bokrecensioner boktips

Rött, vitt & kungligt blått

Författare: Casey McQuiston
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kärlek
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789187879708


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Alex Claremont-Diaz är son till USA:s första kvinnliga president. Tillsammans med sin syster och deras bästa kompis utgör de Vita huset-trion, en social influencer-makt att räkna med, och som Vita huset inte är sena att utnyttja. Problemet är bara att Alex har en ärkefiende, prins Henry av Wales. När ett bråk mellan dem hamnar på hela världens löpsedlar måste de ofrivilligt låtsas vara vänner tills stormen har blåst över. Men ju mer Alex lär känna prins Henry, desto mer ser han vad som döljer sig under hans drömprinsyta. Snart blir de vänner på riktigt, men vänskapen djupnar till något mer. Något som kan hota Alex mammas planer på att bli omvald som president.

Utdrag ur boken:
"Kan det vara så att du glömde bort årets största internationella tillställning med flit, för att du inte vill träffa sin ärkefiende?"

"June, jag är son till USA:s president. Prins Henry är en galjonsfigur för det brittiska imperiet. Du kan inte bara kalla honom min 'ärkefiende'" säger Alex. Han återgår till sin munk, tuggar eftertänksamt och tillägger: "'Ärkefiende' antyder att han är min rival på samma nivå och inte, du vet, en inbilsk produkt av inavel som förmodligen runkar till bilder av sig själv."

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rött, vitt & kungligt blått :
2023-12-27 00:48
Rött, vitt & kungligt blått är Casey McQuistons debutroman och får väl sägas ligga rätt i tiden, åtminstone på den liberala amerikanska östkusten. USA har en kvinnlig president (demokrat givetvis), Alex är son till en mexikansk invandrare, republikanernas presidentkandidat är en otäcking och det är hbt-romantik.

Boken har absolut sina poänger. Hur ska en presidents återvalskampanj hantera att presidentens son är bisexuell och har ett förhållande med en brittisk prins? I den delen är romanen nog trovärdig. Det skulle säkert kunna bli en stor sak i en amerikansk valrörelse, även om det för oss svenskar kan vara svårt att tänka sig att nästa valrörelse i Sverige skulle handla om Ulf Kristerssons barns sexuella läggning.

Däremot irriterar det mig väldigt mycket hur det brittiska kungahuset beskrivs. Här känns det som att det är en amerikansk författare som försöker gissa sig till hur saker och ting är på andra sidan Atlanten. Att prinsen får heta Henry beror nog på att man vill anspela på den prins Henry som numera är bosatt i USA. I övrigt är personerna fiktiva. Storbritannien regeras av drottning Mary, hennes dotter Catherine är änka och hennes söner heter Philip och Henry. Att personerna är fiktiva stör mig inte. Det vore konstigt om man använde de verkliga kungligheterna och kanske riskera en stämning. Men då kanske man kunde ha valt ett annat namn än Henry på den homosexuelle prinsen. Men det som stör mig är de rena tokerierna. Henry sägs vara prins av England, men det finns inga prinsar av England. England upphörde som självständig nation 1707. Han kallas även prins Henry av Wales, men det förutsätter att hans far var prinsen av Wales, och det var han inte. Prins Henry säger vid ett tillfälle: "Jag kan fan abdikera!" En prins kan inte abdikera. Det kan bara monarken göra.

Översättaren imponerar inte. Hon använder ordet "statshuvud". Vad sjutton är det? Jag misstänker att hon försökt översätta engelskans "head of state", men det heter på svenska "statsöverhuvud". I samband med beskrivningen av den amerikanska presidentvalskampanjen översätter hon "primary election" till "premiärval", men det ska vara "primärval". Inte heller det svenska språket tycks hon behärska. På sidan 394 skriver hon "fylld till bredden", men det heter "fylld till brädden"!

Egentligen skulle det här kunna vara en riktigt bra bok och den har tydligen lovprisats, men för mig gör de många felen att betyget dras ned.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Rött, vitt & kungligt blått
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup