bokrecensioner boktips

Främlingen på Wildfell Hall

Författare: Anne Brontë
Genre: Roman
Ämnesord: depression, kärlek, spänning, sorg
ISBN: 9113010247


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I jämförelse med sina två systrar Emily och Charlotte har Anne Brontë hamnat lite i skymundan i litteraturhistorien. Ändå är det många som anser att hon var det djärvaste av dem. Det märks inte minst i Främlingen på Wildfell Hall med sitt feministiska patos och realistiska porträtt av en alkoholiserad hustyrann.

Timid, gudfruktig och oansenlig. Det är det intryck man får av Anne Brontë genom samtida beskrivningar. Men faktum är att det hon skrev på många sätt är mycket djärvare och uppriktigare än både Charlottes och Emilys verk, särskilt hennes andra roman Främlingen på Wildfell Hall.

Detta är berättelsen om hur en ung kvinna fostras till att bli en god äkta maka, och hur fruktansvärt illa det sedan går i äktenskapet. Särskilt skildringen av maken i romanen, Arthur Huntingdon (som har tydliga drag av brodern Branwell Brontë) framstår än i dag som ett skarpt och realistiskt porträtt av en människa som är förvriden av sina alkoholproblem och sin våldsamhet, och kan till och med läsas som en protest mot systrarnas mer romantiska bild av heta känslor och konflikter.

Anne Brontë föddes 1820, det yngsta av sex syskon. Hon debuterade som poet tillsammans med sina systrar under pseudonymen Acton Bell 1846. Under samma pseudonym kom hennes första roman Agnes Grey 1847, och ytterligare ett år senare Främlingen på Wildfell Hall. Året därpå dog hon i tuberkulos, 29 år gammal.

Utdrag ur boken:
Mrs Wilson var mer lysande än någonsin med sitt förråd av färska nyheter och gamla skandaler sammanfogade av banala frågor och påståenden och ständigt upprepade konstateranden, uppenbarligen framförda i det enda syftet att hindra hennes outtröttliga talorgan från att få ett enda ögonblicks vila. Hon hade tagit stickningen med sig och det såg ut som om hennes tunga hade slagit vad med fingrarna om att den skulle överträffa dem i snabb och oavlåtlig rörelse.

Hennes dotter Jane var naturligtvis så charmerande och elegant, så kvick och förförisk som hon någonsin kunde, för här fanns alla damer som skulle överglänsas, och alla herrar som skulle behagas – och i synnerhet mr Lawrence, som skulle erövras och underkuvas. Hennes små knep för att betvinga honom var alltför diskreta och omärkliga för att jag skulle upptäcka dem, men jag tyckte att hon visade en affekterad överlägsenhet och en osympatisk självmedvetenhet som upphävde alla hennes företräden, och när hon hade gått gav mig Rose en både skarpsinnig och sarkastisk tolkning av hennes olika blickar, ord och handlingar som fick mig att fundera lika mycket över den skönas förkonstling som min systers klarsyn, och att fråga mig om också Rose hade ett gott öga till godsägaren – men strunt i det, Halford; det hade hon inte.

Medelbetyg: 4 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Främlingen på Wildfell Hall :
2005-04-02 15:52
Jämfört med systrarnas böcker, så var denna minst lika bra. Anne har gjort ett bra jobb, när hon skrev boken. Den är spännande och intressant, dock lite för lång. Karaktärerna i boken är mycket underhållande och boken är bra uppbyggd.
Betyg 4
2005-06-27 16:15
Jag måste nog säga att Anne Bronte är minst lika bra som sin syster Charlotte, även om hon är mindre berömd. Det finns väl vissa likheter mellan Annes och Charlottes böcker (medan den tredje systern Emily är ganska annorlunda).

Jag väntade ganska längen med att läsa Främlingen, fasten jag lånade den från bibban för flera månader sen. Men den blev verkligen en positiv överraskning. Huvudpersonen Helen vad-det-nu-var är en väldigt intressant person. En person det är trevligt att läsa om. Och tråkig var boken verkligen inte, fastän min lillasyrra frågade hur jag orkade läsa en sådan bok...
Betyg 4
2005-07-15 12:16
Boken börjar med att man för läsa de brev som Gilbert Markham skriver till en god vän. I breven lär man känna Gilberts vänner, familj och man får en inblick i deras vardagsliv. Gilbert berättar om den mystiska kvinnan Helene som har kommit till orten och flyttat in i Wildfield Hall. Alla tycker att hon är lite konstig, men Gilbert fascineras av henne och de blir vänner. Efter ett tag vet inte Gilbert vad han ska tro om hans nya vän, rykten cirkulerar och efter ett gräl ger Helen sin dagbok till Gilbert. genom dessa dagbokanteckningar för man lära känna Helen och det liv hon levt innan hon kom till orten.

I dagboken för man läsa om Helene och hennes liv som fru till mr Huntingdon. Hon är väl medveten om att han har mindre bra sidor, men tänker att hon ska lära honom att leva ett bättre liv. De gifter sig och Helen dras in i ett liv där oro, avsky, förnedring, svikna löften och för mycket sprit hör till vardagen. Mr huntingdon tar ingenting hon säger på på allvar, han dricker för mycket vin och lämn aar Helene ensam flera månader isträck när han åker till London för att roa sig. Det är kvinnans plikt att stanna vid mannens sida, men sveket, bittreheten och plikten att skydda sin son från sin fars skadliga inflytande görtt Helene väljer att ge sig iväg.

Jag har svårt att inte jämföra den här boken med böcker av Jane Austen och Charlotte Brontës Jane Eyre, som jag är väldigt fäst vid, men jag tycker att "Främlingen på Wildfell Hall" ett störe djup än de tidigare nämnda böckerna.

Det enda jag har att klaga på är att den är lite för lång, ibland blir jag väldigt frästad att hoppa över ett par sidor för att komma framåt i historien. Det tog också en stund att vänja sig vid Anne Brontës ibland långa meningar, därför får boken en fyra.
Betyg 4
2006-11-13 12:05
Främlingen på Wildfell hall är Anne Brontë´s andra roman.Hon har ofta stått i skuggan av främst Charlotte,men Främlingen på Wildfell hall är faktiskt inte på något sätt sämre än tex Jane Eyre.

Helen Graham är en kvinnlig konstnär som en dag flyttar in i Wildfell hall,till grannarnas(och sladdertackornas)stora förvåning och förtjusning.Hon är änka,så mycket tror man sig veta,och har en son.Gilbert Markham,son i en familj som bor i närheten,blir nyfiken på henne och såsmåningom förälskad.Byskvallret har däremot redan dömt ut henne.Långsamt vecklas hennes livs historia ut för läsaren i form av en dagbok,en tragisk berättelse om en alkoholiserad,men till en början charmerande man som var Helens make.

Främlingen på Wildfell hall är mycket en kritik mot samtidens svärmiska syn på äktenskap och att kvinnor skulle "bli gifta" för att ha en mening i livet(annars vore det katastrof).Det är som om Anne sticker hål på de myter hon säkert själv trott på i den,mycket klarsynt och osentimentalt.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Främlingen på Wildfell Hall
Liknande böcker:
Koryféerna
 L. Andersson
En hund begraven
 S. Bennett
Beskyddaren
 S. Scarrow
Det löftet du gav
 E. Rydsjö
Sinnenas tid
 A. Ernaux
En flickas memoarer
 A. Ernaux
Pestkung
 M. Strömberg
Elizabeth Finch
 J. Barnes