bokrecensioner boktips

Born to run

Författare: Bruce Springsteen
Genre: Biografi
Ämnesord: musik, kultur
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789127149380


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

År 2009 stod Bruce Springsteen och E Street Band för underhållningen på Super Bowl. Upplevelsen var så omvälvande att Bruce bestämde sig för att skriva om den. Det var så denna personliga självbiografi tog sin början.

Under de senaste sju åren har Bruce Springsteen i hemlighet ägnat sig åt att skriva berättelsen om sitt liv och bjuder här på samma ärlighet, humor och originalitet som utmärker hans låtar. Han beskriver den katolska uppväxten i Freehold i New Jersey, som väckte hans drömmar och ledde fram till ögonblicket han kallar Big Bang: att se Elvis Presleys debut på Ed Sullivan Show. Här skildrar han på ett levande sätt sin drivkraft att bli musiker, sina tidiga år som barbandskung i Asbury Park och E Street Bands tillkomst. Med stor öppenhet berättar han för första gången om de personliga motgångar som inspirerat hans främsta verk, och visar varför låten Born to Run har en djupare innebörd än de flesta känner till.

Born to Run är en ögonöppnare för alla som någonsin gillat Bruce Springsteen, men boken är mer än en legendarisk rockstjärnas memoarer. Det är en bok för knegare och drömmare, älskare och ensamvargar, konstnärer, galningar och alla som någonsin velat döpas i det heliga vatten vi kallar rock'n'roll. Sällan har en artist berättat sin historia med en sådan kraft och spännvidd. I likhet med hans låtar - Thunder Road, Badlands, Darkness on the Edge of Town, The River, Born in the USA, för att nämna några - är Bruce Springsteens självbiografi skriven med en unik låtskrivares poetiska skärpa och en reflekterande människas livserfarenhet.

Bruce Springsteen slog igenom 1975 med albumet Born to Run. Han har blivit invald i Rock and Roll Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame och New Jersey Hall of Fame. Han har till delats tjugo Grammy Award, en Oscar och Kennedy Center Honors. Han bor i New Jersey med sin familj.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Born to run :
2023-08-15 20:42
En självbiografi om och av en av vår tids största artister. Drygt 500 välmatade sidor gör att den passar bäst för fansen, men vi är å andra sidan rätt många... Han lägger stor vikt vid sin uppväxt, sin familj och tiden innan han och bandet slog igenom. Jag blir imponerad av hans driv, envishet och självförtroende snarare än hans talang. Musikaliskt är han en träningsprodukt men som låtskrivare (och även författare) är han ett geni. Hans sätt att skriva om vanliga människor och vardagliga händelser i sina låtar är en stor anledning till hans framgång. Han har hela tiden vetat vad han vill och handplockade ett band som var kapabelt att skapa det mäktiga och tidlösa sound som gjort E Street Band till en legend även utan Bossen.

Själv var jag lite sen i starten och upptäckte inte Bruce förrän hans fjärde album, The River, kom ut. Men den gick varm på stereon sommaren -81 då jag var olyckligt kär men ändå lycklig på något vis. En avgörande tid då jag lärde mig mycket om kvinnor och där Bruce var en av dem som satte ord på vad jag kände.

Samtidigt som jag läste sände SVT av en ren händelse en dokumentär i tre delar av Ina Lundström och Klara Grape, Ina/hjärta/Bruce, som handlar om Inas fascination av Bruce och hennes resa till New Jersey för att höra en konsert på hans hemmaplan. Mycket bra, den säger en hel del om varför han är den megastjärna han är. Tyvärr har jag aldrig varit på någon av hans konserter men hade gärna varit med på Ullevi sommaren -85 när publiken dansade sönder själva fundamentet på anläggningen. En ikonisk händelse som har en given plats i alla musikdokumentärer där rockmusik avhandlas...
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Born to run
Liknande böcker:
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gyllene Tider - en sis..
 J. Wiström
Ett dubbelt liv
 M. Fahlgren
Sonja Wigert
 I. Theien
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen