bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Noveller för Världens..
 I. Edelfeldt
Huset Araucaima
 A. Mutis
Mannen på vinden och a..
 O. Wikström
En dåres anteckningar
 N. Gogol
Den gula tapeten
 C. Perkins Gilman
Berättelser från vår gata
 N. Mahfouz
Att titta ut genom fön..
 O. Pamuk
Sista dagen av ensamhet
 P. Jaskoviak
Dublinbor
 J. Joyce
Två berättelser
 L. Widding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen svenska apan

 
Författare: Joakim Pirinen
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9173248185
 
Humor:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den svenska apan liknar ingenting annat. Det är en samling korta, fristående texter som på ett intrikat sätt vävs samman till en helhet; ömsom drastiska, som tecknade serier, ömsom poetiska eller näst intill abstrakta. Personer återkommer, ofta i monologform, teman tas om och spegelvänds. Till och med den numera obligatoriska mordhistorien finns med - här med fler och värre tilltygade offer än någonsin. Likväl handlar texterna på ett otvetydigt sätt om Sverige av idag. Verkligheten är igenkännbar, men undanglidande, som i en dröm. Realismen löper amok och surrealismen landar mitt i den svenska vardagen.

Utdrag ur boken:
På sjukhuset
I går kväll var rummet ett enkelrum. Jag sträckte ut mig. Sängen stod bredvid. Jag lyssnade till ljudet av ögonen. Han stod vid min sida. Jag hörde hans röst.
Hela nätterna ligger jag och vaktar på deras andhämtning. Alla dessa ansamma män som sitter och glor på en operationshandske, krängd ut och in. Tejpa bröst genomkört av små käftar av smärta. Sätt en potatis, en timme grön och en timme lila.


Medelbetyg: 3,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den svenska apan :


helix 2005-03-07 11:03
Dessa texter är svåra att beskriva. Liksom bilderna, skapade av Pirinen de också, är de spretiga, abstrakta, surrealistiska.
Kanske mår dessa texter väl av att intas då och då, snarare än alla i en följd, som jag gjorde.
Betyg 2

Knutenborg 2005-03-07 19:03
Vad glad jag blev när jag läste den här boken och äcklad och hoppfull och konfunderad och rädd och ledsen och sprallig och totalt förvirrad. Pirinen skapar verkligen med sina ord och bokstäver och siffror, han skapar sinnebilder och kännslor.
Detta är en av de mest förvirrande och otydliga böcker jag någonsin läst, men jag kommer för alltid komma ihåg den. "DEN LIKNAR INGENTING ANNAT".
Jag lånade boken först för att jag föll för framsidans konstfullhet (sedan föll jag även för innehållet). Sedan köpte jag ett ex på bokmässan för två år sedan, men nu när jag letar efter den så är den borta, måste ha lånat ut den till någon som bestämde sig för att den var för bra att lämna tillbaks.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den svenska apan


  Köp boken som film på cdon: