsa hur livet kan te sig för en tonåring som är isolerad och instängd i ett gårdshus och fylld med tankar om vad som händer om de blir hittade, om alla de fel och brister som hon har osv. Att dela en liten yta med åtta personer som dag ut och dag in tär på varandra måste vara outhärdligt. Att i över två år inte få någon annan stimulans än de åtta personer man delar husrum med samt böcker måste verkligen vara psykiskt påfrestande. Anne Frank beskriver också väldigt mycket bråk och osämja i huset. Det framgår tydligt att Anne och hennes mor inte går särskilt bra ihop. Anne tyr sig främst till pappa Otto men känner länge att alla klagar på hennes brister och fel.

Men trots allt detta kom Anne Frank att utveckla en kärlek till Peter som var en sjuttonårig pojke, son till den andra familjen som gömde sig i gårdshuset. Till en början hade Anne Frank svårt för honom eftersom han var så tyst och tillbakadragen medan hon alltid var så aktiv och pratsam. Denna kärlek som emanerade ur en stor och nära vänskap är bland det vackraste jag någonsin har läst. Så direkt, så naivt och så romantiskt.

Jag rekommenderar er alla att läsa Anne Franks dagbok om ni nu inte redan har gjort det. Det finns många guldkorn och visdomsord i den. Den som har läst den har svårt att försvara totalitära regimer såsom nazismen och kommunismen. I det här specifika fallet är det främst nazismens illgärningar som illustreras, men de kan lika gärna tillämpas på kommunismen.

I boken framgår det förvisso att det finns vissa aktörer såsom den svenska nazisttidningen ”Fria ord” som ifrågasätter korrektheten i Anne Franks dagbok. Men den som följt med någorlunda i forskningen vet dock att Anne Franks dagbok med största sannolikhet är autentisk.

Slutord: Trots allt elände valde hon livet! Hon valde att tro på livet och på hoppet om en bättre framtid.
Betyg 5
2005-12-30 20:43
Detta tordes väl vara världens mest kända dagbok. Mellan 1942 - 44 gömmer två familjer sig undan för nazisterna, och i en utav familjerna så finns det en tonårstjej som heter Anne Frank.
Betyg 3
2006-01-22 17:14
Det här är en fängslande bok om hur det kunde vara att vara judinna under andra världskriget. Det är så otroligt svårt att tänka sig in i Annes situation. Jag beundrar hennes livslust och glädje, trots att hon tvingas vara gömd i två år. Hon verkar så hoppfull, men samtidigt full av allvar. Hennes dagbok är mycket bra skriven. Den berättar om hur det såg ut i gömstället, vad de gjorde för att få tiden att gå, vad de pratade om, vad de hade att äta och hur det kändes att vara gömd. Den berättar om Annes relation till sin familj och de övriga gömda, skräcken vid flyganfallen, längtan ut i friska luften och väntan på den efterlängtade invasionen.
Betyg 4
2006-06-12 18:27
Jag började läsa den, när jag gick på mellanstadiet. Jag kom inte långt. Kunde INTE läsa ut den. Den var bara för hemsk. Blev bara ledsen och arg. En bok som berör!

Funderar på att fösöka läsa om den nu, när jag har läst om annat skit som händer dagligen i vår värld.

Annars känns det svårt att sätta betyg på en dagbok. Men det blir en trea. Tills jag läst om den.
Betyg 3
2007-02-13 17:32
otroligt sorglig men givande bok, det mest skrämmande är att väldigt många barn har genomgått de fasor som anne frank genomgick, om man läser mellan rqderna så förstå man hur hennees livssituation påverkar henne mentalt.
Betyg 4
2007-03-13 14:33
Den var så hemsk så jag hade jätte svårt att ta mig igenom den här. Men den var ändå extremt bra om man tittar på utvecklingen från en lite flicka till tonåring. Helt fantastiskt.
Betyg 4
2007-10-23 20:42
Hur kan man inte gilla den här boken? så gripande
Betyg 5
2008-03-04 12:00
Anne franks dagbok var en bra läsupplevelse! underbar bok! det fanns romantik och sorlighet!!!! Jag gilade boken! just nu läser jag stallnorrsken.
Betyg 5
2008-07-02 16:54
Det kan bli lite tungt efter ett tag (ungefär som 1984), men absolut en bra bok.
Betyg 4
2009-01-10 19:18
den var okej det var väldigt synd men .. inte mitt smak när det gäller böcker..
Betyg 2
2009-02-15 23:38
Anne Frank och hennes familj är holländska judar. De tvingas gå under jorden när nazisterna ockuperar Holland. Tack vare goda vänner får familjen bo i en våning ovanför ett kontor. Anne Frank skrev dagbok i flera år. Hon skildrar livet i gömstället och hur hon som tonåring påverkas av att inte kunna röra sig fritt. Den sista anteckningen i boken andas tro och förhoppningar. Britterna är inte långt ifrån Holland och utsikterna att bli fria är inte längre otänkbara. Bara några dagar senare förråddes Annes familj och överlämnades till Gestapo. Anne dog i Belsen strax innan krigsslutet. Hennes far överlevde dock och återvända till gömstället. Han lät publicera dotterns dagbok som idag är världskänd.

Alla har väl läst "Anne Franks dagbok"? Eller åtminstone dom som är intresserade av andra världskriget och förintelsen. Alla utom jag. På ett sätt är det absurt med tanke på all annan obskyr litteratur jag kommit över och tvingat mig igenom. Antagligen handlar det om en föreställning om att dagböcker inte är roliga att läsa. Dagböcker är biografi light, inte sanning och inte lögn men någonstans mittemellan. En dagbok berättar om hur skribenten ser på sig själv - och önskar att hon vore. Troligen stämmer detta in även på Anne Franks dagbok. Samtidigt finns det en insiktsfullhet som inte känns självklar för en fjortonåring. Anne Frank och hennes familj går under jorden för att undkomma nazisterna. De delar ett kontorsutrymme tillsammans med en annan familj. Av naturliga skäl går invånarna varandra på nerverna. Anne sprudlar av hormoner men när hon försöker frigöra sig från sina föräldrar blir det friktioner precis som i en vanlig familj. Men till skillnad från andra tonåringar har Anne ingenstans att ta vägen.

Den här boken brukar användas som en introduktion för ungdomar till förintelsen. Anne Frank beskriver en vardag svår att föreställa sig, på ett väldigt vardagligt sätt. Vi blir genom att läsa hennes dagbok, samtidigt hennes förtrogna. Sex miljoner judar som förintades under nazitiden får i Anne, ett ansikte. Samtidigt skulle jag inte vilja påstå att det är i kontexten som bokens briljans är tydligast. Snarare är Annes utveckling, andligt, själsligt och fysiskt, och hennes tankar kring livet, det som gör boken så unik. Om Anne hade överlevt hade hon utan tvivel blivit en mycket läst och älskad författarinna, för hon har förmåga att beskriva så att man ser händelserna framför sig, inte nödvändigtvis ur Annes synvinkel - men ändock. Jag hittade och köpte den förlängda utgåvan. Det finns flera och Otto Frank, Annes pappa valde i flera utgåvor att censuera sin dotters texter - speciellt de som handlade om Annes sexuella utveckling och om konflikterna i familjen. Jag kan varmt rekommendera denna bok som alltså inte bara är ett betydelsefullt tidsdokument, utan också en väldigt gripande berättelse. Boken får en stark fyra i betyg.

Betyg 4
2009-03-13 08:55
Usch..... Lång tråkig bok där hon bara skriver om att vara instängd. Så massa datum och skriver saker som "idag har jag äntligen fått en bok att läsa" osv. fattar inte hur man kan tycka denna är bra.
Betyg 1
2009-07-19 11:44
"Jag hoppas att jag skall kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte har kunnat anförtro mig åt någon, och jag hoppas att du skall vara ett stort stöd för mig." Det var med de orden Anne Frank inledde sitt dagboksskrivande.
När familjen Franks äldsta dotter Margot får en inkallelseorder att infinna sig till tvångsarbete i Tyskland så bestämmer sig familjen för att gå under jorden. De flyttar i hemlighet in i det s.k. gårdshuset, som ligger i anslutning till Otto Franks företag Opekta. Där har de personer som hjälper dem under deras vistelse. Detta skedde sommaren 1942, de kom att stanna där till augusti 1944.
Här är det åtta personer som lever isolerade och gömda för omvärlden i över två år. Även om alternativet var det värsta så blir det slitningar mellan familjemedlemmarna. De inför rutiner för få det att fungera så vardagligt som möjligt. En stor sysselsättning är studier och läsning och det är som rena julafton när hjälparna kommer med nya böcker.

Det som slår mig när jag läser Anns ord är hur levande hon är. Hon har en livsglädje som är spirande. Hon gläds åt sina studier och skriver på noveller och i sin dagbok Kitty. En dag vill hon bli författare och ihågkommen efter sin död. Nu blev det ju så också, men kanske inte på det sätt som hon tänkt sig. Men det händer att hon misströstar och då tycker hon att det inte spelar någon roll om hon lever eller dör för jorden snurrar på ändå och hon kan inte hindra det som sker. Hon kommer till slut fram till att det är lika bra att ta dagen som den kommer och hoppas på ett lyckligt slut. Det slår mig hela tiden att hon är så klok. Hon resonerar sig fram till lösningar och då är det bra att ha en vän som ”Kitty”.

Anne Frank är en tonåring på väg att frigöra sig från sina föräldrar, och då allra helst från sin mor som hon inte kommer överens med. En period i livet när hormonerna svallar åt alla håll. Tänk er då att bli instängd med sin familj och några andra äldre, det måste varit svårt. Då är det kanske inte så konstigt att hon börjar svärma för den unge Peter som också bor i gårdshuset med sin familj. Hennes första intryck av honom var inte positivt, men efter hand som de lär känna varandra så börjar kärlek spira och med den en djup vänskap.

Ann tror, konstigt nog kan man tycka, på godheten och det vackra i världen. Hon skriver många kloka ord. ”Något vackert dröjer sig kvar efter varje sorg och den som tittar närmare märker att det finns mer och mer att glädja sig åt. Den som är lycklig kommer i sin tur att göra andra lyckliga”. Man kan ju fråga sig hur många ungdomar i den ålderns som har kommit till den insikten.

Över huvud taget är Anne en mycket klok människa som fördjupat sig i många livsfilosofiska ämnen. Jag kan inte låta bli att tänka på vad som hade blivit av henne om hon mött ett annat öde. Hennes språk är så vackert och levande att jag hela tiden kan se henne framför mig. Jag önskar att hon visste att hon hjälpt till att sätta ett ansikte på nazismens hemskheter, hur människor inte var värda ett skvatt bara för att de var födda till judar. När jag tänker på de människor som förrådde dem (om det nu var så) så blir jag riktigt arg. Det var ju så nära att de klarat sig. Sedan får man inte glömma alla de människor som riskerade sina egna liv för att hjälpa dem, utan dem hade det inte gått.

Vi får aldrig glömma!
Betyg 5
2010-01-15 11:59
en klassiker som man ska ha läst.Bra skrivet.
Betyg 4
2010-02-05 20:41
Det är ju svårt att klaga på någons privata dagbok- speciellt en tonårstjejs.
En "bok man ska ha läst".
2010-03-12 16:01
En av de sämsta böcker jag har läst! Hur kan man ens ge ut den?

USCH!
Betyg 1
2010-04-08 17:45
Detta måste vara världens mest kända dagbok. Och säkert den mest lästa också.
Anne berättar för sin dagbok Kitty om sitt och hennes familjs liv som judar under nazisternas framtågande i världen. Anne och hennes familj tvingas att gå under jorden när nazisterna ockuperar Holland. Från juni 1942 till augusti 1944 lever de instängda tillsammans med ytterligare en familj samt en tandläkare i deras gömställe i Gårdshuset.
En dagbok skriven av en ung flicka som inte kan lämna någon läsare oberörd.
Betyg 3
2010-04-09 22:32
Tragisk historia, väldigt bra skrivet för att vara så liten. Men ibland var boken lite seg vilket sänker betyget, tyvärr.
Betyg 3
2010-04-15 13:18
Jag har läst Anne Franks dagbok, en klassiker som de flesta nog har hört talas om. Versionen som jag har läst är den fullständiga, innehållande även de delar som hennes far Otto Frank i de första utgåvorna valde att utesluta pga. hänsyn till både Anne själv men även till hennes mor som hon hade en minst sagt komplicerad relation till.

Anneliese Marie Frank föddes den 12 Juni 1929 i Frankfurt am Main i Tyskland. Hon var en av Otto och Edith Franks två döttrar. Deras förstfödda dotter, Annes storasyster var Margot. Anne och Margot följdes så vitt man vet åt tills döden tog de båda i lägren i Bergen-Belsen på Lüneburger Heide. Enligt de uppgifter som finns så dog först Margot av en tyfusepidemi, och några dagar senare även Anne, av samma sjukdom. Man tror att detta ska ha skett i slutet av Februari, början av Mars 1945.
Anne tyckte för det mesta väldigt bra om sin far, men sin mor hade hon inte mycket tillövers för.
Anne tyckte om att skriva. Hon skrev både poesi, och skojjiga berättelser vid sidan om dagboken. Övriga intressen hon hade var grekisk mytologi, historia, filmstjärnor och djur.

Boken är alltså en självbiografi där huvudpersonen är Anne Frank. En ung judinna med drömmar om att bli författarinna. Anne tvingas tillsammans med sina föräldrar och syster att gömma sig i det sk "gårdshuset" under åren 1942-1944. Det är under denna period som vi får följa Anne och hennes tankar om både politik, skvaller om de övriga sju hon delar sitt gömställe med, förälskelse och komplicationerna med sin familj, och utvecklingen som hon själv genomgår från liten flicka till ung kvinna.

Anne skriver sina texter i form av brev till din dagbok, som hon i avsaknad av en verklig väninna kallar för "Kitty". Hon skulle säkerligen kunnat slå igenom som författarinna även utan att ha sitt tragiska öde som hjälp, då hon var begåvad och skriver på ett humoristiskt sätt med intressanta personskildringar och har ett stort och välutvecklat ordföråd. Hon imponerade på mig genom sitt stora intresse för, och kunskap om, litteratur och historia. Som person för övrigt gav dagboken mig däremot inte en bild av Anne som jag tycker vidare bra om.

Dagboken anses värdefull och är intressant som historisk källa, då den beskriver situationen för gömda under andra världskriget från en insiders perspektiv. Stundtals vart den ändå ganska långrandig och händelselös, precis som Annes liv i mångt och mycket just var under hennes sista år i livet. Den alltid närvarande skräcken och spänningen för vad som skedde i världen utanför de fördragna fönstrerna kontrade den långvariga tristessen i deras egen skyddade värld där bakom.

Jag rekomenderar boken till alla som vill få en bättre insikt i hur livet kunde se ut för de förföljda under andra världskriget, men ändå vill ha något lättläst.

Betyg 3
2010-12-04 13:01
Anne Franks dagbok är en av förintelselitteraturens mest kända böcker. Den har varit vägen till förståelse för tusentals ungdomar som kunnat identifiera sig med den unga Annes vardagsproblem, med andra världskrigets fasor som en mörk fond i bakgrunden. Anne Franks dagbok är vare sig mer eller mindre än just en dagbok - direkt från verkligheten. Den är skriven med någon fantasi/dröm om att den ska ligga till grund till en roman - någon gång efter kriget när alla fasor är över. Tyvärr blev det aldrig så. Anne Frank blev till slut ännu ett offer för nazisternas utrotningar av judarna och boken gömdes undan och letades slutligen fram av hennes far efter kriget. Därefter publicerades den som just en dagbok – om än något censurerad av fadern. Den version som trycks numer är dock ocensurerad.

I dagboken får vi följa Anne när hon går från att vara en bekymmersfri och tämligen bortskämd gymnasieflicka till en judisk flicka som gömmer sig från nazisterna tillsammans med sin familj. Hon ställs inför en helt ny verklighet som omstöper hela hennes väsen. Ändå är hon fortfarande en tonåring som försöker frigöra sig från sina föräldrar.
I över två år lever hon tillsammans med sin familj och några andra judar – i ett dolt rum i pappans fabrik. I dagboken skriver hon om slitningar mellan henne och föräldrarna - i det som egentligen är normal befrielseprocess, men som under rådande omständigheter intensifieras.
Trots allt är Anne Frank en ung flicka som när sina drömmar, blir kär och lär känna sig själv – precis som alla andra flickor, både före och efter andra världskriget. Och det är väl därför boken blivit så omåttligt populär.

Gunilla Rör läser in boken med en gestaltning som jag tycker fungerar bra. Hennes späda röst känns mycket trovärdig för en flicka i tonåren.
Betyg 4
2011-04-04 17:42
Den här historien är verkligen rörande! Jag har sett många filmer av henne och håller nu på att läsa om dagboken. Hon var verkligen en otrolig person med en så stark vilja. Det är otroligt att någon så ung har skrivit något som skulle komma att bli så otroligt stort! Förutom Bibeln är dagboken känd för att vara världens mest lästa bok inom den opåhittade genren. Jag avgudar verkligen den där flickan, så förnuftig och klok trots sin unga ålder. Hon har blivit en av mina största idoler och bästa inspirationskällor. Hade hon överlevt Bergen-Belsen hade hon säkert blivit en fantastisk författarinna. Stackars tjej tillsammans med alla andra stackars människor som fördes till alla dessa vidriga koncentrationsläger. Hennes historia är dock bara en av många miljoner från den tiden. Må hennes ande vila i frid och låt oss ALDRIG glömma vad som hände med henne samt så många andra! Jag hoppas att alla kvarstående personer från andra världskriget fortsätter att skriva och berätta för alla hur det faktiskt var på den tiden, så vi aldrig någonsin glömmer. Det värsta med förintelsen var ju att det inte var odjur som skapade den, det var människor! Vad som gör mig så imponerad med Anne Franks historia var att hon faktiskt trodde på att alla människor är goda innerst inne, vilket är otroligt att hon vågade tro på med tanke på vad hon var med om. Dagboken är kanske inte så spännande och rofylld måste man ju erkänna, men det är ändå viktigt att läsa den och minnas henne för all framtid. Denna dagbok är ett av de viktigaste dokumenten som finns kvar från andra världskriget. Det är dock sorgligt att storasysters dagbok aldrig återfunnits, för det hade varit roligt att få veta hur Margot såg på saker och ting. Båda systrarna Frank var så himla fina och jag hoppas att de samt alla andra från Förintelsen stannar i våra minnen för all evighet!
Betyg 5
2011-07-20 14:53
Det känns lite surrealistiskt när man läser boken och kommer att tänka på vilken fruktansvärd jävla situation Anne Frank och hennes familj befann sig i. Frank har ett väldigt moget språk för att bara vara runt 14 år och beskriver målande om gömstället och dess medlemmar. Man fäster sig vid henne och trots att man hela tiden är medveten om hur det kommer att gå för henne så hoppas man hela tiden att det ska stå något på nästa sida som förkunnar att hon och hennes familj klarat sig och att allt blir bra. Tyvärr blir det aldrig så.

En riktig klassiker som alla borde läsa. Absolut inte världens bästa bok, men jag tror att det kan vara viktigt att påminna sig om vad som hände i Europa för inte helt länge sedan.
Betyg 3
2012-04-02 19:43
Anne Frank får en dagbok i 13 årspresent och i den så skriver hon var och varannan dag, undertiden då andra världskriget håller på för fullt...
Att vara juddinna under 1940-talet i Holland är inte jättebra, men det är just vad Anne är och i hennes dagbok får man då följa med henne i drygt tre år då andra världskriget är som värst. Sommaren 1942 går hon och hennes familj under jorden, på flykt från nazisterna. Men i augusti 1944 avslöjar någon deras gömställe och Anne dör i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag...

Det finns inte så mycket mer att säga om den här (dag)boken, du måste helt enkelt läsa den för att förstå, men inte då, om man läser den, så tror jag att man förstår. Det är så omtumlande, hemskt, gripande, kraftfullt och fruktansvärt - allt på samma gång!!
Men det är en bok som jag tycker att alla borde läsa, men man ska nog vara minst 11-12 år för den var... ganska jobbig eller vad man ska säga, den är inte så lättläst precis.

Den är väldigt allvarlig samtidigt som vissa stycken fick mig att skratta högt. Bra, inte mycket mer eller minder, därför en 3:a.
Betyg 3
2012-07-05 17:24
Jag tycker att den här (dag)boken är något som borde läsas, dels för att upplysas om detta krig som faktiskt inträffat, dels för att den är författad utav en väldigt smart och härlig ung tjej.
Hon är väldigt duktig att sätta ord på sina tankar och det är en glädje att få dela hennes upplevelser och erfarenheter, öer 50 år senare.
Men den här boken är inte bara en trevlig bok, Anne fick uppleva något som är så hemskt och väldigt svårt för många att föreställa sig. - Hon var tvungen att bo ihop i en liten "lägenhet" med flertalet personer i över 2 år. De fick aldrig gå ut ur sitt gömställe och levde i ständig rädsla för att bli hittade av nazisterna.
Den här boken är och förblir en klassiker, jag tycker att vi ska vara tacksamma för att Anne Franks pappa bestämde sig för att publicera dagboken och föra vidare den till omvärlden och de kommande generationerna.
En mycket bra bok!
Betyg 4
2012-08-17 20:38
Boken var bra, och jag tycker att alla borde läsa den. Den var både intressant och spännande. Jag gillar historia och det är extra intressant att läsa en självbiografi från en så betydelsefull tid som Andra världskriget. Jag tycker att det är viktigt att lära sig av historian så att de hämska händelserna inte upprepas. Anne Franks Dagbok visar hur en vanlig familj som är judar måste gömma sig för nazisterna. Det är väldigt intressant att få följa med familjen Frank under deras tid i deras gömmställe. Sen blir man mycket imponerad av de människor som utan tvekan hjälper de massa familjer som behöver gå under jord under krigetm även fast dom reskerar sina egna liv.

Som sagt en bra bok som alla borde läsa!!

Betyg 4
2013-04-15 17:39
Sanningen om Anne Franks dagbok avslöjades först 1959 av den svenska tidningen Fria Ord. Den konstaterade, att den judiske romanförfattaren Meyer Levin skrivit "dagbokens" dialog och krävde lön för sitt arbete, i en process mot Otto Frank. En sammanfattning av de svenska artiklarna offentliggjordes i den amerikanska Economic Council Letter den 15 april 1959 på följande sätt:

"Historien ger många exempel på myter, som lever ett längre och rikare liv än sanningen och kan bli mer verkningsfull än sanningen.
Västvärlden har sedan några år tillbaka uppmärksammats på en judisk flicka genom ett arbete, som föreger att vara hennes egen skrivna historia: Anne Franks dagbok. Varje litterärt bedriven granskning av denna bok skulle ha visat, att det omöjligen kunde ha varit en tonårings verk.

Det anmärkningsvärda beslutet av New Yorks högsta domstol bekräftar denna synpunkt, i det att den tillerkände den bekante amerikansk-judiske författaren Meyer Levin 50.000 dollar av Anne Franks far som honorar för Levins arbete med Anne Franks dagbok.

Herr Frank, som bor i Schweiz, lovade betala sin rasfrände inte mindre än 50.000 dollar eftersom han använt författaren Levis dialog ordagrant och "satt in" den i - dagboken som varande hans dotters intellektuella arbete."

Ytterligare förfrågningar gav ett svar den 7 maj 1962 från en advokatfirma i New York, som konstaterade:

"Jag var Meyer Levins' försvarsadvokat i hans klagan mot Otto Frank och andra. Det är sant, att domstolen tilldömde herr Levin 50.000 dollar i skadestånd som anges i ert brev. Denna dom upphävdes senare av rättegångsdomaren Samuel C. Coleman på grund av att skadestånden inte hade bevisats såsom lagen kräver. Åtalet lades sedan ner, medan ett överklagande av Coleman på grund av att skadestånden inte hade bevisats såsom lagen kräver. Åtalet lades sedan ner, medan ett överklagande av Colemans utslag avvaktades.
Det gör mig ont, att ingenting rapporterades officiellt om detta mål vad själva processen angår eller ens domare Colemans utslag. Vissa processärenden meddelades i 141 New York Supplement, Second Series 170 och i 5 Second Series 181. Det korrekta aktnumret i New York County Clerk's Office är 2241-1956 och dossiern är sannolikt mycket omfångsrik.."

Här föreligger ytterligare bedrägeri i en hel serie bedrägerier, som begåtts till stöd för massakerlegenden och myten om de sex miljonerna. Naturligtvis "rapporterade man inte officiellt" om det domstolsmål, som inriktade sig direkt på äktheten av Anne Franks dagbok.
2014-09-20 22:52
En mycket viktigt bok som alla borde ha läst. Själv läste jag den inte förrän nu och hade nog haft ännu större behållning av den om jag läst den i tonåring. Men stark och viktig.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Anne Franks dagbok
Liknande böcker:
Det är allt
 M. Duras
Irländsk dagbok
 H. Böll
Dagböcker
 F. Kafka
Vägar över Metaponto
 E. Johnson
Motorcycle Diaries
 E. Guevara
Samma Författare: