bokrecensioner boktips

Vinden går över gräset

Författare: Vibeke Olsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, religion, historia, kärlek, kultur, spänning
ISBN: 9100568031


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eirene är nygift med Celer som hon väntat på i fyra långa år. Marcus Aurelius är kejsare och tiden av fred i Romarriket är slut. Men livet som gift blir inte vad Eirene önskat, Kriget har gjort hennes man till en annan, och de är som främlingar för varandra.

När Celer dör i pesten återvänder Eirene till sina föräldrars hus och gifter snart om sig.
Så möter hon Saio, en man märkt av många krig, som berättar om det Celer aldrig berättade. Det är en man hon kan älska, men det är förbjudet. I sin längtan efter den stora, gränslösa kärleken söker hon sig till de kristna, ett val förenat med stor fara.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vinden går över gräset :
2005-04-08 19:09
På baksidan av boken står det att "vinden går över gräset är en bok som engagerar" Mig lyckades den dock inte engagera. Boken börjar relativt bra men jag tappade intresset efter halva boken.

En innehållslös bok som lämnar mig oberörd. Inte ens de historiska beskrivningarna som finns här och var i boken ger mig något.

Betyg 2
2006-01-08 19:40
Till skillnad från föregående talare engagerade den här boken mig djupt.

Den aristokratiska överklassromarinnan Eirene är egentligen ingen särskilt trevlig person: hon är självisk, otrogen, oförskämd mot sina slavar; hon försvarar slaveri, klasskillnader, gladiatorspel och seden att sätta ut oönskade barn i skogen. Ändå tycker jag som läsare om henne. Kanske därför att Vibeke Olsson lyckas göra henne så mänsklig. Kanske därför att de möten hon gör med människor tvingar henne till förändring. Hon tvingas göra upp med många av de romerska föreställningar som är så djupt inrotade i henne.

För mig som är intresserad av romarriket gav boken stor behållning. Jag får inte bara miljöer beskrivna, utan anar också romarnas sätt att tänka.

Vibeke Olsson har skrivit en klok, levande och mänsklig roman.

Betyg 5
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Silvretsrike
 C. Iggulden